Ενέργεια

Axpo: Ευάλωτη η αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ στις διακυμάνσεις των τιμών

Axpo: Ευάλωτη η αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ στις διακυμάνσεις των τιμών
Ο αναλυτής της  Axpo δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει «χάσει μεγάλη ευελιξία» σε φυσικό αέριο, προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά πιο σφιχτή σε σχέση με το παρελθόν»
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα μπει φέτος το χειμώνα με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, ωστόσο η έλλειψη ευέλικτου εφοδιασμού εν μέσω αυξημένης εξάρτησης από το LNG θα μπορούσε να καταστήσει την αγορά ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών, δήλωσε στο Montel αναλυτής της Axpo Solutions.

Πιο αναλυτικά, ο Marco Saalfrank, επικεφαλής του τμήματος εμπορικών συναλλαγών της ηπειρωτικής Ευρώπης, σημείωσε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ήπειρο βρίσκονται κοντά στο 95% της χωρητικότητας, «οπότε από αυτή την άποψη, η Ευρώπη τα πηγαίνει καλά».

Ωστόσο, προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Energy Trading Week στο Λονδίνο την Τρίτη (24/9), ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος προβλέπεται ήδη να έχουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και η Ευρώπη επωφελήθηκε από τους αρκετά ήπιους χειμώνες.

Λιγότερο LNG

«Ο καιρός είναι σίγουρα ένα καθοριστικό στοιχείο. Το άλλο είναι το LNG», είπε ο Saalfrank, υπογραμμίζοντας τον συνεχή κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την περίοδο των τυφώνων μέχρι τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η ραγδαία πτώση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη εξάρτηση από το LNG, για το οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανταγωνίζονται τους Ασιάτες αγοραστές για προμήθειες spot, συμπλήρωσε ο Saalfrank.

«Είναι σαφώς λιγότερο LNG που κυκλοφορεί στην Ευρώπη σε σχέση με πέρυσι», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτό εν μέρει αντανακλά μερική ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης.

Φόβοι για τον εφοδιασμό

Ο Saalfrank επισήμανε επίσης τον αναμενόμενο τερματισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας - οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 14 δισ. κυβικά μέτρα φέτος - στα τέλη Δεκεμβρίου και το παρατεταμένο ερωτηματικό σχετικά με το αν και πώς θα αντικατασταθεί αυτή η προμήθεια.

Ως εκ τούτου, ο αναλυτής της  Axpo δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει «χάσει μεγάλη ευελιξία» σε φυσικό αέριο, προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά πιο σφιχτή σε σχέση με το παρελθόν».

Το γεγονός αυτό άφησε την αγορά πιο ευαίσθητη στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, είπε. «Λόγω της ενεργειακής μετάβασης, χάνουμε την ικανότητα να μεταβαίνουμε εύκολα από το φυσικό αέριο στον άνθρακα και πίσω στο φυσικό αέριο. Αν συμβεί κάτι, η αγορά αντιδρά πολύ γρήγορα - πρόκειται για ακραίο συναίσθημα».

«Το είδαμε με τα fake news για τη διαμετακόμιση την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαμε πτώση 3 ευρώ», είπε, σχετικά με μια ψευδή είδηση της περασμένης Πέμπτης, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μετέφερε αέριο μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη από το επόμενο έτος.

Το δημοσίευμα αυτό ώθησε το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF του πρώτου μήνα αναφοράς της ηπείρου να αγγίξει χαμηλό οκτώ εβδομάδων στα 32,04 ευρώ/MWh εκείνη την ημέρα. Τελευταία τιμή του ήταν 36,20 ευρώ/MWh.

«Περιμένω μεγαλύτερη μεταβλητότητα και περισσότερες διακυμάνσεις», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης