Οι επιθέσεις σε βασικές ενεργειακές υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα δεν θα σταματήσουν τα σχέδια των χωρών της Βαλτικής για απεξάρτηση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Εσθονίας.
Σύμφωνα με την Montel, η Kristen Michal σε συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte και τον Φινλανδό πρόεδρο Alexander Stubb στο Ελσίνκι δήλωσε ότι αν η πρόθεση πίσω από την ζημιά στο καλώδιο Estlink 2 ήταν να παρεμποδιστεί η αποσύνδεση, τότε μάλλον αυτό δεν θα λειτουργήσει.
Τα κράτη της Βαλτικής
Ο Μιχάλ τόνισε ότι η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εργάστηκαν για αρκετά χρόνια για να σχεδιάσουν τον αποσυγχρονισμό και ότι διέθεταν άφθονες αποθεματικές λύσεις εάν τεθούν εκτός λειτουργίας βασικές γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κράτη της Βαλτικής σταμάτησαν να εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια με τη Ρωσία το 2022, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν υπηρεσίες συστήματος από τον ανατολικό γείτονά τους. Σκοπεύουν να συγχρονιστούν με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης μέσω της Πολωνίας στις 9 Φεβρουαρίου.
Στην ίδια συνεδρίαση, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της παρακολούθησης βασικών ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα.
Άλλες απειλές
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Ζυγιμάντας Βαϊτσιούνας είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια να τεθεί σε κίνδυνο ο αποσυγχρονισμός.
Σχολίασε αναφορές του σουηδικού τηλεοπτικού σταθμού SVT σχετικά με σημάδια αγκύρωσης που βρέθηκαν κοντά στη ζεύξη ισχύος 700 MW Nordbalt μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Carl-Oskar Bohlin είπε ότι τα σημάδια πιθανότατα προκλήθηκαν από το κινεζικό πλοίο Yi Peng 3, το οποίο έκοψε τα καλώδια τηλεπικοινωνιών μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας και μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Επίσης, το πολωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP μετέδωσε την Τρίτη ότι ένα πλοίο που ανήκει στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας εθεάθη να κάνει κύκλους γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Δανίας και Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα.
www.worldenergynews.gr