Προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ έχει στο πλάνο της η ΕΥΔΑΠ για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της διετούς ανομβρίας που έχουν χτυπήσει «συναγερμό», σε αναμονή των νέων τιμολογίων. Ο φετινός χειμώνας είναι κρίσιμος, καθώς από τις βροχές και τα χιόνια που θα πέσουν θα εξαρτηθεί εάν θα ανακοπεί το άδειασμα των ταμιευτήρων, που έχουν μια ετήσια απώλεια της τάξης των 200 εκατ. κ.μ. νερού. Τα έργα που θα απαιτηθούν ως το 2033 για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μπορεί να φτάσουν ως και τα 750 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι επιδείνωσαν την κατάσταση, καθώς αυξήθηκε σημαντικά και η κατανάλωση. Για να μετριάσει τις επιπτώσεις, μέσα στους προηγούμενους μήνες, η εταιρεία ύδρευσης της πρωτεύουσας ενεργοποίησε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, όπως η λειτουργία επιπλέον γεωτρήσεων και η άντληση νερού από την Υλίκη. Ξεκίνησε, ακόμη, καμπάνια ενημέρωσης για την αποφυγή σπατάλης του φυσικού πόρου.
Η ΕΥΔΑΠ, που κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αύξησε τον τζίρο της κατά 11,7 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ανόδου 7,5% της κατανάλωσης, έχει προγραμματίσει για την πενταετία έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου. Εξ αυτών, στον περιορισμό των διαρροών κατευθύνονται τα 293 εκατ. ως μέρος του εν εξελίξει επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα έργα αφορούν το κράτος.
Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι εναλλακτικές πηγές υδροληψίας είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες, καθώς το νερό αντλείται από το υπέδαφος, εν αντιθέσει με τον Μόρνο και τον Εύηνο από όπου έρχεται με βαρύτητα. Δεδομένου ότι την ευθύνη για την επάρκεια του φυσικού πόρου έχει το κράτος, το αυξημένο λειτουργικό κόστος θα βαρύνει τον δημόσιο κορβανά.
Αύξηση επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024
Η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης νερού, που αναμένεται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών, οδήγησε σε αύξηση 7,2% τον κύκλο εργασιών της εταιρείας που διαμορφώθηκε στα 174,5 εκατ. ευρώ. Από τις κύριες δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 11 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό λειτουργικό κόστος ανήλθε σε 166,1 εκατ., αυξημένο κατά περίπου 2,4 εκατ. ευρώ (+1,5%), γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση του κονδυλίου για αμοιβές και έξοδα προσωπικού λόγω κυρίως εφάπαξ καταβολών και της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης (+6,1 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, μειώθηκαν ορισμένες προβλέψεις κατά 9,3 εκατ. ευρώ, εξουδετερώνοντας τις παραπάνω αυξήσεις, και περιορίστηκε το ενεργειακό κόστος κατά 4,6 εκατ. ευρώ.
Το EBITDA σημείωσε άνοδο 57%, η οποία αντιστοιχεί σε επιπλέον 11 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 30,2 εκατ. ευρώ έναντι 19,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 17,3% από 11,8% το ίδιο περσινό διάστημα. Έτσι, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 14,5 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, που ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 22,4 εκατ. ευρώ, βελτιωμένη κατά 6% σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2023. Το επενδυτικό πλάνο ως το 2033 περιλαμβάνει μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική, ύψους 958,7 εκατ. ευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων.
Ακόμη, έργα του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 681,6 εκατ. ευρώ, έργα αποχέτευσης, ύψους 364,5 εκατ. ευρώ, και έργα κτηριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού, ύψους 103,8 εκατ. ευρώ. Η υστέρηση των απορροφήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα οφείλεται κυρίως στα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Κατά το πρώτο εξάμηνο, χρειάστηκε η τροποποίηση ορισμένων συμβάσεων, για λόγους εκτός ευθύνης ΕΥΔΑΠ, που επηρέασε όμως τη διαδικασία απορρόφησης/εκταμίευσης εγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία όμως αναμένεται να απορροφηθούν εντός του έτους.
Τα τιμολόγια και η «μάχη» των διαρροών
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού ως το ύψους του πληθωρισμού πιθανώς εντός του 2025 είναι ανοιχτό, μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, της υπό έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση. Αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει δυνατότητα κλιμακωτών χρεώσεων, κοστολόγηση ανά γεωγραφική περιοχή και «πέναλτι» για τις αφανείς διαρροές.
Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία και είναι η αρμόδια να εξετάσει τα αιτήματα των παρόχων ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική. Όπως σχολίασε πάντως ο υπουργός, η διαδικασία που καθιερώνεται με την ΚΥΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρή και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να εφαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι στηρίζεται στις προβλέψεις της Οδηγίας 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος.
Από την πλευρά της, η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα μπορεί ένας καταναλωτής με χαμηλό κόστος να ασφαλιστεί για τις αφανείς διαρροές στο δίκτυό του. Σύμφωνα, δε, με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης, κατά την παρουσίαση της ΚΥΑ, το κόστος της ασφάλισης θα μπορούσε να ανέλθει σε μόλις 1 ευρώ ανά τρίμηνο.
Πάντως, μέχρι σήμερα, από το σύνολο των 2,2 εκατ. «έξυπνων» μετρητών που σκοπεύει να αντικαταστήσει η ΕΥΔΑΠ, έχουν εγκατασταθεί περίπου 80.000. Η μελέτη εφαρμογής έχει ξεκινήσει, ώστε να προχωρήσει κάποια στιγμή ο σχετικός διαγωνισμός, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με στόχο να εγκαθίστανται περίπου 220.000 μετρητές το χρόνο. Ακόμη, αποφασίστηκε η συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποστολή των δεδομένων μέσω της «επικοινωνίας» των δύο έξυπνων μετρητών.
www.worldenergynews.gr