Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ είναι δυσαρεστημένη από τους αρμόδιους Επιτρόπους

Η πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ είναι δυσαρεστημένη από τους αρμόδιους Επιτρόπους

Θεωρεί ότι δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου (Euractiv)

Η πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ είναι δυσαρεστημένη με τις ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων για την καθαρή μετάβαση και την ενέργεια.

Τους κατηγορεί ότι δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα.

Η πυρηνική βιομηχανία της ΕΕ δεν έχει πειστεί από τις επιδόσεις της Τερέσα Ριμπέρα και του Νταν Γιόργκενσεν, του αντίστοιχου εισερχόμενου επιτρόπου για την ενέργεια και εκτελεστικού αντιπροέδρου για την καθαρή μετάβαση, στις ακροάσεις τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Αμφότεροι βρέθηκαν στο στόχαστρο της πυρηνικής βιομηχανίας, δεδομένης της ιστορικής πυρηνικής-σκεπτικιστικής στάσης τους.

Θυμίζουμε ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν ζήτησε από τον Γιόργκενσεν να εργαστεί πάνω σε προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και επιτάχυνση της εξάπλωσης των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, με τον Δανό να δηλώνει ότι «δεν είναι δουλειά της ΕΕ να συμβάλει στη χρηματοδότηση νέων μεγάλων πυρηνικών εργοστασίων».

«Δεν υπάρχει φιλοδοξία και κανένα σχέδιο», δήλωσε στο Euractiv η Βαλερί Φοντόν (Γενική Αντιπρόσωπος της Γαλλικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας).

 

Τα πυρηνικά κυριάρχησαν στις ακροάσεις των Επιτρόπων

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας κατέλαβε μεγάλο μέρος των ακροάσεων λόγω της παρουσίας στο Κοινοβούλιο πολλών ευρωβουλευτών υπέρ των πυρηνικών.

Παρόλα αυτά η βιομηχανία πιστεύει ότι αυτή η εστίαση δεν παρείχε σε επαρκείς εγγυήσεις σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξή της.

Οι δύο υποψήφιοι κράτησαν σε μεγάλο βαθμό τις δηλώσεις τους κοντά στις αντίστοιχες δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν που αφορούν υπάρχουσες ή προγραμματισμένες πολιτικές της ΕΕ.

Η Τερέσα Ριμπέρα ήταν πρόθυμη να υποστηρίξει την αρχή της «τεχνολογικής ουδετερότητας» (φράση κλειδί για την πυρηνική βιομηχανία).

Σε γενικές γραμμές, η Αρχή δηλώνει ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να ευνοεί ή να κάνει διακρίσεις σε βάρος κάποιας συγκεκριμένης τεχνολογίας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει αντ' αυτού να εστιάζουν στα επιθυμητά τους αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, η τεχνολογική ουδετερότητα θα πρέπει να συνεπάγεται ίση ρυθμιστική και οικονομική μεταχείριση για όλες τις ενέργειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τα κεφάλαια και οι κανόνες της ΕΕ, όπως η ταξινόμηση των πράσινων επενδύσεων, το Ταμείο Καινοτομίας και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει επομένως να είναι ανοιχτά στα πυρηνικά.

 

Καμία πρόοδο στη χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας δεν βρήκαν τέτοιες δεσμεύσεις στις δηλώσεις του Γιόργκενσεν κατά την ακρόασή του στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής (Ανανέωση) Christophe Grudler, ο οποίος ηγείται μιας άτυπης ομάδας ευρωβουλευτών υπέρ των πυρηνικών, είπε στο Euractiv ότι ο Δανός είχε προτείνει μια ενημέρωση του «Πυρηνικού Ενδεικτικού Προγράμματος (PINC)» για να ενθαρρύνει την πρωτοβουλία στον πυρηνικό τομέα και ότι ο Γιόργκενσεν, εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR).

Αναγνώρισε επίσης ότι ο Γιόργκενσεν ήταν πρόθυμος να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στη μελλοντική Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας που θα προέκυπτε τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά σχετικά με τη χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας με πόρους της ΕΕ, που ο Grudler θεωρεί ότι είναι το βασικό ζήτημα, ο Γιόργκενσεν  «δεν έκανε καμία πρόοδο».


Η πυρηνική βιομηχανία παραμένει επιφυλακτική

Η πυρηνική βιομηχανία είναι εξίσου επιφυλακτική για το ζευγάρι της Ισπανίας και της Δανίας.

«Ανησυχούμε βαθιά για το γεγονός ότι ο υποψήφιος Επίτροπος σκοπεύει να αποκλείσει νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης», δήλωσε στο Euractiv ο φινλανδικός ενεργειακός κολοσσός Fortum.

Οι παράγοντες του κλάδου παρακολουθούν επίσης στενά την κατ' εξουσιοδότηση πράξη της Επιτροπής για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα την οποία ένας «παίκτης» περιέγραψε ως «την πρώτη πραγματική δοκιμή της προσέγγισης της Επιτροπής στην πυρηνική ενέργεια».

Το προσχέδιο κειμένου που βρίσκεται επί του παρόντος για δημόσια διαβούλευση, δεν επιτρέπει τον ορισμό του υδρογόνου που παράγεται αποκλειστικά με χρήση πυρηνικής ενέργειας ως «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

 

Η Ριμπέρα δεν έπεισε

Ομοίως, η ακρόαση της Ριμπέρα στις 12 Νοεμβρίου δεν καθησύχασε τον κλάδο.

«Παρά τα πολυάριθμα ερωτήματα που εγείρονται για τα πυρηνικά, δεν πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις της παρέχονται και είναι σαφής», δήλωσε στο Euractiv ένας σημαντικός εκπρόσωπος των πυρηνικών συμφερόντων στις Βρυξέλλες.

Σαν παρηγοριά… για την πυρηνική βιομηχανία μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ριμπέρα υποστήριξε την ιδέα ενός μεγάλου έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PIIEC) για SMR, με στόχο τη χρηματοδότηση έργων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ανεπαρκής, λέει η βιομηχανία

Συνολικά, οι υποσχέσεις των επερχόμενων επιτρόπων δεν είναι αρκετές, είπαν οι λομπίστες του κλάδου.

 

Διεθνές πυρηνικό σχέδιο 200 GW έως το 2050

Οι Αρχές σε όλο τον Ατλαντικό μόλις ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής τους δυναμικότητας στα 200 GW έως το 2050.

Στην Ευρώπη, τα κράτη - μέλη της «Πυρηνικής Συμμαχίας» στοχεύουν σε 150 GW μέχρι την ίδια ημερομηνία, χωρίς όμως ειδική υποστήριξη (προς το παρόν), από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο πυρηνικός στόχος της Ευρώπης θα μπορούσε εν μέρει να πραγματοποιηθεί με αμερικανικό δημόσιο χρήμα.

Ενώ ο Γιόργκενσεν εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές λίγο μετά την ακρόασή του, η απόφαση για την Ριμπέρα έχει εμπλακεί σε μια ευρύτερη διαμάχη μεταξύ των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Η απόφαση μπορεί να μην ληφθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης