Στο δρόμο των Shell και Equinor - Η Gassco παγώνει project υδρογόνου στη Νορβηγία (Montel)

Στο δρόμο των Shell και Equinor - Η Gassco παγώνει project υδρογόνου στη Νορβηγία (Montel)
Πέρυσι, η Gassco υπέβαλε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι είναι τεχνικά εφικτό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας για τη μεταφορά υδρογόνου από τη Νορβηγία στη Γερμανία έως το 2030
Η Gassco γίνεται η τρίτη μεγάλη εταιρεία μέσα σε μόλις 10 ημέρες που παίρνει απόφαση να σταματήσει ένα έργο υδρογόνου στην Ευρώπη, μετά τις Equinor και Shell.

Σύμφωνα με το Montel, η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία θα σταματήσει τις εργασίες για την κατασκευή ενός αγωγού υδρογόνου που θα ξεκινούσε από τη Νορβηγία και θα κατέληγε στη Γερμανία.

«Η Gassco τερματίζει τώρα τις εργασίες της που συνδέονται άμεσα με το έργο για τη δημιουργία αλυσίδας αξίας υδρογόνου μεταξύ Νορβηγίας και Γερμανίας», δήλωσε ο Pal Rasmussen, υπεύθυνος σχέσεων της Gassco, στο νορβηγικό περιοδικό Teknisk Ukeblad.

Η Νορβηγία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πέρυσι ότι θα εξετάσουν την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινούσε το 2030 και θα παρέχει έως και 4 εκατ. τόνους υδρογόνου ετησίως, που αντιστοιχεί σε συνεχή παροχή 18 GW.

Τα σχέδια της Νορβηγίας για την εξαγωγή υδρογόνου στην υπόλοιπη Ευρώπη «καταρρέουν», δήλωσε στο X ο Francesco Sassi, ερευνητής της δεξαμενής σκέψης RIE.

Η ανακοίνωση της Gassco ήρθε μετά την ανακοίνωση της Equinor στις 20 Σεπτεμβρίου ότι είχε απορρίψει τα σχέδια για εξαγωγές μεγάλης κλίμακας μπλε υδρογόνου από φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για το κόστος.

Έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου

Ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε στο περιοδικό Energi og klima ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για να υποστηριχθεί το εν λόγω έργο.

Η Gassco δήλωσε επίσης ότι η αγορά δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τις επενδύσεις στο σχέδιο «Καθαρό υδρογόνο για την Ευρώπη», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαγωγές 0,5 εκατ. τόνων μπλε υδρογόνου από φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην υπόλοιπη Ευρώπη έως το 2030.

Το λεγόμενο μπλε υδρογόνο παράγεται από φυσικό αέριο με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Η Gassco δήλωσε τότε ότι η απόφαση της Equinor θα επηρεάσει τα σχέδιά της για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού υδρογόνου.

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας Shell προέβη σε αντίστοιχη ανακοίνωση σε σχέση με το δικό της έργο για το μπλε υδρογόνο στο Nyhamna, επίσης στη Νορβηγία.

«Δεν έχει οικονομικό νόημα να προχωρήσουμε με τα σχέδια. Η αγορά για το μπλε υδρογόνο δεν υπάρχει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα βελτιωθεί και θα ωριμάσει στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Shell, Jan Soppeland στο Energi og Klima.

Τα σχέδια της Shell

Μνα σημειωθεί πως η Shell σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει αέριο από τις εγκαταστάσεις της Nyhamna στη δυτική Νορβηγία για την παραγωγή έως και 450.000 τόνων υδρογόνου ετησίως, αρχής γενομένης από το 2030.

Πέρυσι, η Gassco υπέβαλε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι είναι τεχνικά εφικτό να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας για τη μεταφορά υδρογόνου από τη Νορβηγία στη Γερμανία έως το 2030.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στα σχέδια της Ευρώπης για την απαλλαγή από τον άνθρακα, καθώς η ΕΕ θεωρεί το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Στόχος της είναι η εγχώρια παραγωγή 10 εκατ. τόνων μέχρι το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης