Θέλουν μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη διαφάνεια και δίκαιες πρακτικές αγοράς για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ (offshore-energy)
Βιομηχανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ινστιτούτων Μεθανόλης, Europex και Hydrogen Europe, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να βελτιώσει το νόμο για τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως αποκαλύπτει το offshore-energy.biz.
Μέσω αυτού του αιτήματος επιδιώκουν να τον καταστήσουν «αποτελεσματικό, περιεκτικό και πλήρως ευθυγραμμισμένο» με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρώπης.
Σε κοινή δήλωση, οι ενώσεις ζήτησαν «μεγαλύτερη διαφάνεια, δίκαιες πρακτικές αγοράς και ισχυρά συστήματα ιχνηλασιμότητας για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς να δημιουργούνται περιττές επιβαρύνσεις για τους οικονομικούς φορείς».
Να σημειωθεί ότι οι συνυπογράφοντες αυτής της επιστολής αντιπροσωπεύουν τους κατασκευαστές έργων, τους παραγωγούς, τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών, τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς και τους χρήστες καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των παραγώγων του.
Ικανοποίηση και ανησυχίες από τους βιομήχανους
Οι παράγοντες του κλάδου εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθορίσει τα απαραίτητα στοιχεία για την πιστοποίηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα προκειμένου να υποστηριχθεί ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για διάφορες πτυχές της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης.
Το Ινστιτούτο Μεθανόλης και άλλοι θεωρούν απαραίτητο να συμπεριληφθεί στον κατ’ εξουσιοδότηση νόμο η δυνατότητα αναγνώρισης και παροχής επαρκών αποδείξεων για την καλύτερη απόδοση μεμονωμένων έργων, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, για όλους τους τύπους αερίων του θερμοκηπίου.
«Το άνοιγμα της δυνατότητας προβολής πραγματικών καλύτερων επιδόσεων θα ενισχύσει την καινοτομία και θα ενθαρρύνει τη συνολική μείωση των εκπομπών. Ο υπολογισμός της έντασης GHG του καυσίμου θα πρέπει να γίνεται κατά μέσο όρο μηνιαίων ή πιο κοκκωδών διαστημάτων», σημείωσαν οι ενώσεις.
Άλλα αιτήματα του βιομηχανικού κλάδου
Οι συνυπογράφοντες τόνισαν επίσης τη σημασία της εξέτασης της τεχνικής ωριμότητας και διαθεσιμότητας τεχνολογιών ανίχνευσης διαρροής υδρογόνου, χαιρέτησαν την πρόθεση δημιουργίας σύνδεσης με τη βάση δεδομένων της Ένωσης RED και ενθάρρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι διατάξεις ιχνηλασιμότητας που ορίζονται για τα ανανεώσιμα αέρια είναι επίσης ισχύει για αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον, τα μέρη υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί κανονιστική βεβαιότητα και σαφήνεια για τους υπεύθυνους ανάπτυξης έργων των οποίων τα χρονοδιαγράμματα εκτείνονται πέρα από την ήδη προβλεπόμενη αναθεώρηση του κατ' εξουσιοδότηση νόμου για το 2030.
Για έργα που δρομολογήθηκαν πριν από αυτήν την αναθεώρηση, οι συνυπογράφοντες θεωρούν απαραίτητη τη διατήρηση σταθερών κανονιστικών απαιτήσεων κατά τη διάρκεια της λειτουργικής τους διάρκειας, η οποία μπορεί να επεκταθεί πέρα από την αναθεώρηση.
Ενθαρρύνθηκε επίσης η καθιέρωση διαλόγου και φόρουμ συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων, με τις ενώσεις να δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν περαιτέρω συμβολή στο προσχέδιο.
Τρόπος παραγωγής καυσίμων χαμηλών εκπομπών CO2
Τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα παράγονται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λέγεται ότι πληρούν το όριο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70%.
Περιλαμβάνουν κυρίως υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τα παράγωγά του και μπορούν να παραχθούν από διάφορες εισροές ενέργειας και μέσω διαφορετικών οδών παραγωγής, όπως ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή φυσικό αέριο με CCUS.
Δημοπρασία της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση για ανάδραση σχετικά με το προσχέδιο πιστοποίησης που διευκρινίζει τη μεθοδολογία για την αξιολόγηση της εξοικονόμησης εκπομπών υδρογόνου και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα τον Σεπτέμβριο του 2024.
Εκείνη την εποχή, δημοσίευσε επίσης τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις (T&C) για τη δεύτερη δημοπρασία για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου (IF24 Auction), μέσω του Ταμείου Καινοτομίας.
Αυτή η δημοπρασία που αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB), παρέχει οικονομική υποστήριξη σε παραγωγούς υδρογόνου που κατηγοριοποιούνται ως ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO).
www.worldenergynews.gr