Με ενισχύσεις και fast-track διαδικασίες τα έργα πράσινου υδρογόνου, βιομεθανίου και CCS

Με ενισχύσεις και fast-track διαδικασίες τα έργα πράσινου υδρογόνου, βιομεθανίου και CCS

 Τι προβλέπουν τα τρία σχέδια νόμου που θα παρουσιάσει ο Θ. Σκυλακάκης στο υπουργικό συμβούλιο

 

Mε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης και διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης θα προχωρήσουν τα έργα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, βιομεθανίου και δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Aυτό προβλέπουν τα τρία σχέδια νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλάκης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θέσπιση των τριών νομοσχεδίων αποτελούν κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ορόσημα για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΥΠΕΝ έχει την υποχρέωση για την επίτευξη του 20% των συνολικών οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ετήσιος στόχος απορρόφησης είναι στα 1,1 δις. ευρώ εκ των οποίων μέχρι τον Απρίλιου του 2025 , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας θα έχει επιτευχθεί το 50% του στόχου.

Τα τρία σχέδια νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα το ΥΠΕΝ με την ψήφισή τους από τη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω ωρίμανση σημαντικών έργων στους τομείς υδρογόνου και CCS που προωθούν μεγάλοι όμιλοι της χώρας (Motor Oil, Helleniq Energy, Tιτάν, Energean , ΔΕΣΦΑ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Αδειοδότηση μονάδων υδρογόνου

Σε ότι αφορά στο υδρογόνο, το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής καθώς και ζητήματα λειτουργίας και διαχείρισης των Γεωγραφικά Περιορισμένων Δικτύων Υδρογόνου (ΓεΠεΔΥ) και εποπτείας της αγοράς. Οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και εγκρίσεων και έκδοσης των σχετικών αποφάσεων δεν θα υπερβαίνουν τα δύο έτη, ενώ οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων υδρογόνου παραμένουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ , δεδομένης της βιομηχανικής φύσης του έργου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει δυνατότητα καθεστώτος στήριξης παραγωγών υδρογόνου με διαγωνιστική διαδικασία. Το ποσό της λειτουργικής ενίσχυσης θα ορίζεται με υπουργική απόφαση έπειτα από σχετική εισήγηση της ΡΑΕΕΥ. Ρυθμίζει τη διαδικασία παρακολούθησης και επιθεωρήσωεν από την Αρμόδια Αρχή CO2 . Επιπλέον θεσπίζει νέο μηχανισμό στήριξης των έργων CO2 και θέσπισης μηχανισμού αυτόματης επιστροφής ((clawback), ενώ ορίζει ως Αρμόδια Αρχή CO2 την ΕΔΕΥΕΠ. Για 3 εγχώριες βιομηχανίες με σημαντικές εκπομπές ρύπων έχει εγκριθεί συνολική επιδότηση 485 εκατομμυρίων από το Innovation Fund, με συνολικό CAPEX 1 δις. ευρώ.

Νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο

Σε ότι αφορά στο βιομεθάνιο , η δημιουργία εύρυθμου νομοθετικού πλαισίου αποτελεί προυπόθεση για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και υπολειμμάτων. Σε προτεραιότητα τίθεται με το νομοσχέδιο η μετατροπή υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου. Σήμερα λειτουργούν 80 σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 Mwe και ενεργειακό περιεχόμενο καυσίμου 1,4 TWh/χρόνο, εκ των οποίων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, οι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σχετικά σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου.

Με τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο γίνεται μη βέλτιστη χρήση των ενεργειακών πόρων με μη αποδοτικό τρόπο και επιβαρύνονται ασύμμετρα οι καταναλωτές. Μείζον θέμα πάντως για την παραγωγή βιομεθανίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αποτελεί η εύρεση πρώτης ύλης, όπως απορρίμματα τροφών και απόβλητα βιομηχανικών τροφίμων για την τροφοδοσία των μονάδων.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει όλες τις φάσεις αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, θεσπίζει κανόνες για την έγχυση της παραγωγής στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και εισάγει καθεστώς στήριξης των μονάδων παραγωγή βιομεθανίου. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αδειών παραλείπεται το στάδιο έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού, ενώ η συνολική διαδικασία δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.

Ορίζονται επίσης οι πρώτες ύλες για τη λειτουργία των μονάδων ((υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτο-βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων , κλάσματα βιομάζας, ακατέργαστη γλυκερίνη, βιοαποδομήσιμα απόβλητα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων , κλπ.). Η εύρεση πρώτων υλών αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μείζον πρόβλημα για την τροφοδοσία των μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης