Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Νικέλιο: Πάνω από τα 18.000 οι τιμές του – Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας (Metal Miner)

Νικέλιο: Πάνω από τα 18.000 οι τιμές του – Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας (Metal Miner)
Όπως και με πολλά άλλα μέταλλα, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να κατακλύζει την αγορά νικελίου με φθηνές εξαγωγές για να ανακόψει την πρόοδο των αμερικανικών ορυχείων
Σημαντική άνοδο καταγράφουν τελευταία οι τιμές του νικελίου.

Σύμφωνα με το Metal Miner, πρόσφατα, το σημαντικό βιομηχανικό μέταλλο κατέγραψε νέο υψηλό τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), ξεπερνώντας τα 18.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Η τιμή του μετάλλου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και που βρισκόταν υπό πίεση εδώ και μήνες, τώρα φαίνεται να παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης.

Οι λόγοι

Οι αναλυτές αποδίδουν την άνοδο των τιμών του σε διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι οι πρόσφατες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι τιμές του νικελίου άρχισαν να ανεβαίνουν μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 0,5% στις 18 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μείωση από το 2020.

Ο φόβος για νέους περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές νικελίου επίσης εξασθενεί, καθώς μεγάλες ποσότητες ρωσικού νικελίου παραμένουν αποθηκευμένες στις δυτικές αποθήκες παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις.

Παρόλο που το μερίδιο του ρωσικού νικελίου στην παγκόσμια αγορά συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά, τα αποθέματα στο LME παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά.

Ένας τρίτος λόγος για αυτή τη νέα «αγάπη» του νικελίου είναι τα δημοσιονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε η Κίνα για την τόνωση της οικονομίας της πριν από λίγες ημέρες.

Όσον αφορά το νικέλιο, αυτή είναι μόνο η μισή ιστορία. Πίσω από το σκέλος του trading, συνεχίζει να εκτυλίσσεται μια δυσάρεστη ιστορία παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και ακραίας περιβαλλοντικής ζημίας στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται σχεδόν το 1/4 των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου.

Η κομβική σημασία της Ινδονησίας

Πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στα ινδονησιακά ορυχεία νικελίου. Επί του παρόντος, η Ινδονησία αποτελεί περίπου το 55% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου.

Αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο, λένε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εις βάρος των τοπικών αγροτών, οι οποίοι μπορεί να δουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους να κατάσχονται για την παραγωγή νικελίου.

Η γνωστή εμπλοκή της Κίνας

Όπως και με πολλά άλλα μέταλλα, η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να κατακλύζει την αγορά νικελίου με φθηνές εξαγωγές για να ανακόψει την πρόοδο των αμερικανικών ορυχείων.

Η κυβέρνηση επέβαλε δασμούς στο νικέλιο νωρίτερα φέτος, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το μέτρο αυτό δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το επιχείρημα είναι ότι οι δασμοί στόχευαν μόνο τις άμεσες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες αποτελούν ένα μικρό μέρος της προσφοράς των ΗΠΑ.

Παρά τα άφθονα αποθέματα νικελίου, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα λειτουργικό ορυχείο νικελίου. Εν τω μεταξύ, το πολύπλοκο ομοσπονδιακό σύστημα αδειοδότησης έχει καθυστερήσει τις ενέργειες αξιοποίησης αυτού του πολύτιμου πόρου.

Στην πραγματικότητα, ένα σχέδιο για την εκμετάλλευση ορυχείου χαλκού και νικελίου αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στη βόρεια Μινεσότα απορρίφθηκε όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακύρωσε τις μισθώσεις του και επέβαλε 20ετή απαγόρευση εξόρυξης στην περιοχή.

Που εστιάζουν οι αγοραστές

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να παρακάμψουν τις κυρώσεις επενδύοντας στη βιομηχανία νικελίου της Ινδονησίας με 30 δισεκατομμύρια δολάρια, τετραπλασιάζοντας την παραγωγή την τελευταία δεκαετία.

Η Ινδονησία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους στην εν λόγω βιομηχανία.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, έχουν υπάρξει πολλαπλές κατηγορίες ότι η παγκόσμια κυριαρχία της Ινδονησίας στο νικέλιο μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικά καταστροφικές πρακτικές και σε συνθήκες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, το πλεονέκτημα των τιμών των ινδονησιακών παραγωγών νικελίου που υποστηρίζονται από την Κίνα είναι τόσο σημαντικό που οι δυτικοί μεταλλωρύχοι παροτρύνουν τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων να κάνουν διάκριση μεταξύ του «βρώμικου» νικελίου και των ακριβότερων «καθαρών» εναλλακτικών λύσεων.

Οι τιμές του νικελίου εκτινάσσονται στη ΝΑ Ασία λόγω έλλειψης σιδήρου

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου της Κίνας, η Tsingshan, μείωσε την παραγωγή της στην Ινδονησία, αποδίδοντας την έλλειψη προσφοράς σιδηρομεταλλεύματος σε καθυστερήσεις στην έγκριση των ποσοστώσεων εξόρυξης.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας τα χυτήρια στην Ινδονησία να εξετάσουν την εισαγωγή σιδηρομεταλλεύματος από τις γειτονικές Φιλιππίνες, οι οποίες τυχαίνει να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο.

Πράγματι, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο όγκος των εισαγωγών μεταλλεύματος από τις Φιλιππίνες σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Λόγω της έλλειψης μεταλλεύματος από την Ινδονησία, οι τιμές του νικελίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% από το τέλος του 2023.

Οι τιμές του μεταλλεύματος των Φιλιππίνων, από την άλλη πλευρά, έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% κατά την ίδια περίοδο. Επιπλέον, η τιμή του ινδονησιακού χυτοσίδηρου νικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 10-16% έχει αυξηθεί πάνω από 8,4%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης