Τα σχέδια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να θέσουν σε λειτουργία επιπλέον 80 GW σε μονάδες με αέριο έως το 2035 ενέχουν κίνδυνο για τις κλιματικές δεσμεύσεις της ηπείρου, σύμφωνα με μελέτη της Beyond Fossil Fuels (ένωση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζεται για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση έως το 2035) που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 15/11.
Η Ιταλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγούνται της αύξησης 32% στην προγραμματισμένη ανάπτυξη με συνδυασμένη 40,5 GW νέας ισχύος που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι εκείνη την ημερομηνία, όπως υποστήριξε ο όμιλος ο οποίος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να απαντήσει σε ερωτήματα του Montel σχετικά με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες λειτουργίας.
Σύμφωνα με την Beyond Fossil Fuels οι 3 χώρες αντιπροσώπευαν ήδη το 45% της χωρητικότητας φυσικού αερίου της ηπείρου και δεν είχαν συγκεκριμένα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση του ορυκτού αερίου στον τομέα της ενέργειας τους.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία των οποίων τα σχέδια για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα υστερούσαν, επρόκειτο να αυξήσουν τη συνδυασμένη ισχύ τους σε φυσικό αέριο από 9 GW επί του παρόντος σε 24 GW μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας (άλλη μια διαπίστωση της Beyond).
Απαίτηση για ανακατεύθυνση επιδοτήσεων
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον αναπροσανατολισμό των επιδοτήσεων, όπως οι πληρωμές αποδοχών χωρητικότητας, μακριά από το φυσικό αέριο και προς το δίκτυο για να φιλοξενήσουν καλύτερα περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να αυξήσουν την αποθήκευση και να εισαγάγουν άλλες μορφές καθαρής ευελιξίας για να διευκολυνθεί η έγκαιρη έξοδος φυσικού αερίου.
Η έκθεση ανέφερε ότι από το 2023 μόνο 4 από τα 855 εργοστάσια φυσικού αερίου της Ευρώπης είχαν αποσυρθεί.
Νωρίτερα αυτό το έτος, το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) προειδοποίησε ότι η μεγάλη εξάρτηση της Ιταλίας από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο και η απουσία σχεδίου για σταδιακή κατάργηση της παραγωγής φυσικού αερίου θα παρεμπόδιζε τη μετάβασή της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τους στόχους για το κλίμα.
Η ΕΕ στοχεύει έως το 2030 να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 55% (κάτω από τα επίπεδα του 1990) εν μέσω των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
www.worldenergynews.gr