Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ακραίο ατόπημα των τραπεζών η πώληση του «Τειρεσία» σε ξένα funds

Ακραίο ατόπημα των τραπεζών η πώληση του «Τειρεσία» σε ξένα funds
Η Τειρεσίας τηρεί τα πλέον έγκυρα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ιδιωτών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία της εμπορικής πίστης και στη μείωση των επισφαλειών στις τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές
Σε ένα σοβαρό λάθος προέβησαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την πώληση του «Τειρεσία» σε ιδιωτικά funds.

Σύμφωνα με το Bankingnews.gr, ο οίκος McKinsey ανέλαβε για τις ελληνικές τράπεζες την πώληση του Τειρεσία που είναι ιδιωτική εταιρεία, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές.

Οι όροι της πώλησης δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί, ωστόσο συνιστά πρόκληση για την ελληνική κοινωνία που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.

Θα πρέπει η εταιρεία Τειρεσίας να παρουσιάσει την αιτιολογική έκθεση πώλησης, δηλαδή να εξγείσει γιατί πωλείται.

Προφανώς είναι σημαντικό αυτή η απόφαση να αποτραπεί και ταυτόχρονα να εξακριβωθεί τίμημα... χαρακτηριστικά αγοραστών και άλλα δεδομένα.

Ο Τειρεσίας αναφέρει ότι είναι το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Ελλάδα, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Γραφείων Πίστης ACCIS, παρέχει πληροφορίες για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, τόσο στις τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις.

Τα ερωτήματα

1)Γιατί πωλείται το μοναδικό Γραφείο Πίστης στην Ελλάδα;

Μέσα από τεχνογνωσία 30 ετών στη συλλογή και διαχείριση πιστωτικών πληροφοριών και στην ανάπτυξη συστημάτων εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου και credit scoring, σκοπός της Τειρεσίας είναι η προστασία των συναλλαγών και η υποστήριξη του θεσμού της πίστης.

Η Τειρεσίας τηρεί τα πλέον έγκυρα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ιδιωτών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία της εμπορικής πίστης και στη μείωση των επισφαλειών στις τραπεζικές και εμπορικές συναλλαγές.

Τα Αρχεία Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς είναι τα εξής:

- Αθέτησης υποχρεώσεων - υποθηκών & προσημειώσεων (ΣΑΥ-ΣΥΠ)
- Συγκέντρωσης Χορηγήσεων (ΣΣΧ)
- Ελέγχου Κινδύνων (ΤΣΕΚ) και πολλά άλλα…

Όταν πωληθεί σε ένα fund προφανώς δεν μπορεί να πωληθεί σε εταιρία διαχείρισης NPEs καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο, θα μπορεί το fund να ελέγξει σχεδόν όλη την Ελλάδα και να την κρατάει σε ομηρία;

2)Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές και κυρίως πως θα προστατευθούν οι πολίτες.

3)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια συμμετοχή και το τίμημα δεν θα είναι σπουδαίο, οπότε δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο στην πώληση.

Η απόφαση δεν είναι τραπεζική αλλά πολιτική, τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση, πως η κυβέρνηση διασφαλίζει τους έλληνες και τα σχεδόν 2,5 εκατ έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν καταλήξει στον Τειρεσία επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν.
Δηλαδή τα στοιχεία 2,5 εκατ ελλήνων θα δοθούν σε μια ιδιωτική ξένη επενδυτική εταιρία ή fund.

4)Αποτελεί ακραία επικίνδυνη απόφαση που ναρκοθετεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο σύστημα και δημιουργεί σοβαρές υποψίες για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη την πώληση οπότε αυτομάτως αναζητούνται τα ελατήρια αυτής της ντροπιαστικής και απαράδεκτης απόφασης…

5)Η κυβέρνηση κατανοεί τι ρίσκο αναλαμβάνει και πόσο μπορεί να βλάψει την ελληνική κοινωνία με αυτή την απαράδεκτη απόφαση;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης