Ενέργεια

Ο επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης για τις προοπτικές της ενεργειακής αξιοποίησης

Ο επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης για τις προοπτικές της ενεργειακής αξιοποίησης
Εκτός από τα γεωλογικά δεδομένα, εκείνο που τράβηξε σαν μαγνήτης κολοσσούς όπως η ExxonMobil, Statoil, Eni-Total  είναι πως η Κύπρος είναι σημείο σταθερότητας στη περιοχή, τονίζει ο δρ.Πάνος Κελάμης
"Η άφιξη εταιρειών όπως η ExxonMobil, Qatar, ENI,TOTAL, προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην περιοχή μας" τονίζει ο επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου δρ Πάνος Κελάμης, σε μία εφ ολης της ύλης συνέντευξη στον "Φιλελεύθερο" για τα ενεργειακά στην περιοχή της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Οπως τονίζει ο ίδιος, πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης της Κύπρου που κατόρθωσε σε χρόνο μηδέν για τα δεδομένα, δηλαδή μέσα σε δώδεκα μήνες να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης και να φθάσει σε αυτά τα αποτελέσματα.
Ο δρ. Κελάμης δηλώνει επίσης, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ότι ένας από τους κύριους σκοπούς της ΕΥΚ, είναι η εμπορευματοποίηση της "Αφροδίτης" και για το σκοπό αυτό  η ΕΥΚ είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με  Noble, Shell και Delek.  
"Πιστεύουμε ότι σύντομα ή τουλάχιστον εντός του έτους θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε νεώτερα σε σχέση με την αξιοποίηση της «Αφροδίτης». Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε διότι πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Κύπρου που «κάθεται» ήδη εδώ και 6 χρόνια" σημειώνει ο δρ.Κελάμης.
O ίδιος τονίζει επίσης, ότι "πρωταρχικός μας σκοπός αυτή την στιγμή είναι η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος εισάγει αέριο, χρειάζεται το αέριο αυτό. Ήδη έχει γίνει μία σημαντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου".
Σε άλλο σημείο ο επικεφαλής της ΕΥΚ τονίζει ότι εκτός από τα σεισμικά, τα βαρυτομετρικά, τα μαγνητομετρικά, τα γεωλογικά δεδομένα, εκείνο που τράβηξε σαν μαγνήτης κολοσσούς όπως η ExxonMobil, Statoil, Eni-Total  είναι πως η Κύπρος είναι σημείο σταθερότητας στη περιοχή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καλές σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου δρ Πάνος Κελάμης, προέρχεται από μακροχρόνια υπηρεσία σε καίρια πόστα στην Saudi Aramco. Είναι ειδικός σε θέματα σεισμογραφικών ερευνών και διετέλεσε επικεφαλής τεχνολογίας του τομέα σεισμογραφικών ερευνών σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, της Saudi Aramco.
Επίσης, είχε υψηλόβαθμες θέσεις στην παγκόσμια Οργάνωση των Μηχανολόγων Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του επικεφαλής γεωφυσικού.
Ανέλαβε τη διεύθυνση της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, εν μέσω σημαντικών δραστηριοτήτων της, όπως ήταν οι τεχνικές, εμπορικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Αμέσως μετά ενεπλάκη ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Γ’ γύρου Αδειοδότησης.
 
Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης στον Φιλελεύθερο:

-Συμπληρώνετε έξι μήνες στη θέση του επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. Έχετε πλέον μια καλή εικόνα και της ΕΥΚ και των θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Ανέλαβα καθήκοντα στις 3 Οκτωβρίου 2016, έχω περίπου 6 μήνες. Σίγουρα ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη και είναι κάτι στο οποίο πιστεύω ότι και εγώ μπορώ να βάλω ένα λιθαράκι. Αν δούμε τη ιστορία, όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με την παρούσα φάση της ΕΥΚ όπως και εκείνοι που ασχολήθηκαν με τις προηγούμενες φάσεις της, έχουμε κάνει κάτι το θετικό. Το παρών διοικητικό συμβούλιο έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Ερχόμενος στην Κύπρο δεν περίμενα να βρω τις εξειδικευμένες γνώσεις στις γεωεπιστήμες, όπως τη γεωλογία και τη γεωφυσική, αλλά και στην γεωμηχανική. Βρήκα τουλάχιστον 10 Κύπριους νεαρά παιδιά, που έχουν αφήσει πίσω τους πολύ σημαντικές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό για να έρθουν στην Κύπρο και να βοηθήσουν. Για μένα αυτό που βρήκα στην ΕΥΚ ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Πιστεύω ότι οι εταιρείες πετρελαίου, οι εταιρείες ενέργειας κάθε χώρας, είναι οι μοχλοί για την οικονομική ευμάρεια και την επιτυχία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ναι, έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για να αναπτυχθεί η ΕΥΚ σε ένα οργανισμό με βάση την γνώση, διότι χωρίς τη γνώση ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και αν βρούμε, δεν θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Η γνώση έχει άμεση σχέση με την κοινωνική ευμάρεια που προσδοκούμε.

Αυτή την περίοδο έχουμε μία εκτεταμένη δραστηριότητα με σχέση με το παρελθόν στον τομέα. Έχουμε 7 τεμάχια σε διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης. Πρόσφατα είχαμε διαπραγματεύσεις και τεχνικές και οικονομικές και νομικές για τις συμφωνίες που αφορούν τα 3 τεμάχια, 6, 8, 10.  Είναι σε θέση η ΕΥΚ να ανταπεξέλθει σε μία τόσο σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει μεγάλη εμπειρία και ανάπτυξη;

Σίγουρα η εταιρεία είναι σχετικά καινούργια. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Πιστεύω ότι η σημασία της άφιξης εταιρειών όπως η ExxonMobil, Qatar, ENI,TOTAL, προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην περιοχή μας. Είναι μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης της Κύπρου που κατόρθωσε σε χρόνο μηδέν για τα δεδομένα δηλ. μέσα σε δώδεκα μήνες να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τον Γ’ Γύρο Αδειοδότησης. Εγώ ήρθα στη μέση του γύρου αυτού και βρήκα εταιρείες όπως η ExxonMobil, Qatar, ENI,TOTAL, η Statoil, γεγονός που προσδίδει αισιοδοξία για το μέλλον. Όμως ακόμα μία φορά θα πω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να προχωρούμε με μικρά και σταθερά βήματα. Όσες περισσότερες γεωτρήσεις έχουμε και όσο περισσότερα σεισμογραφικά τόσο πιο καλά γνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά είναι ακόμα ανεξερεύνητη. Αυτό πρέπει να το λέμε συνεχώς. Για να μπορούμε να έχουμε επιτυχίες χρειαζόμαστε και πολλά σεισμικά και πολλές γεωτρήσεις. Μόνο έτσι θα έρθουν τα αποτελέσματα.

Έχετε πολλά ανοικτά θέματα ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», εμπλέκεται η ΕΥΚ στο θέμα αυτό; Συμμετέχει στις διαδικασίες καθορισμού και των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος;

