
Η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράζει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από το Τουρκμενιστάν
Τουρκία και Τουρκμενιστάν υπέγραψαν συμφωνία για τη διευκόλυνση της ροής φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν προς την Τουρκία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar σύμφωνα με το Reuters.
Η συμφωνία, μεταξύ του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας BOTAS και της Turkmengaz του Τουρκμενιστάν, στοχεύει να ξεκινήσει τις ροές φυσικού αερίου την 1η Μαρτίου, ανέφερε.
Η Τουρκία καταναλώνει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Βασίζεται σε ένα μείγμα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, μαζί με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από διάφορους προμηθευτές.
«Με αυτή τη συμφωνία, την οποία εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, θα προωθήσουμε περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουμε την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο της χώρας και της περιοχής μας», ανέφερε ο Bayraktar.
Μεταφορά μέσω του δικτύου του Ιράν
Ο υπουργός είχε δηλώσει προηγουμένως η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράζει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από το Τουρκμενιστάν, με το φυσικό αέριο να αναμένεται να μεταφερθεί μέσω του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου του Ιράν.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν είπε ότι οι προμήθειες 2 bcm ετησίως στο αρχικό στάδιο θα ήταν δυνατές μέσω του Ιράν.
Είπε επίσης ότι συζητείται ένα ξεχωριστό έργο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Κασπίας Θάλασσας από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στην Τουρκία ως μέρος της μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον όγκο του φυσικού αερίου που θα προμηθεύεται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας και τους ακριβείς όρους διέλευσης μέσω του Ιράν.
Η Ρωσία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της προς την Τουρκία. Ωστόσο, τα σχέδιά της να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στη χώρα προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια της κερδοφόρας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία μπορεί να προμηθεύει έως και 55 bcm φυσικού αερίου ετησίως στο Ιράν.
www.worldenergynews.gr