Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση WSJ: Προβάδισμα Τραμπ έναντι της Χάρις, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές

Δημοσκόπηση WSJ: Προβάδισμα Τραμπ έναντι της Χάρις, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται 47% με την Κάμαλα Χάρις να συγκεντρώνει 45%

 

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η ως την 22η Οκτωβρίου. Πάντως, καταγράφει αλλαγή τάσης, καθώς η κυρία Χάρις προηγείτο με διαφορά δύο μονάδων τον Αύγουστο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της WSJ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αντίθετα θέλει την Κάμαλα Χάρις να προηγείται, επίσης με οριακή διαφορά (46-43%).

Στις δημοσκοπήσεις συνολικά παρατηρείται  ότι ο Trump έκλεισε την ψαλίδα από την Kamala Harris από 2,9% σε 0,2% και πλέον σε όλες τις κρίσιμες Πολιτείες θα κερδίσει όλους τους εκλέκτορες... υπολογίζεται ότι μπορεί να κερδίσει έως 318 εκλέκτορες ή στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο 296 εκλέκτορες σε σύνολο 538 εκλεκτόρων.
Στις ΗΠΑ που ισχύει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για τους εκλέκτορες σε κάθε Πολιτεία - είναι 50 Πολιτείες - ο πρώτος όχι σε ψήφους αλλά ο πρώτος σε εκλέκτορες κερδίζει την Προεδρική κούρσα.
Επίσης ο πρώτος σε κάθε Πολιτεία παίρνει όλους τους εκλέκτορες π.χ. στην Pennsylvania με 19 εκλέκτορες... ο πρώτος θα πάρει και τους 19.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Rasmussen αύξησε την διαφορά υπέρ του Trump από 2% σε 3% δίνοντας 49% στον Trump και 46% στην Kamala Harris.
Η Wall Street Journal
δίνει προβάδισμα 3% στον Trump από 2% προηγουμένως
Το Forbes - HarrisΧ δίνει προβάδισμα στον Trump 2%
Η εταιρία δημοσκοπήσεων Atlas δίνει προβάδισμα 3 μονάδων στον Trump.
Η Emerson από 2% υπέρ της Kamala Harris μείωσε την διαφορά στο 1%. 

 
Το Fox News έδινε προβάδισμα 2% στην Kamala Harris και τώρα δίνει προβάδισμα 2% στον Trump και όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα…

Ωστόσο στα ποιοτικά στοιχεία προηγείται ο Trump με μεγάλη διαφορά και αυτή η παράμετρος είναι κομβική αφού θα ελέγξει κρίσιμες πολιτείες που είχε χάσει στο παρελθόν…
Θυμίζουμε ότι κάθε πολιτεία εκλέγει εκλέκτορες συνολικά 538 που κρίνουν το αποτέλεσμα… και ο Trump θα πάρει μάλλον 296....
Στις ΗΠΑ ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα σε κάθε Πολιτεία, ο πρώτος παίρνει όλους τους εκλέκτορες της Πολιτείας...
'Ετσι μπορεί ο ένας υποψήφιος στις ΗΠΑ σε όλες τις Πολιτείες να έχει περισσότερους ψήφους αλλά να χάσει καίριες Πολιτείες... πάντα οι εκλογές στις ΗΠΑ κρίνονται στους εκλέκτορες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης