Η Κίνα θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στην ποσότητα μεθανίου που απελευθερώνεται κατά την εξόρυξη άνθρακα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές του ισχυρού αερίου που θερμαίνει το κλίμα, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αν και το μεθάνιο, σύμφωνα με το Reuters, είναι ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για περίπου 10 χρόνια, σε σύγκριση με 1.000 χρόνια που μένει το διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι μια ταχεία μείωση των εκπομπών θα μπορούσε να περιορίσει τη θέρμανση σχετικά γρήγορα.
Το μεθάνιο
Περισσότερες από 150 χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν το μεθάνιο κατά 30% έως το 2030. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στον κόσμο, δεν έχει ακόμη δεσμευτεί, αλλά υποσχέθηκε πέρυσι να δεσμεύσει περισσότερο μεθάνιο από τα ορυχεία και να ενισχύσει τους ελέγχους σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και χώρους υγειονομικής ταφής .
Ο έλεγχος των εκπομπών μεθανίου με ενεργό, σταθερό και τακτικό τρόπο θα έχει το κλιματικό όφελος από την επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Το οικονομικό όφελος προέρχεται από τη χρήση ενεργειακών πόρων και το όφελος για την ασφάλεια από τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων.
Τα 3.000 ανθρακωρυχεία της Κίνας είναι υπεύθυνα για περίπου το 40% των εκπομπών μεθανίου της χώρας, με παρόμοια ποσότητα που παράγεται από γεωργικές δραστηριότητες.
Οι δορυφόροι παρατήρησαν έως και 23 μεγάλης κλίμακας νέφη μεθανίου από ανθρακωρυχεία στην Κίνα, την Αυστραλία, την Κολομβία και το Μεξικό μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2023 και 1ης Απριλίου 2024, σύμφωνα με έρευνα του Global Energy Monitor (GEM) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Οι νέοι κανόνες
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα ορυχεία που εκλύουν εκπομπές με περιεκτικότητα σε μεθάνιο 8% ή υψηλότερη , άνω των 10 κυβικών μέτρων καθαρού μεθανίου ανά λεπτό, πρέπει να δεσμεύουν το αέριο. Το αέριο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρέπει να καταστραφεί.
Όλα τα νέα ορυχεία θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ενώ τα υπάρχοντα ορυχεία θα παραμείνουν έως τον Απρίλιο του 2027, ανέφερε το υπουργείο.
www.worldenergynews.gr