Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει τις άμεσες επενδύσεις στο κλίμα
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι Ούγγροι και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη προσαρμογής (μέσω άμεσων επενδύσεων) στην κλιματική αλλαγή για να αποφευχθούν υψηλότερα μελλοντικά κόστη.
Συγκεκριμένα η ετήσια Έρευνα για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποκαλύπτει ότι το 95% των Ούγγρων ερωτηθέντων θεωρούν σημαντική την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το 46% την προσδιορίζει ως προτεραιότητα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας του Αυγούστου 2024, έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με το 90% να έχει βιώσει τέτοια γεγονότα τα τελευταία 5 χρόνια.
Το 80% είπε ότι είχαν υποστεί άμεσες συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως προβλήματα υγείας, υλικές ζημιές ή διακοπές ρεύματος.
Προτεινόμενα σχέδια
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 86% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την άμεση επένδυση στην προσαρμογή του κλίματος για την αποφυγή υψηλότερου μελλοντικού κόστους, ενώ το 87% τη θεωρεί ως δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ευκαιρία.
Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 33% σκέφτεται να μετεγκατασταθεί σε λιγότερο ευάλωτες περιοχές και το 29% λέει ότι θα μετακομίσει σε μια πιο δροσερή περιοχή ή χώρα.
Οι προτεραιότητες προσαρμογής για την Ουγγαρία περιλαμβάνουν την ψύξη των αστικών περιοχών (50%), τη βελτίωση της μόνωσης (36%) και την ενίσχυση των υποδομών (35%).
Η ευθύνη χρηματοδότησης συζητείται, με το 38% να ευνοεί τις συνεισφορές από βιομηχανίες υψηλών εκπομπών.
Συνέπειες κλιματικής αλλαγής
Η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ουγγαρίας αυξήθηκε κατά 1,15℃ μεταξύ 1907 και 2017, ξεπερνώντας την παγκόσμια μέση άνοδο των 0,9 ℃.
Η τάση της θέρμανσης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι προβλέψεις υποδεικνύουν συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με τις ανατολικές και νότιες περιοχές να παρουσιάζουν τις πιο έντονες αυξήσεις της θερμοκρασίας.
Η χώρα αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους πλημμύρας και μεσαίου κινδύνους ξηρασίας.
Οι εποχικές αλλαγές στα πρότυπα πλημμύρας και ξηρασίας, μαζί με περιφερειακές αλλαγές στις βροχοπτώσεις, αναμένεται να ενταθούν.
Αυτές οι μετατοπίσεις μπορεί να δημιουργήσουν προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού ψύξης και αυξάνοντας τις διακοπές που σχετίζονται με τις πλημμύρες.
Ανεπαρκείς προσπάθειες για την κλιματική πολιτική
Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή μέσω των εθνικών της στρατηγικών για την αλλαγή του κλίματος.
Αυτή η στρατηγική δίνει έμφαση στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον ενεργειακό τομέα και σκιαγραφεί ένα σχέδιο δράσης για τον μετριασμό των κλιματικών επιπτώσεων.
Παρά την κατοχύρωση των καθαρών μηδενικών στόχων στη νομοθεσία, οι τρέχουσες προσπάθειες εθνικής πολιτικής για το κλίμα παραμένουν ανεπαρκείς για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, σύμφωνα με το Climate Action Monitor του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2024.
Η έκθεση σημειώνει σημαντική επιβράδυνση της δράσης για την πολιτική για το κλίμα (όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά και σε άλλες χώρες και εταίρους του ΟΟΣΑ).
Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της αύξησης της θερμοκρασίας, των γεωργικών επιπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΟΣΑ ζητά φιλόδοξους στόχους μετριασμού, καλύτερη εφαρμογή και προσαρμοστικές στρατηγικές ανθεκτικότητας.
Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής μέσω ΚΑΠ
Μια πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι τα 19 στρατηγικά σχέδια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, που καλύπτουν 18 κράτη μέλη, θα μπορούσαν να μετριάσουν έως και 31 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, κυρίως μέσω της δέσμευσης άνθρακα και των μειώσεων των εκπομπών από το έδαφος.
Αυτά περιλαμβάνουν την αμειψισπορά, τις καλλιέργειες κάλυψης και τη βιολογική γεωργία, που αντιπροσωπεύουν το 78% αυτού του δυναμικού. Τα οικολογικά συστήματα και οι δεσμεύσεις για την αγροτική ανάπτυξη συνεισφέρουν 38% και 30%, αντίστοιχα.
Οι γεωργικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 2% από το 2022 έως το 2023, διατηρώντας παράλληλα την επισιτιστική ασφάλεια.
Δέσμευση 6,7 δισ. ευρώ της ΕΕ
Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί κρίσιμο μέρος της εταιρικής σχέσης μεταξύ του μπλοκ και της Ουγγαρίας.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επίσης στην προώθηση της διαχείρισης των υδάτων, της ποιότητας του αέρα και της παραγωγής βιοποικιλότητας.
www.worldenergynews.gr