Τελευταία Νέα

Viohalco: Στα 273 εκατ. ευρώ τα a-EBITDA το πρώτο εξάμηνο - Στα 112 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων

Viohalco: Στα 273 εκατ. ευρώ  τα a-EBITDA το πρώτο εξάμηνο - Στα 112 εκατ. ευρώ  τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων

Σταθερά εύρωστες επιδόσεις σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις - Βελτιστοποίηση του προϊοντικού μείγματος και του κόστους παραγωγής


 

Η Viohalco ανακοίνωσε σήμερα τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο του 2024 με την ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας τη μετατόπιση σε κατηγορίες προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς και τον αυστηρό έλεγχο κόστους, και ανήλθε σε 273 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 269 εκατ. ευρώ).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο οποίος επηρεάστηκε κυρίως από το μείγμα πωλήσεων των διάφορων κλάδων, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης αναιμικής ζήτησης στους ευρωπαϊκούς τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 3,4 δισ. ευρώ).
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν λόγω της οργανικής ανάπτυξης των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα και ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το αποτέλεσμα μετάλλου να διαμορφώνεται ελαφρώς θετικό, έναντι αρνητικού το 2023.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1.928 εκατ. ευρώ, ως επακόλουθο της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, παρά την αποτελεσματική διαχείρισή του, ιδίως από τους κλάδους αλουμινίου, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, σε ένα περιβάλλον διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και αστάθειας των τιμών μετάλλων.

ΒΙΟ.JPG

 

Κύρια επιχειρησιακά στοιχεία

  • Συνεχιζόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα της Viohalco, χάρη στη ζήτηση για έργα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, την επιτυχημένη υλοποίηση υφιστάμενων έργων και την ανάθεση νέων.
  • Ο κλάδος αλουμινίου επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας, με σκοπό την αποτελεσματική εξισορρόπηση της ζήτησης σε όλα τα τμήματα της αγοράς και τη μελλοντική ενίσχυση των επιδόσεων. Επιπλέον, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
  • Ο κλάδος χαλκού είχε ισχυρές επιδόσεις παρά την υποτονική ζήτηση, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Δεδομένων των συνθηκών, η απώλεια όγκων περιορίστηκε στο ελάχιστο, ενώ η βελτιστοποίηση κόστους και η μείωση των τιμών ενέργειας βοήθησαν τον κλάδο να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του.
  • Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα ήταν υποτονικές, λόγω της αναιμικής ζήτησης στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα, των αυξημένων επιτοκίων και της αύξησης των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους.
  • Ο τομέας ακινήτων κατέγραψε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα με σημαντική αύξηση των εσόδων από μισθώματα, ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης ακινήτων, των συμφωνιών με νέους μισθωτές και του αυξημένου κύκλου εργασιών από τα εμπορικά κέντρα.
  • Διατηρήθηκαν οι πρωτοβουλίες για την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων προϊόντων στις τρέχουσες συνθήκες, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και την αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε:

”Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι εταιρίες της Viohalco επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία και κατέγραψαν εύρωστες επιδόσεις και αύξηση κερδών, παρά τις προκλήσεις του λειτουργικού τους περιβάλλοντος.  

Οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων αξιοποίησαν τη δυναμική του 2023, υλοποιώντας με επιτυχία υφιστάμενα έργα και διασφαλίζοντας νέες συμβάσεις. Παρά τις συνθήκες αναιμικής ζήτησης, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας, πρωτίστως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med. Ο δε τομέας αλουμινίου κεφαλαιοποίησε τις προηγούμενες επενδύσεις του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και του μείγματος προϊόντων, ενώ ο κλάδος χάλυβα συνέχισε να επηρεάζεται από την υποτονική ζήτηση της Ευρωπαϊκής κατασκευαστικής αγοράς. Τέλος, η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα οδήγησε σε θετικές επιδόσεις τον τομέα ακινήτων της Viohalco.

Κοιτώντας το μέλλον, είμαι αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών της Viohalco αξιοποιώντας τις μεγατάσεις βιωσιμότητας και εφαρμόζοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες σε όλο το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό τους.”


Επισκόπηση

Οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να καταγράφουν ανθεκτικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο τους, τη στρατηγική ευελιξία και προσαρμοστικότητα και την ευθυγράμμισή τους με τις παγκόσμιες μεγατάσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς που διαμορφώθηκαν λόγω των σταθερά υψηλών επιτοκίων, του διεθνή ανταγωνισμού και της επιβράδυνσης του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα.

Κεφαλαιοποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις τους το 2023, οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων συνέχισαν να αξιοποιούν την ανταγωνιστική τους θέση για να κερδίσουν επιπλέον συμβάσεις και να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των ανεκτέλεστων παραγγελιών τους. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτέλεση υφιστάμενων έργων και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας, οδήγησε γι’ άλλη μια φορά στην ενίσχυση των επιδόσεων. Ο κλάδος αλουμινίου αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω των διακυμάνσεων της ζήτησης και της δυναμικής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι οποίες οδήγησαν σε κάμψη, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο και στον κλάδο foil της ElvalHalcor. Ωστόσο, ο κλάδος κατάφερε να βελτιστοποιήσει με επιτυχία την κατανομή της δυναμικότητάς του και να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων σε άλλες αγορές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, η κερδοφορία του κλάδου χαλκού παρέμεινε ισχυρή, καθώς υλοποιήθηκαν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών, την εξασφάλιση μεριδίου αγοράς, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και του κόστους, παρά τη χαμηλή ζήτηση σε κύριες αγορές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αγορά αντλιών θερμότητας και η ύδρευση και θέρμανση, που επηρέασαν αρνητικά τους όγκους. Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 παρέμειναν υποτονικές, λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και της ασθενούς ζήτησης από τον κατασκευαστικό τομέα, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, υπήρξε ισχυρή ζήτηση για χάλυβα οπλισμού στην Ελλάδα και στην αγορά spot, ενώ οι πωλήσεις χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου παρέμειναν σταθερές στα Βαλκάνια. Τέλος, μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Noval Property συνέχισε να ενισχύει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και την ενεργητική διαχείριση υψηλής ποιότητας, βιώσιμων κτιρίων στην Ελλάδα.

Η οικονομική πληροφόρηση της Viohalco χωρίζεται σε δύο τομείς, με βάση τα διακριτά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά τους και τους δείκτες επιδόσεων:

Τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος περιέχει τους κλάδους αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα, R&D&I και τεχνολογίας, καθώς και τον τομέα ακινήτων, ο οποίος περιλαμβάνει τις επενδύσεις της Viohalco σε ακίνητα, καθώς και σε εταιρίες που σχετίζονται με ακίνητη περιουσία.


Βιομηχανικός τομέας

Βασικά σημεία

€ 3,2 δισ.

€ 263 εκατ.

€ 106 εκατ.

€ 191 εκατ.

€ 83 εκατ.

3,9 x

Κύκλος εργασιών

(H1 2023: € 3,3 δισ.)

a-EBITDA

(H1 2023: € 260 εκατ.)

Κέρδη προ φόρων

(H1 2023: € 55 εκατ.)

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

(H1 2023: € 122 εκατ.)

Καθαρό κέρδος

(H1 2023: € 42 εκατ.)

Καθαρός δανεισμός/EBITDA

 

Βιομηχανικός τομέας – Κύρια οικονομικά στοιχεία

Ποσά (χιλ. ευρώ)

H1 2024

H1 2023

Πωλήσεις

3.230.227

3.346.830

Μικτό κέρδος

334.665

286.181

EBITDA

260.285

213.226

a-EBITDA

263.286

259.949

EBIT

190.385

140.793

a-EBIT

193.386

187.516

Καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα

-83.466

-86.087

Κέρδη προ φόρων

106.080

55.382

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

191.344

122.220

Ποσά (χιλ. ευρώ)

30/06/2024

31/12/2023

Ενσώματα πάγια

2.350.583

2.222.756

Καθαρός δανεισμός

1.810.175

1.720.072

Ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 3.230 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 263 εκατ. ευρώ.

Ο βιομηχανικός τομέας της Viohalco αποτελείται από τους εξής κλάδους: αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα.

