Περιβάλλον

Άνοδος στις επενδύσεις κλιματικής τεχνολογίας (Bloomberg)

Άνοδος στις επενδύσεις κλιματικής τεχνολογίας (Bloomberg)
Τι σημαίνει η «Εβδομάδα Κλίματος στη Νέα Υόρκη»
Σχετικά Άρθρα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σχετικά με τις επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθούν ανοδική πορεία.

 Η «Εβδομάδα Κλίματος» η οποία διεξάγεται στη Νέα Υόρκη (22-29 Σεπτεμβρίου 2024) στο περιθώριο των διαβουλεύσεων του ΟΗΕ, σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους.

Για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα γύρο νίκης για το κλίμα.

Για τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ, μια ευκαιρία να αναδείξει ομάδες και εταιρείες με μοναδικές περιβαλλοντικές λύσεις.

Για τους τραπεζίτες, μια ευκαιρία να παλέψουν με το καθαρό μηδέν να ξεφεύγει.

Για όσους ασχολούνται με την καθαρή τεχνολογία, η Εβδομάδα Κλίματος ήταν μια στιγμή για να γίνει απολογισμός του τι θα ακολουθήσει για τον κλάδο καθώς εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο.

Η πτώση των επιτοκίων, οι προεδρικές εκλογές και η μείωση της χρηματοδότησης για το επόμενο κύμα τεχνολογιών μείωσης του άνθρακα, βαραίνουν τους ιδρυτές startup (νεοφυείς επιχειρήσεις) και των επενδυτών επιχειρηματικών συμμετοχών.

Με εκατοντάδες εκδηλώσεις και την ταυτόχρονη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το Bloomberg Green περιηγήθηκε στο αδιέξοδο της Νέας Υόρκης για να μάθει τι ετοιμάζονται οι βετεράνοι της κλιματικής τεχνολογίας για τον επόμενο χρόνο.

 

Εσχάτως οι επενδύσεις είναι πιο ελκυστικές

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες λένε ότι έχουν παρατηρήσει ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, όταν η συνολική χρηματοδότηση μετοχικών κεφαλαίων για την κλιματική τεχνολογία σε ιδιωτικές και δημόσιες αγορές μειώθηκε στο μισό από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με BloombergNEF. Αλλά λίγοι είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν μια επιστροφή μόλις.

Ο Sean O'Sullivan (ιδρυτής της SOSV της οποίας η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών έχει χρηματοδοτήσει περισσότερες από 250 startups τεχνολογίας κλιματισμού), το έθεσε απλά ως εξής:

«Ο ασθενής έχει σταματήσει να αιμορραγεί και βρισκόμαστε σε περίοδο ανάρρωσης, αλλά είναι ακόμα αβέβαιο».

Ενώ η μείωση των ομοσπονδιακών επιτοκίων που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο καθιστά πιο ελκυστική τη χρηματοδότηση τεχνολογιών έντασης κεφαλαίου για το κλίμα, ο O'Sullivan λέει ότι άλλες μακροοικονομικές προκλήσεις (όπως η στενή κεφαλαιαγορά και η αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών) θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι κάτι έχει αλλάξει σημαντικά σε αυτό το στάδιο», προσθέτει.

«Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόσφατη άνοδος των συμφωνιών τεχνολογίας για το κλίμα δεν κατανέμεται ομοιόμορφα», λέει η Sophie Bakalar (συνεργάτιδα στο Collaborative Fund).

«Υπάρχει ένα υγιές… ποσό επιχειρηματικών χρημάτων για νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο και οι εταιρείες με αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια "ισχυρή δεξαμενή κεφαλαίων" από τις τράπεζες μέσω του παραδοσιακού μηχανισμού χρηματοδότησης έργων», λέει ο Bakalar, αλλά οι επενδυτές διστάζουν να υποστηρίξουν εταιρείες που συγκεντρώνουν κεφάλαια για μια σειρά Β ή Γ, πολλές από τις οποίες είναι σε αυτό που είναι γνωστό στον κόσμο του VC ως «Κοιλάδα του Θανάτου».

Αυτή είναι μια κρίσιμη φάση όταν οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσπαθούν να φτάσουν σε εμπορική κλίμακα, αλλά δεν παράγουν επαρκή έσοδα.

Το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις πεθαίνουν αντί να βγουν από την άλλη πλευρά.

 

Η κλιματική κληρονομιά του Μπάιντεν μπορεί να επιβιώσει

Μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις τους στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας είναι η συζήτηση της πόλης.

Παρά την απειλή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει όλα τα «αδαπανητά» κεφάλαια στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, η συναίνεση στην Εβδομάδα Κλίματος είναι ότι η κλιματική κληρονομιά της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι πιθανό να επιβιώσει, ανεξάρτητα από το ποιος θα καθίσει στον Λευκό Οίκο τον επόμενο χρόνο.

«Υπάρχουν επίσης πολλοί Ρεπουμπλικάνοι (στη Βουλή, στη Γερουσία, τους κυβερνήτες) που είναι υπέρ του από μια καθαρά προοπτική δημιουργίας θέσεων εργασίας στις περιφέρειές τους», δήλωσε ο Chris Mangieri (Διευθυντής στο Pulse Fund για επιχειρηματικές δραστηριότητες που εστιάζει στο κλίμα) για το νομοσχέδιο του Μπάιντεν για το κλίμα.

«Οι φορολογικές πιστώσεις στον υπογραφόμενο νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα έχουν διοχετεύσει επενδύσεις σε κόκκινες… και ταλαντευόμενες Πολιτείες, όπου η γη και η εργασία είναι φθηνότερα

Αυτό δεν είναι πια διαχωρισμός μπλε-κόκκινου», λέει ο Dan Yates (Διευθύνων Σύμβουλος της Dandelion Energy, μιας εταιρείας με έδρα το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια που εγκαθιστά γεωθερμικές αντλίες θερμότητας σε όλες τις ΗΠΑ). «», προσθέτει.

 

Πάνω από 160 δισ. δολ. για έργα σε ρεπουμπλικανικές περιοχές

Πράγματι, από τα περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την τεχνολογία του κλίματος που ανακοινώθηκαν μετά την ψήφιση του IRA, περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν σε έργα σε ρεπουμπλικανικές περιοχές.

Η έκρηξη των πράσινων θέσεων εργασίας στις κόκκινες πολιτείες οδήγησε 18 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να προτρέψουν τον Πρόεδρο Μάικ Τζόνσον να μην καταργήσει τα κίνητρα καθαρής τεχνολογίας στον νόμο του Μπάιντεν για το κλίμα, προειδοποιώντας για πιθανή οικονομική ζημιά.

Ωστόσο, μια ασαφής πολιτική προοπτική κατά το εκλογικό έτος έχει καθυστερήσει ορισμένα VC από το να κάνουν μεγάλα στοιχήματα.


Τομείς κατάλληλοι για επενδύσεις

Οι επενδυτές αναζητούν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Ενώ οι απαντήσεις ποικίλλουν πάρα πολύ σχετικά με τους καλύτερους τομείς για υποστήριξη τους επόμενους 12 μήνες, μερικοί ήρθαν πολλές φορές.

Καθαρότερα καύσιμα, αποθήκευση ενέργειας και τεχνολογία τροφίμων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι μεταξύ των τομέων που οι επιχειρηματίες κεφαλαίων θεωρούν βασικά μέρη για να στοιχηματίσουν.

Οι επενδυτικοί κίνδυνοι έχουν επίσης υπολογιστεί εκ νέου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης