Ενέργεια

Deep Fission: Mε ενέργεια από υπόγειους αντιδραστήρες θα τροφοδοτεί τα data centers της Endeavour (Tech Chrunch)

Deep Fission: Mε ενέργεια από υπόγειους αντιδραστήρες θα τροφοδοτεί τα data centers της Endeavour (Tech Chrunch)
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πυρηνικών, βρίσκονται μπροστά σε ένα καταπληκτικό momentum, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης των κέντρων δεδομένων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης
Τη δεκαετία του 1950, οι ΗΠΑ άρχισαν κάποια στιγμή να πειραματίζονται με τις πυρηνικές τους βόμβες υπόγεια, ώστε να περιορίσουν τη ραδιενεργό επίπτωση που είχαν για το περιβάλλον οι επίγειες δοκιμές.

Εκατοντάδες μέτρα βράχου σχημάτισαν ένα είδος φράγματος για τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς η χώρα συνέχισε να βομβαρδίζει το υπέδαφος.

Τώρα, μια startup που δραστηριοποιείται στην πυρηνική ενέργεια, θέλει να θάψει έναν μικρό αντιδραστήρα υπόγεια, χρησιμοποιώντας το γεωλογικό βάθος που έχει σχηματιστεί αντί των πολλών τόνων σκυροδέματος που απαιτούνται για την προστασία των κλασικών, επίγειων αντιδραστήρων.

Η εταιρεία Deep Fission, υπέγραψε την Τρίτη (7/1) συμφωνία με την εταιρεία ανάπτυξης κέντρων δεδομένων Endeavour για την τροφοδοσία των data centers της με πυρηνική ενέργεια 2 GW που παράγεται υπόγεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Endeavour επένδυσε στη νεοσύστατη επιχείρηση, αν και η Deep Fission αρνήθηκε να αποκαλύψει τους όρους όταν επικοινώνησε με το TechCrunch.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πυρηνικών, βρίσκονται μπροστά σε ένα καταπληκτικό momentum, εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης των κέντρων δεδομένων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google για παράδειγμα, έχει συνεργαστεί με την Kairos για αντιδραστήρες 500 MW, ενώ η Amazon έχει απευθυνθεί στην X-Energy για περίπου 300 MW.

Ο φορέας εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων Switch έκλεισε συμφωνία με την Oklo που υποστηρίζεται από τον Sam Altman για 12 GW ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η Meta ακολουθεί μια διαφορετική τακτική, καλώντας τους κατασκευαστές πυρηνικών να υποβάλουν προτάσεις.

Οι περισσότερες από αυτές τις startups, ειδικεύονται στο σχεδιασμό μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), οι οποίοι υπόσχονται τη μείωση του κόστους ενέργειας μέσω τεχνικών μαζικής παραγωγής.

Οι μικρές διαστάσεις τους είναι επίσης ελκυστικές για τους κατασκευαστές.

Για τους αντιδραστήρες της Deep Fission

Οι αντιδραστήρες της Deep Fission θα κατεβαίνουν με καλώδια σε μια γεώτρηση βάθους περίπου 1.850 μέτρων.

Οι αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι με νερό υπό πίεση, μια κοινή προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη, από πυρηνικά υποβρύχια μέχρι τεράστιους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Μια ατμογεννήτρια που θα συνδυάζεται με τον αντιδραστήρα θα μετατρέπει τη θερμότητα σε ατμό, ο οποίος θα διοχετεύεται στην επιφάνεια μέσω σωλήνων που θα διατρέχουν το μήκος της γεώτρησης. Οποιαδήποτε συντήρηση θα απαιτούσε την ανέλκυση του αντιδραστήρα στην επιφάνεια, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, θα διαρκούσε «μόνο μία ή δύο ώρες».

Η Deep Fission στοχεύει σε πέντε έως επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα, λιγότερο από το ήμισυ του κόστους που εκτιμά η Lazard για τη νέα πυρηνική ενέργεια σήμερα στις ΗΠΑ.

To deal αυτό, είναι το τελευταίο σε μια σειρά συμφωνιών που, αν ολοκληρωθούν, θα εγκαινιάσουν μια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο της Deep Fission είναι να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο της αντιδραστήρα το 2029, κάτι που συνάδει και με τα σχέδια άλλων εταιρειών.

Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι από τις ομοειδείς επιχειρήσεις, η Deep Fission δεν έχει λάβει ακόμη άδεια από την Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης.

Η νεοσύστατη επιχείρηση ξεκίνησε τη διαδικασία τον Μάρτιο. Στο παρελθόν, θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να λάβει έγκριση, αλλά ο νέος νόμος θέτει ένα χρονοδιάγραμμα 18 μηνών για την NRC να δώσει στους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες το «πράσινο φως» ή το όχι.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης