Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για χτύπημα Ισραήλ σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές

Άνοδος 4% για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για χτύπημα Ισραήλ σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές

Ένα χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα μπορούσε να εγείρει φόβους για διακοπή στα στενά του Ορμούζ και να προσθέσει σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου τιμής

 

Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του πετρελαίου περίπου 4% την Πέμπτη,λόγω των φόβων ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης αυτή την εβδομάδα.
Περί της 19:07 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 4,11% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 4,19% στα 73,04 δολ. το βαρέλι.

Ο πρόεδρος Joe Biden ρωτήθηκε από δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια ισραηλινή επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο Biden δήλωσε ότι «Το συζητάμε. Νομίζω ότι θα ήταν λίγο - ούτως ή άλλως» και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα».

Τα σχόλια του Biden ήταν ο καταλύτης που οδήγησε τις τιμές υψηλότερα, δήλωσε ο Daniel Ghali, ανώτερος αναλυτής στην TD Securities. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή είναι πιθανώς στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον πόλεμο του Κόλπου», δήλωσε ο Ghali, στο CNBC.

Το αμερικανικό αργέφθασε στο ενδοημερήσιο υψηλό των 73,95 δολαρίων το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5,5%. Το West Texas Intermediate κέρδισε περίπου 7% αυτή την εβδομάδα.

Οι ενεργειακές τιμές στις 19:07

West Texas Intermediate
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 73,04 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 4,19%. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει κερδίσει περισσότερο από 1%.

Brent
Συμβόλαιο Δεκεμβρίου: 76,97 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 4,11%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει λιγότερο από 1%.

Βενζίνη RBOB

Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 2,0664 $ ανά γαλόνι, αύξηση 4,05%. Έως σήμερα, η βενζίνη έχει υποχωρήσει σχεδόν 2%.

Φυσικό αέριο
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 2,96 $ ανά χίλια κυβικά πόδια, αύξηση 2,56%. Έως σήμερα, το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί πάνω από 17%.

Ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού με πετρέλαιο αυξάνεται καθώς εντείνονται οι μάχες στη Μέση Ανατολή, αλλά ο ΟΠΕΚ + βρίσκεται με μια μεγάλη ποσότητα εφεδρικού αργού που θα μπορούσε να παρέμβει στο ρήγμα, σύμφωνα με τον Claudio Galimberti, επικεφαλής οικονομολόγο της Rystad Energy.

«Αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα αποτρέπει προς το παρόν τις ανεξέλεγκτες τιμές εν μέσω μιας από τις βαθύτερες και πιο διάχυτες κρίσεις στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», είπε ο Galimberti στους πελάτες σε σημείωμα της Πέμπτης.

Η πλεονάζουσα χωρητικότητα του ΟΠΕΚ+ θα ήταν επαρκής για να καλύψει μια διακοπή στις εξαγωγές του Ιράν εάν το Ισραήλ χτυπήσει την πετρελαϊκή υποδομή της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης, δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB.
Ωστόσο, οι traders θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές του εφοδιασμού στα στενά του Ορμούζ, είπε ο Schieldrop. «Αυτό θα πρόσθετε ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στο πετρέλαιο», τόνισε στοCNBC.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι εάν το Ισραήλ χτυπήσει την πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης