
Κυρίαρχη η Κίνα στην παγκόσμια διύλιση του μετάλλου
Ο Ντόναλντ Τραμπ (πρόεδρος των ΗΠΑ) διέταξε στις 25/2/2025 έρευνα για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές χαλκού για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής παραγωγής ενός μετάλλου κρίσιμου για τα ηλεκτρικά οχήματα, το στρατιωτικό υλικό, τους ημιαγωγούς και ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χώρες προέλευσης εισαγωγών χαλκού της Αμερικής και η προσπάθεια επέκτασης της Κίνας.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι «η έρευνα θα εξετάσει τις εισαγωγές ακατέργαστου χαλκού εξόρυξης, συμπυκνωμάτων χαλκού, κράματος χαλκού, παλιοσιδήρου και παραγώγων προϊόντων που κατασκευάζονται από το μέταλλο.
Ένα αποτέλεσμα αναμένεται γρήγορα».
Προέλευση εισαγωγών χαλκού των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν στην εγχώρια αγορά λίγο περισσότερο από το ήμισυ του εξευγενισμένου χαλκού που καταναλώνουν κάθε χρόνο.
Πάνω από τα 2/3 εξορύσσονται στην Αριζόνα, όπου η ανάπτυξη ενός τεράστιου νέου ορυχείου έχει σταματήσει για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο υπόλοιπος επεξεργασμένος χαλκός, μόλις 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ετησίως, εισάγεται.
Ενώ ο Λευκός Οίκος πλαισίωσε τους νέους δασμούς ως τρόπο για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του εξευγενισμένου χαλκού τους από την Αμερική.
Η Χιλή, ο Καναδάς και το Περού αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των εισαγωγών διυλισμένου χαλκού πέρυσι, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Η κυριαρχία της Κίνας και της Λ. Αμερικής
Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια διύλιση χαλκού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλεύματος που τροφοδοτείται στα μεταλλουργεία της εξορύσσεται αλλού, ιδίως στη Λατινική Αμερική.
Η Χιλή και το Περού μαζί εξόρυξαν περίπου το 1/3 του παγκόσμιου χαλκού πέρυσι, σύμφωνα με το USGS.
Ωστόσο, η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχό της στην παγκόσμια εξόρυξη χαλκού μέσω των μεγάλων επενδύσεών της σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Η ΛΔΚ είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, αφού ξεπέρασε το Περού, σε μεγάλο βαθμό λόγω των τεράστιων κινεζικών επενδύσεων στον τομέα εξόρυξης της αφρικανικής χώρας.
Ο κινεζικός τομέας τήξης χαλκού είναι «νάνος» με όλους τους άλλους.
Η χώρα είχε δεκάδες μεταλλουργεία χαλκού που λειτουργούσαν πέρυσι.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο δύο κύρια χυτήρια χαλκού, σύμφωνα με το USGS.
www.worldenergynews.gr