Ο κύριος σκοπός της ΕΥΚ, είναι η εμπορευματοποίηση της "Αφροδίτης". Για να αξιοποιήσεις ένα τέτοιο «περιουσιακό στοιχείο», πρέπει να ξέρεις τα δεδομένα του. Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με  Noble, Shell και Delek. Η αρχική μας πρόθεση, που είναι και πρόθεση του υπουργείου είναι η Αίγυπτος. Εξετάζουμε τους δύο μεγάλους σταθμούς υγροποίησης στην Νταμιέτα και το Ιτκούτ. Όμως πρέπει να πούμε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν είναι καθόλου εύκολες, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο η τιμή του φυσικού αερίου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η «Αφροδίτη» με περιεχόμενο περίπου 4,5 τρισ. κυβικά πόδια, αλλά και άλλοι παράγοντες κάνουν αυτές τις διαπραγματεύσεις δύσκολες. Πιστεύουμε ότι σύντομα ή τουλάχιστον εντός του έτους θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι σε σχέση με την αξιοποίηση της «Αφροδίτης». Βέβαια, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε διότι πρόκειται για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Κύπρου που «κάθεται» ήδη εδώ και 6 χρόνια. Ενόσω μένει αναξιοποίητο δεν βοηθά κανένα. Όμως ταυτόχρονα, μέσα από τις διαπραγματεύσεις πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες τις οποίες θέλουμε να τηρήσουμε και την ίδια ώρα ζητούμε και από τις εταιρείες του κοιτάσματος να τηρήσουν και τις δικές τους δεσμεύσεις, με κυριότερο στόχο να πετύχουμε μία συμφωνία εμπορευματοποίησης του «Αφροδίτη», που να μας δώσει τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά διαστήματα γίνεται λόγος και για άλλες λύσεις εμπορευματοποίησης της «Αφροδίτης», όπως μέσω πλωτής μονάδας. Εξετάζετε τέτοιο ενδεχόμενο; Βρίσκεται στο τραπέζι;

Σε αυτή τη βιομηχανία πρέπει κανείς να βλέπει όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια. Είναι υποχρέωση κάθε εταιρείας πετρελαίου να έχει επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια. Έτσι αναλύουμε και εμείς και αξιολογούμε όλα τα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε κατάσταση που θα παρουσιαστεί. Για παράδειγμα η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών μπορεί να ευνοεί άλλες αποφάσεις. Όμως επαναλαμβάνω ότι πρωταρχικός μας σκοπός αυτή την στιγμή είναι η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος εισάγει αέριο, χρειάζεται το αέριο αυτό. Ήδη έχει γίνει μία σημαντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Βέβαια είναι προτιμότερο τα σενάρια που επεξεργαζόμαστε να τα κρατούμε για εμάς και να τα αξιολογούμε στον κατάλληλο χρόνο. Για παράδειγμα η πιθανή εύρεση και άλλων πηγών στα άλλα τεμάχια μπορεί να δημιουργήσει μία διαφορετική άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εμπορευματοποίησης κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίκεινται πρόσθετα σεισμογραφικά, περιμένουμε σημαντικά αποτελέσματα από την 8η γεώτρηση στο γειτονικό «Ζορ», αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε μία νέα σημαντική γεώτρηση στο 11 και ακόμα δύο πρόσθετες γεωτρήσεις διαδοχικά προς το τέλος του χρόνου και αρχές του επόμενου. Κάθε αποτέλεσμα από αυτές τις ενέργειες μπορεί να δημιουργεί και μία νέα κατάσταση και συνεχή αλλαγή των δεδομένων. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Σίγουρα θα έχουμε σεισμικά αποτελέσματα που θα μας δώσουν μία εικόνα κατά προσέγγιση. Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από γεωτρήσεις. Συνεπώς, εφόσον έχουμε περισσότερες γεωτρήσεις που αναβαθμίζουν το γεωλογικό μοντέλο που έχουμε, μειώνουνε ολοένα και περισσότερο το ρίσκο που αναλαμβάνουμε. Γενικά ο τομέας έρευνας και γεωτρήσεων στους υδρογονάνθρακες είναι ένα παιχνίδι ελαχιστοποίησης του ρίσκου. Όμως είναι πολύ σημαντικό -ούτε να απογοητευόμαστε από μία γεώτρηση που δεν φέρνει τα αποτελέσματα που προσδοκούμε αλλά ούτε να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά από ένα θετικό αποτέλεσμα. Επειδή αναφερθήκατε στο «Ζορ», μπορώ να πω ότι είναι ένα σημαντικό παράδειγμα. Πριν από μόλις 30 μήνες, κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία ανακάλυψη μέσα σε ασβεστολιθικά πετρώματα στη περιοχή μας, περιλαμβανομένης της Κυπριακής ΑΟΖ. Η ανακάλυψη όμως άνοιξε νέες προοπτικές. Όπως είπε πρόσφατα και εκπρόσωπος της ΕΝΙ σε συνέδριο στη Λευκωσία, προσδοκούμε σε πολλά κοιτάσματα τύπου «Ζορ» στη κυπριακή ΑΟΖ. Όμως για να τα βρούμε πρέπει πρώτα να τρυπήσουμε.

Είναι θέμα χρόνου οι ανακαλύψεις;

Δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα ερευνών και γνώσης. Το «Ζορ» για παράδειγμα, μας το έδωσε η καινοτόμος και δημιουργική αξιοποίηση της γνώσης που είχε η ΕΝΙ. Και άλλες εταιρείες είχαν δει προσεκτικά τι υπήρχε εκεί που βρέθηκε το «Ζορ». Αλλά δεν το τρύπησαν διότι κανένας δεν πίστευε ότι στην περιοχή μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα σε ασβεστολιθικά πετρώματα.

Η Κύπρος, σημείο σταθερότητας στην περιοχή

Είναι τέτοια τα γεωλογικά δεδομένα του τεμαχίου 10 που δικαιολογούν το γεγονός ότι   τράβηξε σαν μαγνήτης κολοσσούς όπως η ExxonMobil, Statoil, Eni-Total  ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Ο κύριος λόγος ήταν τα σεισμικά, τα βαρυτομετρικά, τα μαγνητομετρικά, τα γεωλογικά. Αυτά τα είναι τα πρώτα που κοιτάξανε. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι συμπληρωματικοί. Η Κύπρος είναι σημείο σταθερότητας στη περιοχή που παρουσιάζει ψηλό ενδιαφέρον στον τομέα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καλές σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ. Τα κοιτάζουν και αυτά.

Μπορούμε να διαχειριστούμε την ταυτόχρονη ανάπτυξη στο 10, το 11, το 6, το 8 ενδεχομένως το 9 κ.τ.λ; Είστε αισιόδοξος για νέες και σημαντικές ανακαλύψεις σύντομα;

 Μια μη επιτυχημένη γεώτρηση, δεν πρέπει να φέρει κατάθλιψη ούτε σημαίνει αποτυχία… Ούτε και ένα πολύ καλό κοίτασμα θα μας μετατρέψει σε Κατάρ. Το Κατάρ έχει 900 τρισ. κυβικά πόδια…. Όμως, έχουμε όλες τις ενδείξεις όλες τις γεωλογικές ενδείξεις, όλες τις επιστημονικές ενδείξεις, έχουμε τις ενδείξεις των μεγάλων εταιρειών που ήρθαν.
Η ExxonMobil ετοιμάζεται για την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο και αυτή θα είναι στην Κύπρο. Είναι μία εταιρεία πολύ συντηρητική, που κοιτάει τα δεδομένα με φοβερή λεπτομέρεια. Μία εταιρεία που δεν ξοδεύει ούτε δολάριο άδικα. Αυτό το στοιχείο, δεδομένης και της μοναδικής εμπειρίας της Qatar Petroleum, πρέπει να μας χαροποιεί.
Δηλαδή, έχουμε και τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και πρακτικές αποδείξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακάλυψη του «Ζορ», άλλαξε το παιχνίδι, δεν ψάχνουμε μόνο στους άμμους, ψάχνουμε και στα ασβεστολιθικά. Και έχουμε και άλλα οικόπεδα, δεν τα έχουμε δώσει όλα. Επίσης, ήταν μεγάλος και σπάνιος ο συναγωνισμός για το 10. Όλα αυτά είναι σημαντικά. Πιθανόν για την Κύπρο όλα αυτά να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι πολλά.
Μπορεί να έχουμε και 4 και 5 και 6 γεωτρήσεις το χρόνο στο μέλλον. Δεν είναι πολλές, μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε και διπλάσιες. Ταυτόχρονα, να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Ενέργειας και η κυβέρνηση, εξετάζουν και εγκρίνουν το κάθε πρόγραμμα έρευνας ή γεώτρησης, οπότε υπάρχει και εδώ ο έλεγχος.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης