Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Cenergy: Τεράστιο το διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση των 200 εκατ.

Cenergy: Τεράστιο το διεθνές ενδιαφέρον για την αύξηση των 200 εκατ.
Με βάση την κεφαλαιοποίηση της Cenergy (1,9 δισ. ευρώ) η αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ (10,5% ) να πραγματοποιηθεί με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 9 παλαιές
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy, καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο από διεθνή χαρτοφυλάκια.

Η αύξηση των 200 εκατ. ευρώ πρέπει να θεωρείται καλυμμένη και θα είναι αυτή που ανοίγει στη θυγατρική της ΒΙΟΧΑΛΚΟ τον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Όπως είναι γνωστό ο κλάδος αυτός θα είναι και ο πρωταγωνιστικός για την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr

Η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία στοχεύει στην κατασκευή μονάδας παραγωγής χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αμερικανικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια θα τεθεί προς έγκριση σήμερα των μετόχων της Cenergy στις Βρυξέλλες και πιθανότατα το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένα μήνα μετά τις παρουσιάσεις της Goldman Sachs σε επενδυτές στο Λονδίνο, η Γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy αναμένεται να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ με παραίτηση των δικαιωμάτων προτίμησης της Viohalco και κατανομή μετοχών σε διεθνείς επενδυτές και κατά προτεραιότητα σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας.

Απώτερος στόχος

Απώτερος στόχος δε είναι η διεύρυνση της διασποράς και η αύξηση της ρευστότητας της μετοχής καθώς το ποσοστό του βασικού μετόχου θα μειωθεί σε 71% από 79,7%. 
 
Με βάση την κεφαλαιοποίηση της Cenergy (1,9 δισ. ευρώ) η αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ (10,5% ) να πραγματοποιηθεί με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 9 παλαιές και έκδοση 21,1 εκατ. νέων μετοχών.

Η σύμβουλος της εταιρείας Goldman Sachs θα είναι ο μοναδικός παγκόσμιος συντονιστής της αύξησης για την διάθεση περίπου 14 εκατ. μετοχών της Viohalco.

Κοινοί ανάδοχοι είναι η HSBC και η Alpha bank.

Η ελληνική πολυεθνική πρόκειται να κατευθύνει τα κεφάλαια της αύξησης για την κατασκευή παραγωγικής μονάδας χερσαίων καλωδίων στην Βαλτιμόρη με κόστος 200 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων της αγοράς της έκτασης για την οποία ήδη καταβλήθηκαν 29,4 εκατ. ευρω.

Το περασμένο καλοκαίρι η εταιρεία γνωστοποίησε ότι, έχει λάβει από τις αμερικανικές αρχές απαλλαγή φόρου, ύψους 58 εκατ. δολαρίων.

Με την μονάδα η Cenergy εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει την υπερβάλλουσα ζήτηση από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν “για γενικούς εταιρικούς σκοπούς”, καθώς και για βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο στάδιο, η εισηγμένη προγραμματίζει την επέκταση της μονάδας και για υποθαλάσσια καλώδια.

Υπενθυμίζεται ότι, η εν λόγω επένδυση είχε ξεκινήσει από κοινού με την Δανέζικη εταιρεία Orsted η οποία αναπτύσσει αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ.

Με εξαγωγές που ανήλθαν στο 70% του τζίρου, η Cenergy με πέντε παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία αύξησε τον κύκλο εργασιών της για το 2023 κατά 50% σε 1,6 δις. ευρώ.

Για την φετινή χρονιά, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 3,3 δις. ευρώ αναμένει αναπροσαρμοσμένο Ebidta 245-265 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία πραγματοποίησε αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 119, 4 εκατ. ευρω και καθαρά κέρδη μετά φόρων 56,4 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης