Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης των δύο ρυθμιστικών αρχών, ο ΑΔΜΗΕ να λάβει το μεγάλο «ναι» που περιμένει
Πιο αναλυτικά, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε τις προηγούμενες μέρες από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ να του εγκρίνουν τα ανακτήσιμα έξοδά του για το 2024 και 2025, ώστε να παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans και να προχωρήσει η κατασκευή του καλωδίου.
Να σημειωθεί εδώ ότι η έγκριση των ανακτήσιμων εξόδων του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2024 και 2025 είναι κατ’ εξοχήν ρυθμιστική απόφαση και διέπεται από συγκεκριμένη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης των δύο ρυθμιστικών αρχών, ο ΑΔΜΗΕ να λάβει το μεγάλο «ναι» που περιμένει και για το αίτημα αυτό.
Με βάση τη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ο φορέας υλοποίησης δύναται να ανακτά δαπάνες μέγιστου ύψους 25 εκατ. τον χρόνο, για την πενταετία 2025-2029.
Η ανάκτηση των εξόδων προϋποθέτει την κατάθεση λεπτομερούς καταλόγου των έργων που προγραμματίζονται, αλλά και όσων έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνεδρία δεν θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε άδεια μέχρι την αποχώρηση του από τη θέση του Προέδρου στις 31 Οκτωβρίου. Ο κ. Πουλλικάς είχε υποβάλει αίτημα αποχώρησης του από την ΡΑΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος το έκανε αποδεκτό.
Η ανάρτηση Μανουσάκη
Η σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου υπογράφηκε εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του έργου Great Sea Interconnector, όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, σε ανάρτησή του στα social media.
«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στις δύο κυβερνήσεις για τη στήριξή τους. Αυτή η μνημειώδης πρωτοβουλία που υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ δεν είναι μονάχα ένα στρατηγικό έργο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την Ε.Ε».
«Ο Great Sea Interconnector θα συνδέσει την Κύπρο με το ευρωπαϊκό δίκτυο για πρώτη φορά, επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και παρέχοντας σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Επίσης, ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, διευκολύνοντας τη μεταφορά καθαρής ενέργειας διασυνοριακά.
Η συμφωνία υπογραμμίζει τη σταθερή πολιτική βούληση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών ώστε να προχωρήσουν με ένα από τα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης παγκοσμίως», πρόσθεσε ο κ. Μανουσάκης.
www.worldenergynews.gr