Η Shell εγκαταλείπει τα project υδρογόνου στη Νορβηγία λόγω έλλειψης ζήτησης

Η Shell εγκαταλείπει τα project υδρογόνου στη Νορβηγία λόγω έλλειψης ζήτησης
Η ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού έρχεται αμέσως μετά από μια παρόμοια κίνηση της Equinor
Η Shell αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή μονάδας παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη δυτική ακτή της Νορβηγίας λόγω έλλειψης ζήτησης, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα (23/9).

«Δεν βλέπουμε να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες στην αγορά του μπλε υδρογόνου και αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε το έργο», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell στο Reuters.

Η ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού έρχεται αμέσως μετά από μια παρόμοια κίνηση της Equinor.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η νορβηγική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει με τα σχέδια που είχε καταρτίσει αρχικά για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς υδρογόνου από τη Νορβηγία στη Γερμανία με εταίρο την RWE, επικαλούμενη την μειωμένη ζήτηση καθώς και το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η Equinor αρχικά αναμενόταν να κατασκευάσει μονάδες υδρογόνου που θα επέτρεπαν στη Νορβηγία να στέλνει έως και 10 GW μπλε υδρογόνου ετησίως στη Γερμανία.

«Αποφασίσαμε να διακόψουμε αυτό το έργο σε πρώτη φάση. Ο αγωγός υδρογόνου δεν αποδείχθηκε βιώσιμος. Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι τα σχέδια παραγωγής υδρογόνου τίθενται επίσης στην άκρη προσωρινά», είχει δηλώσει εκπρόσωπος της Equinor στο Reuters.

Σημαντικό το υδρογόνο αλλά…

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ειδικοί σε θέματα κλίματος έχουν υπερτονίσει τον κομβικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το υδρογόνο στην προσπάθεια του πλανήτη να περιορίσει την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πράγματι, τα μοντέλα net zero έχουν προβλέψει ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να παρέχει έως και το 20% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας έως το 2050, σχεδόν όσο συνεισφέρουν σήμερα όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν λείπουν οι μεγάλες φιλοδοξίες για το υδρογόνο.

Δυστυχώς όμως, ο τομέας του υδρογόνου δυσκολεύεται κυρίως λόγω του υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance (BNEF), μόλις το 12% των μονάδων υδρογόνου έχουν πελάτες που απορροφούν την παραγωγή σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ακόμη και μεταξύ των έργων που έχουν υπογράψει συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ασαφή, μη δεσμευτικά πλαίσια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα…χρώματα και η σημασία τους

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από το γκρίζο υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο ή μεθάνιο, με τη χρήση αναμόρφωσης μεθανίου με ατμό, αλλά χωρίς τη δέσμευση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία, κάτι που καθιστά δύσκολη την κατασκευή υποδομών υδρογόνου όταν η ζήτηση μπορεί να μην υλοποιηθεί για χρόνια.

«Καμία συνετή εταιρεία δεν πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή υδρογόνου χωρίς να έχει αγοραστή γι' αυτό, και κανένας λογικός τραπεζίτης δεν πρόκειται να δανείσει χρήματα σε έναν κατασκευαστή χωρίς εύλογη εμπιστοσύνη ότι κάποιος θα αγοράσει το υδρογόνο», σημειώνει ο αναλυτής του BNEF, Martin Tengler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης