Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξημένη κατά 6,5% η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ – Οι λόγοι (Oil Price)

Αυξημένη κατά 6,5% η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ – Οι λόγοι (Oil Price)
Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα θα σημειώσει σχεδόν σίγουρα δεύτερο σερί ρεκόρ φέτος, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση και την πρόοδο στις τεχνολογίες εξόρυξης, ιδίως στο σχιστολιθικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με την τελευταία Εβδομαδιαία Έκθεση για την Κατάσταση του Πετρελαίου από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα 6,5% υψηλότερη από το περσινό ρεκόρ παραγωγής των 12,5 εκατομμυρίων bpd.

Σύμφωνα με το Oil Price, αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ παραμένει βασικός μοχλός της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη χώρα θα σημειώσει σχεδόν σίγουρα δεύτερο σερί ρεκόρ φέτος, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση και την πρόοδο στις τεχνολογίες εξόρυξης, ιδίως στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Οι παράγοντες της αύξησης

Η εκτίναξη της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους βασικούς παράγοντες που έχουν μεταμορφώσει σημαντικά τον κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Οι εξελίξεις στην υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) και τις οριζόντιες γεωτρήσεις έχουν ξεκλειδώσει τεράστια αποθέματα πετρελαίου σε σχιστολιθικούς σχηματισμούς, ιδίως σε περιοχές όπως η λεκάνη Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό.

Οι τεχνολογίες αυτές επέτρεψαν στους παραγωγούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρέλαιο που προηγουμένως ήταν οικονομικά απρόσιτο, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι ο ρόλος των τεχνολογικών εξελίξεων.

Οι βελτιώσεις στις τεχνικές εξόρυξης και στις διαδικασίες γεώτρησης έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα των γεωτρήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί μπορούν να εξάγουν περισσότερο πετρέλαιο από τα υπάρχοντα κοιτάσματα, συχνά με χαμηλότερο κόστος.

Η μεγαλύτερη ακρίβεια στις γεωτρήσεις και η ανάλυση δεδομένων έχουν συμβάλει στη μείωση των λειτουργικών προβλημάτων, καθιστώντας την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ πιο ανθεκτική και οικονομικά αποδοτική.

Σημαντικές οι επενδύσεις

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη υψηλότερων επιπέδων παραγωγής.

Η επέκταση των αγωγών, των διυλιστηρίων και των τερματικών σταθμών εξαγωγής έχει καταστήσει ευκολότερη τη μεταφορά και την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, διασφαλίζοντας ότι οι παραγωγοί μπορούν να καλύψουν τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή ζήτηση.

Οι υποδομές αυτές διευκόλυναν επίσης την άνοδο των ΗΠΑ ως σημαντικού εξαγωγέα αργού πετρελαίου.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης ωθήσει την αύξηση της παραγωγής.

Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η κατανάλωση πετρελαίου έχει ανακάμψει, ιδίως σε ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως οι ασιατικές.

Αυτό έχει συμβάλει στη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου σε υγιή επίπεδα για τους παραγωγούς.

Οι ΗΠΑ, με την άφθονη προσφορά πετρελαίου, μπόρεσαν να επωφεληθούν από αυτή τη ζήτηση εξάγοντας περισσότερο αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.

Το ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον στις ΗΠΑ ενίσχυσε περαιτέρω τον κλάδο. Οι ενεργειακές πολιτικές τα τελευταία χρόνια έχουν γενικά υποστηρίξει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχοντας κίνητρα για τη συνεχή ανάπτυξη των εγχώριων πόρων, κάτι που ενθάρρυνε τους παραγωγούς να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους και να αυξήσουν την παραγωγή.

Για τις τιμές

Τέλος, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου έδωσε κίνητρα για περισσότερη παραγωγή.

Μετά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τιμές ανέκαμψαν, καθιστώντας και πάλι βιώσιμα πολλά προηγουμένως μη κερδοφόρα έργα.

Οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν τους παραγωγούς να συνεχίσουν τις γεωτρήσεις και να επενδύσουν σε νέα έργα, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ώθησε τις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ παραγωγής, εδραιώνοντας τη θέση τους ως παγκόσμιου ενεργειακού ηγέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης