Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν και έχουν λάβει ήδη από τον ΑΔΜΗΕ τη Συμφωνία Παραχώρησης του έργου στην εταιρία ειδικού σκοπού
Έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) τα τέλη χρήσης δικτύου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) προκειμένου να αρχίσουν να εισπράττονται από τον project promoter του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη των εμπλεκομένων που έγινε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Όπως προκύπτει καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δυο Ρυθμιστικές Αρχές να ανταποκριθούν στο αίτημα που υπεβλήθη από τον ΑΔΜΗΕ μέσω επιστολής στην οποία αναδεικνύεται το επείγον της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου.
Παράλληλα για τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, συνεχίζονται οι συζητήσεις χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι προθέσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της ΕτΕπ Νάντια Καλβίνο, που θα επισκεφθεί την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις κυπριακής πλευράς δημιουργούν αισιοδοξία ότι έχει ξεπεραστεί η δυστοκία των προηγούμενων μηνών πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. Ωστόσο εκτιμάται ότι απαιτείται επιτάχυνση στην έκδοση των ρυθμιστικών αποφάσεων από τη ΡΑΕΚ, η οποία επί του παρόντος παραμένει ακέφαλη αφού ο πρόεδρος της έχει αποχωρήσει, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περεταίρω αλλαγές στην ηγεσία της.
Αποφάσεις για το WACC
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις προσδιορισμού του WACC που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ. Σε ότι αφορά το κυπριακό τμήμα του έργου (63%), το WACC έχει προσδιοριστεί σε 8,3% για μια πενταετία, ενώ για το ελληνικό τμήμα (37%) το WACC έχει προσδιοριστεί σε 7,22% για το 2025. Η ΡΑΑΕΥ θα επανέλθει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, προσδιορίζοντας νέο WACC για την περίοδο από την αρχή του 2026 έως και το τέλος του 2029.
Η επόμενη κίνηση που θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, είναι να εκδοθούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις προσδιορισμού των τελών χρήσης δικτύου. Οι δυο ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν και έχουν λάβει ήδη από τον ΑΔΜΗΕ τη Συμφωνία Παραχώρησης του έργου στην εταιρία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την υλοποίησή του.
Σε αυτή την εταιρία ειδικού σκοπού αναμένεται να συμμετάσχει η κυπριακή πλευρά με 100 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται και από τη διακρατική συμφωνία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του έργου μέσω ανεξάρτητου συμβούλου που διενεργεί η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και με την ολοκλήρωση της αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εισφορά των 100 εκατ ευρώ.
Συνομιλίες με επενδυτές
Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις του ΑΔΜΗΕ με τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο μετοχικό σχήμα του Great Sea Interconnector (GSI). Το γαλλικό επενδυτικό fund Meridiam, που αυτή την περίοδο πραγματοποιεί due diligence ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με ποσοστό 20% στο έργο, ενώ σε ότι αφορά το αμερικανικό κρατικό fund DFC οι συζητήσεις αφορούν είτε τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο είτε τη δανειοδότηση του έργου.
Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση το DFC σχεδιάζει να διαθέσει 400 εκατ. ευρώ. Πάντως οι όποιες αποφάσεις δεδομένης της κρατικής φύσης του fund και των εγκρίσεων που πρέπει να λάβει από το Κογκρέσο, δεν αναμένεται να ληφθούν πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ.
Όσο δε για το σαουδαραβικό κεφάλαιο TAQA μελετά το έργο χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει μόνο του στο μετοχικό κεφάλαιο, ή μαζί με την κυπριακή πλευρά.
Για τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, συνεχίζονται οι συζητήσεις χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι προθέσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της ΕτΕπ Νάντια Καλβίνο, που θα επισκεφθεί την Αθήνα.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι πέραν της τηλεδιάσκεψης του ΑΔΜΗΕ με τις δυο Ρυθμιστικές Αρχές, είχε προηγηθεί σύσκεψη των εμπλεκομένων με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις που σχετίζονται με το έργο, γεγονός που υπογραμμίζει το έντονο ενδιαφέρον των Βρυξελλών.
Άλλωστε ο Great Sea Interconnector χρηματοδοτείται με 675 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ConnectingEurope Facility – CEF).
www.worldenergynews.gr