  • Ο κλάδος αλουμινίου επηρεάστηκε από το υποτονικό πρώτο τρίμηνο, το οποίο ακολουθήθηκε από ένα ισχυρότερο δεύτερο τρίμηνο, ιδίως σε τομείς όπως το foil που επηρεάστηκε αρνητικά από τα τέλη του 2023. Ο κλάδος έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση και τη βελτιστοποίηση των πρόσφατων επενδύσεών του σε προϊόντα με ανθεκτικότερη ζήτηση, όπως τα κουτιά συσκευασίας ή με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, όπως το foil για χρήση στις εύκαμπτες συσκευασίες και το foil με επίστρωση λάκας. Οι πρωτοβουλίες για βελτιστοποίηση του κόστους, βελτίωση της απόδοσης και του προϊοντικού μείγματος βοήθησαν τον κλάδο να διατηρήσει τους όγκους των πλατέων προϊόντων έλασης και σε μερικές περιπτώσεις να τους αυξήσει. Η κερδοφορία επηρεάστηκε κυρίως από το ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως και η ζήτηση.
  • Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου χαλκού επέδειξε ανθεκτικότητα παρά την υποτονική ζήτηση, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Μολονότι η αναιμική ζήτηση στον μεταποιητικό τομέα επηρέασε αρνητικά τους όγκους πωλήσεων (κυρίως για τους σωλήνες χαλκού και τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού), η κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε από τη μείωση του κόστους ενέργειας και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας σε κύριες αγορές, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κλάδου χαλκού στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτόμων προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών.
  • Στον κλάδο καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρύχιων και χερσαίων έργων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των ισχυρών επιδόσεων. Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις για υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια ενίσχυσαν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου που ανήλθε σε 2,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η σταθερή ροή έργων ενισχύει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί σχέδια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά τόσο των χερσαίων, όσο και των υποβρύχιων καλωδίων.
  • Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ένα καλό πρώτο εξάμηνο 2024 ακολούθησε ένα ισχυρό 2023. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε να εστιάζει σε στοχευμένα έργα για υδρογονάνθρακες, αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου, παράλληλα με τη βελτιωμένη ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Η σημαντική ανάκαμψη της αγοράς φυσικού αερίου και η ανάθεση μιας σειράς σημαντικών έργων ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών που ανήλθε σε 561 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα παρέμειναν υποτονικές λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και της χαμηλής ζήτησης, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ενώ οι πωλήσεις λαμαρινών θερμής έλασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ειδικών χαλύβων επηρεάστηκαν αρνητικά από την κάμψη του τομέα μηχανολογικών εφαρμογών και τον σημαντικό ανταγωνισμό τιμών, ωστόσο καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος στην Ελλάδα και την αγορά spot, οδηγώντας σε αυξημένες πωλήσεις. Παράλληλα, οι όγκοι των πωλήσεων χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου διατηρήθηκαν σταθεροί στα Βαλκάνια, που παραμένουν η πρωταρχική περιοχή δραστηριοποίησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα ξεκίνησαν επενδυτικά έργα, επικεντρωμένα κυρίως στην αποδοτική χρήση ενέργειας και νερού, καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση πόρων.

Τομέας ακινήτων

Βασικά σημεία

 

 

€ 22,6 εκατ.

€ 9,3 εκατ.

343.000 τ.μ.

98,4%

€ 12,7 εκατ.

 

Κύκλος εργασιών

(H1 2023: € 17,4 εκατ.)

a-EBITDA

(H1 2023: € 8,8 εκατ.)

Μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια*

Πληρότητα **

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

(H1 2023: € 7,9 εκατ.)

             

 

* Αφορά στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property.

** Αφορά στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος της Noval Property.

Η Noval Property συνεχίζει να καταγράφει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, με αύξηση 15% περίπου των εσόδων από μισθώματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 στα 15,9 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόρροια της συνεχούς ενεργητικής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων, των συμβάσεων με νέους μισθωτές και των προσαρμογών μισθωμάτων, καθώς και της σημαντικής επισκεψιμότητας και του αυξημένου κύκλου εργασιών στα εμπορικά κέντρα της. Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο 2024, η Noval Property συνεχίζει να ενισχύει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο μέσω της αναβάθμισης και της ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων ακινήτων, με στόχο την αξιοποίηση της ισχυρής ζήτησης των μισθωτών για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο της εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα κέρδη προ φόρων της Noval Property για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ (το ιστορικό κόστος των κερδών προ φόρων ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ). Στις 30 Ιουνίου 2024, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων του δάνειου και της συμμετοχής σε κοινοπραξία, ανήλθε σε 609 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρίας σε 494 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παραμένουν κομβικό σημείο για τη Viohalco και τις θυγατρικές της, με την υλοποίηση διάφορων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, οι υπεύθυνες προμήθειες και η υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας παραμένουν οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι. Οι θυγατρικές της Viohalco συνεργάζονται στενά με τους πελάτες για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, όπως οι πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και η μακροπρόθεσμη δέσμευση για ενέργειες απεξάρτησης από τον άνθρακα. Επιπλέον, η Viohalco προετοιμάζει την πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) από τις εταιρίες. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο δέσμευσης των θυγατρικών για διαφάνεια, καθώς και περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.

Προοπτικές

Το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον και οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, με αυξημένα επιτόκια και υποτονική ζήτηση στις κύριες αγορές φαίνεται να διατηρούνται βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης, της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη βελτιστοποίηση του μείγματος προϊόντων, καθώς και οι επενδύσεις σε ελκυστικές νέες αγορές, καταδεικνύουν ότι οι εταιρίες της Viohalco βρίσκονται σε καλή θέση για να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς προκλήσεις και να εξακολουθήσουν να παρέχουν αξία στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Viohalco και η δυναμική ευθυγράμμισή του με τις σημαντικότερες παγκόσμιες μεγατάσεις ζήτησης δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης, με σαφείς ευκαιρίες στους τομείς της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, των μηδενικών καθαρών εκπομπών και της κυκλικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης