Διεθνή

Σώζεται η Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία; - Τούμπα μετά την εκλογή Trump oι συσχετισμοί με Ζελένσκι

Σώζεται η Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία; - Τούμπα μετά την εκλογή Trump oι συσχετισμοί με Ζελένσκι
Την μεγαλύτερη επίθεση με drones εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί στην Ρωσία που αναχαιτίστηκε - Οι νέες ισορροπίες δείχνουν αλλαγή στάσης των ΗΠΑ

Η ανάρτηση του γιού Trump στο instagram δίνει και το μήνυμα πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει η νέα προεδρεία των ΗΠΑ το ουκρανικό, που κατέφαγε την Ευρώπη τα δυο τελευταία χρόνια, δημιουρώντας όχι μόνο μεγάλες οικονομικες και ενεργειακές κρίσεις αλλά και πολιτική αστάθεια σε Γαλλία και Γερμανία.

Τι λέει το μήνυμα στο instragram;

«38 ημέρες πριν την απώλεια του επιδόματος» - Ο γιος του Trump δημοσίευσε ένα συμβολικό αλλά σοκαριστικό μήνυμα για τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky και την στάση της κυβέρνησης του πατέρα του, που θα είναι η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι η νέα γραμμή των ΗΠΑ στο ουκρανικό δεν θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την προηγούμενη, παρά το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική τωνν ΗΠΑ παραδοσιακά είναι εννιαία μεταξύ των κυβερνήσεων.

Την ίδια ώρα  η Ουκρανία εξαπέλυσε την μεγαλύτερη επίθεση μέχρι τώρα με drones στην Ρωσία σύμφωνα με το Reuters, εκτοξεύοντας 34, που σύμφωνα με την Ρωσία αναχαιτίστηκαν πλήρως.

Σύμφωνα πάντως με το Skynews την προσεχή εβδομάδα ο Biden θα επχειρήσει σε συνάντηση με τον πρόεδρο Trump να εξηγήσει, γιατί είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσει την χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ρωσίας.
 
Αν όμως το ουκρανικό χειριστεί για λογαριασμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος Vance, αυτό υποδηλώνει, ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν μια εύσχημη συμφωνία, "αδειάζονας" εν μέρει τον Ζελένσκι, που θα τον σπρώξουν σε μια συμφωνία, η οποία το πιθανότερο είναι να περιλαμβανει απώλειες εδαφών και συγκεριμένα το Ντομπάς.

Ο Έλον Μασκ συμμετείχε σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νίκη του στις εκλογές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ουκρανός αξιωματούχος την Παρασκευή (8/11).

«Το επιβεβαιώνω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της Ουκρανικής προεδρίας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός σε μια αναφορά του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σχετικά με την κλήση την Τετάρτη ήταν ακριβής.

Απόστρατος αξιωματικός της SBU τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς κάποιο αιφνίδιο τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί πράγματι να λάβει κάποια μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Κατά τη γνώμη του, ο Vance θα αρχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα μετά την ορκωμοσία του Trump, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου 2025.
Ο Andrew Latham ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ειρήνης και Διπλωματίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι πολιτικές του Trump θα χαρακτηρίζονται από αυτοσυγκράτηση.

Το σενάριο μια αποκλιμάκωσης της έντασης ενισχύεται από τα αναγραφόμενα σε κορυφαία βρετανικά μέσα για επιδείνωση της σχέσης Βρετανίας  - Ουκρανίας ( Guardian).
Άγνωστο είναι ποια θα είναι η στάση της Ευρώπης, οι ηγέτες της οποίας ζήτησαν αρχικά από τον Trump να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά θα δουν άλλα δεδομένα από αυτα του πρώην προέδρου Biden να υπαγορεύονται από το νέο Αμερικάνο πρόεδρο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με έκδκηλη αγωνία τo ξεκίνημα της εποχής Trump, είναι όμως αμφίβολλο αν μπορεί να πάρει διαφορετ ική θέση από αυτή των ΗΠΑ, είτε λόγω ΝΑΤΟ είτε γιατί δεν θα  διαθέσει ουσιαστικούς πόρους για να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από δυο περίπου μήνες και  μιλούσαν για ειδικούς πυραύλους που θα χτυπούσαν την Ρωσία στα εδάφη της  με τις ευλογίες ΗΠΑ - Βρετανίας φαίνονται να αποτελούν παρελθόν, μειώνοντας σημαντικά και το ρίσκο μιας γενικότερης εμπλοκής.

Παράλληλα θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει ποιές ισορροπίες θα διαμορφωθούν στις σχέσεις ΗΠΑ με Ισραήλ, σε σχέση με Ιραν και Ρωσία, αλλά και ποια θα είναι τα ενεργειακά δεδομένα, καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποκτούν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης