Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς πλαφόν στη χονδρεμπορική - Δέσμευση Μητσοτάκη για τις τιμές ενέργειας

Προς πλαφόν στη χονδρεμπορική  - Δέσμευση Μητσοτάκη για τις τιμές ενέργειας

Στα 140 υρώ/MWh η μέση χονδρική τον Νοέμβριο

 

Με τη μέση τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας να ξεπερνάει πλέον τα 140 ευρώ/MWh τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου και το φυσικό αέριο στο ολλανδικό hub TTF να βρίσκεται κοντά στα 46 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για τις πολιτικές επιπτώσεις της επερχόμενης νέας ενεργειακής κρίσης. 

Το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα πάρουν μέτρα. Όμως πλέον είναι εξαιρετικά έντονη η αμφισβήτηση της επιδοματικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και την οποία σχεδιάζει να εφαρμόσει εκ νέου το επόμενο διάστημα, ανεξαρτήτως του εάν θα λάβει η όχι έγκριση από την Κομισιόν. 

Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η νέα έκρηξη των τιμών της ενέργειας ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ρουμανία και της Βουλγαρίας να θέσουν το πρόβλημα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς και η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν θα γίνουν γρήγορα και επανέλαβε ότι «χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη. 

 

Ζητούν αλλαγή πολιτικής στην ενέργεια

Πάντως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού επί του θέματος θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απάντηση στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο διαγραφής πλέον, πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέντευξη του στο Βήμα ο κ. Σαμαράς απέδωσε την έκρηξη των τιμών του ρεύματος στο εσφαλμένο μείγμα ενεργειακής πολιτικής για να προσθέσει ότι: «Ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα! Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος, και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το πού πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση!». 

Αλλαγή πολιτικής στον τομέα της ενέργειας ζητά και η αντιπολίτευση με τον αρμόδιο του ΠΑΣΟΚ για θέματα ενέργειας Φραγκίσκο Παρασύρη, να δηλώνει ότι «με επιδόματα δεν θα σβήσει η φωτιά των τιμών του ρεύματος» και να προτείνει τα «πράσινα» κυμαινόμενα τιμολόγια να μετατραπούν σε σταθερά. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ ζητεί η ΔΕΗ (που κατέχει την πλειονότητα των καταναλωτών με πράσινο τιμολόγιο) να ασκήσει τον κοινωνικό της ρόλο και να προσφέρει σταθερή και αποδεκτή τιμή ρεύματος στους καταναλωτές. 

Το ζήτημα της νέας ενεργειακής κρίσης αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη στο τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν που θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Παρασκευή 22/11. Ωστόσο είναι σαφές πως η απουσία Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο δεν επιτρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από τα στελέχη της Κομισιόν.

Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής όλων των τεχνολογιών παραγωγής ρεύματος όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, διακινδυνεύοντας τις όποιες συνέπειες επιβληθούν, κάποτε στο μέλλον από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φαίνεται δε ότι το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή που εφαρμόστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, έχει αποκλειστεί στην παρούσα φάση πρώτον διότι δεν επαρκεί και δεύτερον διότι το επιπλέον κόστος μετακυλήεται από τους παραγωγούς ρεύματος στους καταναλωτές αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα τιμολόγια.   

 

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών πρέπει να σημειωθεί ότι για σήμερα Δευτέρα 18/11 η μέση χονδρική του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στο ΕΧΕ ανέρχεται σε 167,27 ευρώ/MWh με άνοδο 14,5% και ανώτατη τιμή φθάνει στα 451,94 ευρώ/MWh. Βεβαίως είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα σχεδόν 230 ευρώ/MWh που έφθασε την περασμένη Τετάρτη όμως όλα δείχνουν ότι η τάση είναι ανοδική και όχι το αντίθετο.  Στο μείγμα παραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 50,95%, ενώ οι ΑΠΕ βρίσκονται μόλις στο 26,27% και η χρήση του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 12%. Πολύ υψηλές είναι οι εξαγωγές στο 19,83% ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου επίσης οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 244,67 ευρώ/MWh στην Ουγγαρία στα 242,7 ευρώ/MWh, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 104,59 ευρώ/MWh 

Όσο δε για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν στα  45,74 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή, ενώ κοντά στα 46 ευρώ/MWh κινούνται τα forwards μέχρι και τον Μάρτιο του 2025. 

Την αβεβαιότητα στην αγορά του φυσικού αερίου ενισχύουν και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο τέλος της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας ρωσικού αερίου από τις αρχές του 2025, ενώ την περασμένη Τετάρτη η αυστριακή OMV έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για «πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου» από τη Ρωσία, μετά την επιδίκαση 230 εκατ. ευρώ στον όμιλο ενέργειας και χημικών της Βιέννης από διαιτητική απόφαση κατά της Gazprom.

  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης