Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ην. Βασίλειο: Η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ζητά μέτρα προστασίας λόγω Κίνας

Ην. Βασίλειο: Η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ζητά μέτρα προστασίας λόγω Κίνας

Η UK Steel θεωρεί ότι η βρετανική χώρα θα βρίσκεται στην «άκρη του γκρεμού» το 2026 όταν εξαντληθεί η τρέχουσα προστασία - Φόβος ή κινδυνολογία; (The Guardian)

Η βιομηχανία χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει περαιτέρω προστατευτικά εμπορικά μέτρα καθώς προετοιμάζεται για μια πλημμύρα εισαγόμενου χάλυβα εν μέσω μιας παγκόσμιας υπερβολής που προκαλείται από την Κίνα.

Η UK Steel (η εμπορική ένωση για τη βιομηχανία χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου), ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια βιομηχανία έχει 543 εκατομμύρια τόνους περίσσιο χάλυβα (70 φορές περισσότερο από ό,τι χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο), σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 7/10.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα «χείλος γκρεμού» το 2026 όταν εξαντληθούν οι τρέχουσες προστασίες.

Βάσει δημοσιεύματος του «The Guardian», η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα της Κίνας διέρχεται μια βάναυση ύφεση εν μέσω μιας πολυετούς κρίσης στη βιομηχανία ακινήτων της χώρας η οποία έχει παρασύρει την εγχώρια ζήτηση χάλυβα.


Φόβος ή κινδυνολογία;

Τον Αύγουστο ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, China Baowu Steel, δήλωσε ότι η βιομηχανία διέρχεται έναν «σκληρό χειμώνα» που θα μπορούσε να είναι χειρότερος από την οικονομική κρίση του 2008 ή το κραχ της ζήτησης του 2015.

Η κινεζική υπερβολή… έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών σε όλο τον κόσμο.

Η χορωδία Port Talbot Cymric στέκεται σε μια πλαγιά με τα χαλυβουργεία ορατά στο βάθος πίσω τους

Ο Gareth Stace (Γενικός Διευθυντής της UK Steel), είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «εξισορροπήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις με το εθνικό συμφέρον» και να ενεργήσει για να προστατεύσει τη βιομηχανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την προοπτική οι πρόσφατες βρετανικές επενδύσεις στη βιομηχανία χάλυβα να είναι «όλα για το μηδέν».

 

Εχέγγυα για τις τιμές χάλυβα μέχρι το 2026

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος τις λεγόμενες διασφαλίσεις από χάλυβα που περιορίζουν την εκτροπή φθηνού χάλυβα στη Βρετανία.

Εισήχθησαν το 2018 για να αποτραπεί η εκτροπή του κινεζικού χάλυβα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι διασφαλίσεις λήγουν το 2026 και δεν μπορούν να παραταθούν σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Ωστόσο, ο κλάδος θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει το ενδεχόμενο προστασίας της χαλυβουργίας του ανεξάρτητα.

Ο Ράσελ Κόντλινγκ (Διευθυντής μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Tata Steel), δήλωσε: «Η κλίμακα της πλεονάζουσας προσφοράς στην παγκόσμια αγορά από την Κίνα απλώς κατακλύζει κάθε γωνιά. Οι μηχανισμοί προστασίας του εμπορίου που υπάρχουν δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων».

Οι χαμηλότερες τιμές ωφελούν τους χρήστες χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών έργων και μεγάλων υποδομών. Ωστόσο, οι βιομηχανίες χάλυβα τείνουν να έχουν πολιτική επιρροή και η ικανότητα παραγωγής χάλυβα στην εγχώρια αγορά εκτιμάται επίσης ως δείκτης βιομηχανικής ισχύος και γεωπολιτικής ισχύος.

 

Κινήσεις χαλυβουργιών

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (πρώτα με τους Συντηρητικούς και τώρα το Εργατικό Κόμμα) έχει δεσμεύσει 500 εκατομμύρια £ για τη μετάβαση από υψικάμινους σε καθαρότερους φούρνους ηλεκτρικού τόξου στο εργοστάσιο της Tata Steel στο Port Talbot, στη νότια Ουαλία.

Η ινδική Tata έκλεισε την τελευταία της υψικάμινο την περασμένη εβδομάδα, με την απώλεια 1.900 θέσεων εργασίας, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επένδυσή της θα βοηθήσει στη διατήρηση της βρετανικής βιομηχανίας χάλυβα.

Η κινεζικής ιδιοκτησίας British Steel ,προσπαθεί επίσης να διαπραγματευτεί την κρατική υποστήριξη για τη μετάβαση σε φούρνους ηλεκτρικού τόξου.

Η απόφαση για την επιβολή προστατευτικών μέτρων θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για την κυβέρνηση των Εργατικών. Άλλες χώρες –κυρίως οι ΗΠΑ– ουσιαστικά αγνόησαν τον ΠΟΕ, ενώ οι πιέσεις αυξάνονται εντός της ΕΕ για να υπερβούν τα όρια αυτού που επιτρέπουν οι κανόνες.

Η UK Steel υποστήριξε ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη εκτροπή του εμπορίου εάν δεν ενεργήσει.

Πρότεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.

«Οι προσαρμογές των συνόρων άνθρακα οι οποίες θέτουν μια τιμή στις εκπομπές άνθρακα από βρώμικους υψικάμινους, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε.

«Η αύξηση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που καθοδηγείται και συντηρείται από δυνάμεις εκτός της αγοράς είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας για την παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα. Έχει τη δυνατότητα να ξανασχεδιάσει τον χάρτη της παγκόσμιας χαλυβουργίας, καθώς δεν υπάρχει πλέον θεμιτός ανταγωνισμός», δήλωσε ο Stace.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης