Περιβάλλον

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος: Υπερβολλική η χρήση πόρων στην ΕΕ σύμφωνα με έκθεση

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος: Υπερβολλική η χρήση πόρων στην ΕΕ σύμφωνα με έκθεση
Για υπερβολική χρήση πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει λόγο η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (9/10) από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με την έκθεση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τομέων κατοικίας και τροφίμων είναι ιδιαίτερα υψηλό και αντιστοιχεί στο 72% του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ένωσης παρέμεινε σταθερό την τελευταία δεκαετία, η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης πόρων στους τομείς της κατοικίας και της τροφής.

Η έκθεση της Eυρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναλύει τα δεδομένα και αξιολογεί τις τάσεις την περίοδο 2010-2021, ώστε να κατανοηθεί πώς η χρήση βιομάζας, μετάλλων, μη μεταλλικών ορυκτών και ορυκτών καυσίμων έχει συμβάλει στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για να κατανοήσουμε τι οδηγεί τη χρήση υλικών πόρων στην ΕΕ, η συνολική κατανάλωση αξιολογείται σε έξι τομείς κατανάλωσης, δηλαδή την κατοικία, την τροφή, τις υπηρεσίες, τα οικιακά αγαθά και υπηρεσίες, τα ενδύματα και τα υποδήματα και την προσωπική κινητικότητα.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να επικεντρωθούν σε περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο δυναμικό για μείωση της κατανάλωσης υλικών και ως εκ τούτου να μειώσουν την ζήτηση για πρώτες ύλες.

Το επίπεδο χρήσης πόρων στην ΕΕ είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου.

Η υψηλή χρήση πόρων είναι υπεύθυνη για τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση σε όλο τον κόσμο, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη ρύπανση.

Στο σημερινό γραμμικό οικονομικό μοντέλο, η ευημερία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση πόρων που εξάγονται από τη φύση.

Παγκοσμίως, η εξόρυξη και η επεξεργασία φυσικών πόρων για την τροφοδότηση των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσής μας παράγουν περισσότερο από το μισό των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περίπου το 40% των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων – ένας τύπος ρύπανσης που είναι πολύ επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Η εξόρυξη και η επεξεργασία οδηγούν επίσης σε πάνω από το 90% της απώλειας της βιοποικιλότητας στη ξηρά.

Είναι, επομένως, επιτακτική η προσπάθεια μείωσης της πρωτογενούς κατανάλωσης πόρων, όπως αναγνωρίζεται στο Ογδόο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον της ΕΕ, το οποίο αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτει η χρήση πόρων και καλεί για σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης