Η μεγαλύτερη συμφωνία μπαταριών στον κόσμο μεταξύ Σ. Αραβίας και BYD την ώρα που αμφισβητείται η Πράσινη Μετάβαση

Η μεγαλύτερη συμφωνία μπαταριών στον κόσμο μεταξύ Σ. Αραβίας και BYD την ώρα που αμφισβητείται η Πράσινη Μετάβαση

Αφορά 5 μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου ισχύος 2,5 GW (reneweconomy.com.au)

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε με την BYD Energy Storage τη μεγαλύτερη συμφωνία αποθήκευσης δικτύου στον κόσμο, όπως έγραψε το reneweconomy.com.au.

Η συμφωνία αφορά 5 μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), η καθεμία με μέγεθος 500 μεγαβάτ (MW)/2.500 MWh, σε όλη τη χώρα, για συνολικά 2,5 γιγαβάτ (GW)/12,5 GWh.

Η συμφωνία 5 θέσεων για τις πεντάωρες μπαταρίες προοιωνίστηκε τον Ιανουάριο, όταν τα κινεζικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι η BYD είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό που είχε ανακοινωθεί μόλις μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο.

Η BYD θα χειριστεί όλες τις πτυχές της παράδοσης και της εγκατάστασης σε τοποθεσίες που αναφέρονται ότι βρίσκονται σε κέντρα ζήτησης στο Riyadh, Qaisumah, Dawadmi, Al Jouf και Rabigh, όπου οι μπαταρίες θα λειτουργούν ως σταθεροποιητές δικτύου.

 

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί  

Χρησιμοποιεί επίσης τη νέα τεχνολογία MC Cube-T που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως τεχνολογία CTS (Cell-to-System) η οποία είναι παρόμοια με την τεχνολογία από κύτταρο σε σώμα που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα ηλεκτρικά οχήματα.

Επίσης ενσωματώνει τις κυψέλες αποθήκευσης στη δομή ολόκληρου του πακέτου μπαταριών.

Σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα υλικά για την κατασκευή της μονάδας και ότι υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία κυψελών αποθήκευσης στη συνολική μονάδα από ό,τι στις συνηθισμένες μπαταρίες δικτύου.

Το συμβόλαιο έρχεται εκτός από μια αρχική μπαταρία BYD 500MW/2000MWh που ενεργοποιήθηκε στο Bisha (νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία), τον Ιανουάριο.

Η BYD γνωστοποίησε ότι τα συνολικά έργα της που παραδόθηκαν ή υπογράφηκαν στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται σε 15,1 GWh αποθήκευσης.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής αγοράζει μπαταρίες τώρα για να υποστηρίξει τις μεγάλες φιλοδοξίες της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2030, αλλά ο χρόνος τελειώνει για να τις εκπληρώσει.


Επενδύσεις της Σ. Αραβίας
σε ΑΠΕ

Το 2012, η ​​Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδια να φτάσει τα 41 GW ηλιακής ισχύος έως το 2032, με κόστος 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σταδιακά ενημέρωσε αυτόν τον στόχο με την πάροδο του χρόνου και τώρα σχεδιάζει να λάβει τουλάχιστον το 50% της ισχύος της από ΑΠΕ έως το 2030 ή περίπου 130 GW συνολικά χωρισμένο σε 58,7 GW από ηλιακή ενέργεια και 40 GW από αιολική ενέργεια.

Επί του παρόντος (σύμφωνα με το περιφερειακό ενεργειακό έντυπο MEES), η Σαουδική Αραβία έχει συνδέσει 6,5 GW δυναμικότητας ΑΠΕ στο δίκτυο με 3,7 GW από αυτό που προέρχεται από 4 νέες ηλιακές εγκαταστάσεις πέρυσι.

Ο κυβερνητικός ιστότοπος Saudi and Middle East Green Initiatives δείχνει 44,2 GW έργων υπό ανάπτυξη και άλλα 100-130 GW αναμένεται να δημοπρατηθούν πριν από το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης