Ενέργεια

Ο Acer δεν θα αναπτύξει πρότυπα PPA (Montel)

Ο Acer δεν θα αναπτύξει πρότυπα PPA (Montel)

Η απαίτηση της EMD από τον ρυθμιστικό οργανισμό ενέργειας της ΕΕ

Ο Acer (ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξει εθελοντικά πρότυπα για συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) για να ενθαρρύνει τη χρήση τους.

Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη έκανε στις 15/10.

Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα Montel, οι ενημερωμένοι κανόνες σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (EMD) της ΕΕ, απαιτούσαν από τον Acer να αναλύσει εάν η ανάπτυξη νέων εθελοντικών προτύπων PPA (συμφωνίες αγοράς ενέργειας) θα βοηθούσε να γίνει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ πιο διάφανη, αποτελεσματική και να επιταχυνθεί η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην πιο πράσινη ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόσφατα ο ACER καταδικάστηκε για τα διασυνοριακά δίκτυα ηλεκτρισμού μετά από προσφυγή Διαχειριστών και Ρυθμιστικών Αρχών.

 
Οι συστάσεις
του Acer

Αντίθετα ο Acer έκανε συστάσεις για τα υπάρχοντα πρότυπα που παρέχονται από τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου ότι ενημερώνονταν κάθε χρόνο για να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική και ισχυρή αγορά PPA.

Ανέφερε ότι θα συγκεντρώσει και θα δημοσιεύσει μια λίστα τέτοιων προτύπων και πότε ενημερώθηκαν τελευταία.

Ο Acer συνέστησε επίσης ότι οι εθνικές κυβερνήσεις άρχισαν γρήγορα να αίρουν τυχόν εναπομείναντες ρυθμιστικούς και διοικητικούς φραγμούς για τις PPAs.

Ακόμη διασφάλισαν ότι οι αντισυμβαλλόμενοι είχαν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά μέσα που θα μπορούσαν να μετριάσουν τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των εξαγοραστών κατά τη διάρκεια τόσο μακρών συμβάσεων.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συστήματα κρατικής εγγύησης εάν χρειαστεί.

 

Δομικά εμπόδια

Έκανε διαδικτυακά σεμινάρια ανταλλαγής γνώσεων, που διοργανώθηκαν από τους σχετικούς ενδιαφερόμενους, για να συζητηθεί πώς να αναπτυχθεί η αγορά PPA του μπλοκ και να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά εμπόδια, όπως η έλλειψη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης έργων και τα ζητήματα αδειοδότησης.

Ο Acer είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά PPA όπως απαιτείται από την EMD.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που σύστησε νωρίτερα αυτό το έτος για να παρέχει συμβουλές σχετικά με την ανάγκη για νέα πρότυπα, θα παραμείνει σε λειτουργία για να βοηθήσει τον Acer να αξιολογήσει την αγορά PPA τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Η EMD απαιτεί από τον Acer να κάνει τέτοιες αξιολογήσεις κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 2025.


Επιθυμία της ΕΕ για μεγαλύτερη χρήση PPAs  

Οι PPAs αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μακροπρόθεσμων διμερών συμφωνιών μεταξύ ενός παραγωγού και του παραγωγού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή αγοράς, καθιστώντας το καθένα μοναδικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δει να χρησιμοποιούνται περισσότερες PPAs για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της αστάθειας των τιμών, επιτρέποντας στους τελικούς χρήστες να έχουν πιο μακροπρόθεσμη προβολή του ενεργειακού τους κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης