Η συμμετοχή της Γαλλίας στην ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρόεδρος Μακρόν, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλική εμπλοκή ενισχύει αναμφισβήτητα το ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο της περιοχής, ενώ ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ισχυρής επενδυτικής ομάδας τριών χωρών κάνοντας πιο εύκολη τη συμμετοχή και νέων ενδιαφερόμενων επενδυτών όπως της εταιρείας TAQA και του αμερικάνικου fund DCF.
Για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γαλλία στο έργο, είχαν ήδη σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν το Σάββατο, λίγο μετά τη υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου που έγινε Παρασκευή βράδυ. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στη συνομιλία τους, οι δυο ηγέτες συζήτησαν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρείας γαλλικών συμφερόντων. Aναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, και στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος Μακρόν.
Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι συζητήσεις αφορούν συγκεκριμένα τη συνεργασία με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην ΕΕ και αλλού, κρατική εταιρεία TAQA. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τα ΗΑΕ και είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με προτεραιότητα στην κοινή επένδυση Κύπρου – TAQA στη διασύνδεση.
Η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αναγκαία, καθώς η επένδυση της TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση σκοντάφτει στο ενωσιακό κεκτημένο, καθώς η κρατική εταιρεία των ΗΑΕ έχει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ και αλλού.
Μέριμνα του Κύπριου προέδρου είναι να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή των Γάλλων στην εταιρεία ειδικού σκοπού, ώστε η απόφαση της Κύπρου να συμμετάσχει στο έργο να γίνει στο πλαίσιο μιας ισχυρής επενδυτικής συμμαχίας.
Τι σημαίνει για τη Γαλλία
Για δυό λόγους η Γαλλία μπαίνει στο παιχνίδι της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας:
Οικονομικός, καθώς συμφωνείται επιχειρηματική εμπλοκή Γαλλικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο έργο, ενώ εξασφαλίζεται και το έργο που έχει αναλάβει η γαλλική Nexans.
Γεωπολιτικός, καθώς το Παρίσι επιδιώκει ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου
Η διακρατική συμφωνία
Σημαντική εξέλιξη και ορόσημο για την υλοποίηση του έργου ήταν και η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τρία σημεία, τα οποία οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να υλοποιήσουν:
Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης για το ύψος του εσόδου.
Πληροφορίες θέλουν αυτή να εκδίδεται εκτός απροόπτου από τη ΡΑΕΚ την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Τον καταμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου σε αναλογία 50 – 50.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται να θεσπίσει την προαναφερόμενη δέσμευση καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου Great Sea Interconnector.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η Κύπρος, πριν την απόφαση της για την είσοδο στο μετοχικο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα προχωρήσει σε due diligence αναθέτοντας σε εξωτερικό Σύμβουλο την αξιολόγηση των δεδομένων του έργου..
www.worldenergynews.gr