Ενέργεια

ΑΠΕ, Αποθήκευση, GSI και Υδρογόνο στο MOU Σκυλακάκη με Κοέν (Ισραήλ) - Δυναμικά η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο,η Συμφωνία

ΑΠΕ, Αποθήκευση, GSI και Υδρογόνο στο MOU Σκυλακάκη με Κοέν (Ισραήλ) - Δυναμικά η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο,η Συμφωνία
Σήμερα η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ στην ενέργεια
(upd) Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο ισραηλινός ομόλογός του, Έλι Κοέν.

Η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου και τότε αναβλήθηκε εξαιτίας έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, για την εκεχειρία στον Λίβανο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον φίλο και ομόλογό μου, Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, κ. Έλι Κοέν, και υπογράψαμε στην Ελλάδα τη στρατηγική αυτή συμφωνία, που επισφραγίζει τη μακροχρόνια σχέση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ. Η συμφωνία με το Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια και επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ, αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία ενός “πράσινου” διαδρόμου ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ προς την ΕΕ, μέσω της Ελλάδας, θα αποτελέσει ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ανακοίνωση των Ισραηλινών για την συνάντηση

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών, Eli Cohen, και ο Έλληνας ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, συναντήθηκαν σήμερα (23/12) στην Αθήνα και υπέγραψαν κοινή στρατηγική συμφωνία με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας και την προώθηση πρωτοποριακών ενεργειακών έργων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκεται η υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας, της πρώτης στο είδος της για ενεργειακά θέματα, η οποία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ευρύτερη στρατηγική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία σε θέματα στρατηγικών υποδομών, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη και τη ρύθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση προηγμένων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας.

Η συμφωνία, η οποία ισχύει αρχικά για πέντε χρόνια, εκφράζει την κοινή δέσμευση για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, την επέκταση της γεωπολιτικής σταθερότητας και την παροχή κινήτρων για οικονομική ευημερία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την εμβάθυνση των δεσμών και την εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας στην πράξη.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται μια ισχυρή και μακροχρόνια εταιρική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης κοινών έργων και δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, όπως ο μεγάλος διασυνδετήριος αγωγός της Θάλασσας, ένα στρατηγικό έργο που θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου με το κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο, επιτρέποντας έτσι την ένταξη του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού του συστήματος.

Επιπλέον, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, το οποίο αποσκοπεί στην εξαγωγή φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες διαφοροποίησης των ευρωπαϊκών πηγών εισαγωγής ενέργειας και των επιλογών εξαγωγής ενέργειας του Ισραήλ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα είναι ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Η ετήσια εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού θα περάσει από την Ελλάδα στο Ισραήλ το επόμενο έτος.

Επιπλέον, το «Φόρουμ 3+1», το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με τις ΗΠΑ, θέτει την ενέργεια μεταξύ των σημαντικών προτεραιοτήτων του.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα συμμετέχουν και σε άλλους περιφερειακούς οργανισμούς και πρωτοβουλίες που έχουν ισχυρό ενεργειακό περιεχόμενο, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο, η MedREG και η MedTSO.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Eli Cohen: «Η συμφωνία αυτή με την Ελλάδα, για την επέκταση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Τα έργα που προωθούμε, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας (Great Sea Interconnector), το οποίο θα συνδέσει το Ισραήλ με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και η δημιουργία ενός αγωγού που θα επιτρέψει την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, θα διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές της Ευρώπης, θα συμβάλουν στη σταθερότητα και την ευημερία στη Μέση Ανατολή, θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια, θα καταστήσουν το Ισραήλ γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και θα ενισχύσουν τη θέση μας ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη. Ευχαριστώ τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη συνεργασία- μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος του Ισραήλ, της Ελλάδας και ολόκληρης της περιοχής».

Το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό όραμα για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον βασισμένο στην καινοτομία, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία.

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την προώθηση έργων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στις δύο χώρες και σε ολόκληρη την περιοχή.


ΥΠΟΓΡΑΦΗ_2.JPG







ΥΠΟΓΡΑΦΗ_1.JPG

Νωρίτερα το WEN έγραφε


Σήμερα πλέον η επίσκεψη του κ. Κοέν και η υπογραφή της ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας γίνονται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρου και τη συμμετοχή του γαλλικού fund Meridiem στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI (Great Sea Interconnector) με ποσοστό 49,9%. Εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή αλλά και το MOU που αναμένεται να υπογραφεί από τους κυρίους Σκυλακάκη και Κοέν ανοίγει το δρόμο για την προώθηση και του επόμενου τμήματος του έργου που δεν είναι άλλο από τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ.

Το MOU αφορά την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στους τομείς των ΑΠΕ, της αποθήκευσης και του υδρογόνου αλλά αποτελεί και την επισφράγιση της κοινής πορείας για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Ισραήλ θα προχωρήσουν στην υπογραφή μιας διμερούς ενεργειακής διακρατικής συμφωνίας, κάτι που αξιολογείται ως ένα συμβολικό σήμα ενίσχυσης της συμμαχίας των δύο χωρών στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου δράσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γύρω από τις εξελίξεις για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και των οδών μεταφοράς τους προς την Ευρώπη, όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στη βάση διμερών συμφωνιών.

Προϋποθέσεις για το full notice

Ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ισραηλινό ομόλογό του να τον ενημερώσει για την πορεία της διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Η συμμετοχή του Meridiem στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει το δρόμο, για να δοθεί το επόμενο διάστημα το full notice to proceed στην γαλλική Nexans να ξεκινήσει την κατασκευή του καλωδίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει επιδείξει από πολύ νωρίς ενδιαφέρον για το έργο με στόχο η διασύνδεση να φθάσει έως τις ακτές του. Άλλωστε το ισραηλινό fund Aluma έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για τη συμμετοχή του στο δεύτερο τμήμα του έργου δηλαδή στη τμήμα Κύπρος Ισραήλ.

H ελληνική πλευρά εξάλλου φαίνεται να επιδιώκει μέσω της διακρατικής συμφωνίας και έναν πιο ενεργό ρόλο του Ισραήλ στις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία ως προς την υλοποίησή της.

Για το Ισραήλ η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή του ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωσή του στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης