Τελευταία Νέα

Σερβία: Συμφωνία με κοινοπραξία της Hyundai για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών 1 GW

Σερβία: Συμφωνία με κοινοπραξία της Hyundai για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών 1 GW
Το σχέδιο του έργου περιλαμβάνει έξι ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συστήματα μπαταριών που θα κατασκευαστούν στις πόλεις Zajecar, Leskovac, Bujanovac, Lebane, Negotin και Odzaci
Το υπουργείο Ενέργειας της Σερβίας μαζί με τον κρατικό παραγωγό ενέργειας Elektroprivreda Srbije (EPS) υπέγραψαν την Τετάρτη (16/10) συμφωνία με κοινοπραξία που αποτελείται από τις Hyundai Engineering και UGT Renewables για την κατασκευή έξι ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με συνολική ισχύ σύνδεσης 1 GW και συνολική ισχύ αιχμής 1,2 GW.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη παρακείμενων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος τουλάχιστον 200 MW και 400 MWh.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.

Ωστόσο, τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι το έργο αναμένεται να αποτιμηθεί στα 2 τρισεκατομμύρια γουόν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια/ 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το σχέδιο του έργου περιλαμβάνει 6 ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συστήματα μπαταριών που θα κατασκευαστούν στις πόλεις Zajecar, Leskovac, Bujanovac, Lebane, Negotin και Odzaci.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Σερβία ανακοίνωσε δημόσια πρόσκληση για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για το έργο, με την κοινοπραξία Hyundai Engineering, Hyundai ENG America και UGT Renewables να επιλέγεται ως νικητής τον Νοέμβριο.

Οι εργασίες για το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν φέτος.

Το έργο θα υποστηριχθεί από παγκόσμιες εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η US Exim, η MIGA και η Swedish Export Credit Corporation, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Sinisa Mali.

Ο Χιόν Σονγκ Κονγκ (Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai), δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκε και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Πρόεδρος της Σερβίας) ο οποίος είπε ότι οι σταθμοί αυτοί θα παράγουν ετησίως την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία σήμερα η Σερβία αναγκάζεται να εισάγει.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης