Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

H Κίνα θέτει αυστηρότερους κανόνες για την παραγωγή και επεξεργασία χαλκού (Oil Price)

H Κίνα θέτει αυστηρότερους κανόνες για την παραγωγή και επεξεργασία χαλκού (Oil Price)
Η Κίνα ηγείται σήμερα στον κόσμο στην παραγωγή εξευγενισμένου χαλκού και είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές αναμένουν περίπου το μισό της παγκόσμιας παραγωγής εξευγενισμένων μετάλλων για φέτος να προέρχεται από την Κίνα

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, η Κίνα εργάστηκε για να ελέγξει τα ταχέως αναπτυσσόμενα χυτήρια χαλκού της, τα οποία μείωναν τα περιθώρια κέρδους εν μέσω μιας πολυσύχναστης αγοράς χαλκού. Για να απαντήσει η Κίνα στην έντονη ανάπτυξη της αγοράς, κυκλοφόρησε νέους, πιο αυστηρούς κανονισμούς για την κατασκευή νέων μεταλλουργείων χαλκού, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Oil Price. Η κίνηση στοχεύει να διατηρήσει υπό έλεγχο την πλεονάζουσα χωρητικότητα της.

Η παραγωγή του χαλκού στην Κίνα

Η Κίνα ηγείται σήμερα στον κόσμο στην παραγωγή εξευγενισμένου χαλκού και είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές αναμένουν περίπου το μισό της παγκόσμιας παραγωγής εξευγενισμένων μετάλλων για φέτος να προέρχεται από την Κίνα.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

Έλεγχος Προμήθειας Ορυχείων: Οι εταιρείες που κατασκευάζουν νέα μεταλλουργεία χαλκού πρέπει να έχουν αρκετό απόθεμα ορυχείων για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια, κάτι που μπορούν να το κάνουν μέσω άμεσης ιδιοκτησίας ή μετοχών. Ωστόσο, είναι μόνο λίγες οι κινεζικές εταιρείες που είναι πιθανό να ικανοποιήσουν αυτήν την απαίτηση.

Εξάρτηση από την εισαγωγή: Το 2023, η Κίνα παρήγαγε 12 εκατομμύρια τόνους εξευγενισμένου χαλκού, αλλά εξόρυξε μόλις 1,7 εκατομμύρια τόνους. Την ίδια χρονιά, η Κίνα διέθετε 41 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων χαλκού, το 4,1% του παγκόσμιου συνόλου.

Αύξηση Εσωτερικών Πόρων: Για να εξασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών, η Κίνα στοχεύει να επεκτείνει τους εγχώριους πόρους των ορυχείων χαλκού κατά 5% έως 10% τα επόμενα τρία χρόνια, με μακροχρόνιες συμβάσεις με διεθνείς μεταλλωρύχους.

Οι νέοι κανόνες

Η κυριαρχία στην αγορά χαλκού της Κίνας θα συνεχιστεί το 2025. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες προορίζονται να συνδέσουν όλες τις επεκτάσεις που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια για να εξασφαλίσουν επαρκή έλεγχο της προσφοράς μεταλλεύματος χαλκού. Εν τω μεταξύ, η Κίνα πρέπει να βασίζεται σε εξωτερικό εφοδιασμό για τις ανάγκες της σε χαλκό.

Ο αναλυτής Zhao Yongcheng της Benchmark Mineral Intelligence Ltd. δήλωσε στην έκθεση IndexBox ότι οι νέοι κανόνες, αντί να είναι εξαιρετικά αυστηροί, επιτρέπουν στην πραγματικότητα κάποια ευελιξία. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι η κινεζική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που παίζει ο χαλκός σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, όπου η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αναφορές δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει επίσης να ενισχύσει τους εγχώριους πόρους εξόρυξης χαλκού κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια.

Το 2024, η Ταϊβάν ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός, με 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

Λόγω προβλημάτων εφοδιασμού, τα μεταλλουργεία χρησιμοποιούν συχνά χαλκό χαμηλής ποιότητας, ενώ άλλα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση ορυχείων χαλκού παρά στην παραγωγή υλικού.

Ορισμένοι βλέπουν τους νέους κανόνες παρόμοιους με τον τρόπο με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα για να βοηθήσει τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου και πιθανότατα θα δυσκολέψει πολύ τα νέα μεταλλουργεία να εισέλθουν στην αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας με μεγάλο περιθώριο το 2024, με τις πωλήσεις εξευγενισμένου χαλκού να αυξάνονται κατά 71% σε ετήσια βάση σε 1,48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Με τις κινεζικές εταιρείες να ηγούνται των δραστηριοτήτων στη ζώνη χαλκού του Κονγκό, το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών πιθανότατα θα συνεχίσει να αναδιαμορφώνει τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς χαλκού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης