Τελευταία Νέα

Μειωμένες κατά 2,34% οι τιμές χάλυβα τον Σεπτέμβριο – Νέες περικοπές στην παραγωγή (Metal Miner)

Μειωμένες κατά 2,34% οι τιμές χάλυβα τον Σεπτέμβριο – Νέες περικοπές στην παραγωγή (Metal Miner)
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επερχόμενες διακοπές λειτουργίας χυτηρίων που σχετίζονται με έργα συντήρησης θα μειώσουν την ικανότητα επίπεδης έλασης κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μικρούς τόνους
Ο Μηνιαίος Δείκτης Μεταλλικών Προϊόντων (MMI) κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,34% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Metal Miner, οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ κινήθηκαν πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές HRC και CRC να βρίσκουν πάτο τον Αύγουστο, ενώ δεν κατάφεραν να βγάλουν ποτέ την αντίδραση που περίμεναν ορισμένοι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές HDG έσπασαν το ιστορικό χαμηλό και από τις 13 Σεπτεμβρίου καταγράφουν νέα χαμηλά.

Raw-Steels-MMI-Septemer.png.webp

Παραμένει στα κάτω της η ζήτηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επερχόμενες διακοπές λειτουργίας χυτηρίων που σχετίζονται με έργα συντήρησης θα μειώσουν την ικανότητα επίπεδης έλασης κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο μικρούς τόνους.

Αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο, οι συνθήκες ζήτησης φαίνεται να χειροτερεύουν και όχι να βελτιώνονται.

Μετά από μήνες ολοένα και πιο σύντομων χρόνων παράδοσης και υψηλών ποσοστών παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα στις ΗΠΑ, αυτό υποδηλώνει ότι οι επερχόμενες περικοπές παραγωγής είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες για να περιοριστεί η πρόδηλη υπερπροσφορά χάλυβα.

unnamed_1.png

Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα έδειξαν ότι το ποσοστό χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας ήταν στο 79,8% στις 7 Σεπτεμβρίου, ποσοστό πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο του 2023, στο 74,4%.

Εν τω μεταξύ, η συνολική παραγωγή χάλυβα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έφτασε τους 1.772.000 τόνους έναντι 1.691.000 τόνων πέρυσι.

Εξελίξεις στην Cliffs

Οι περισσότερες από τις επερχόμενες περικοπές δυναμικότητας θα αποδειχθούν προσωρινές και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η «χλιαρή στην καλύτερη περίπτωση» αντίδραση της αγοράς σε αυτές τις διακοπές φαίνεται ότι τρόμαξε τουλάχιστον ένα εργοστάσιο ώστε να ακολουθήσει μια πιο δραστική προσέγγιση.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η εταιρεία Cliffs θα κλείσει επ' αόριστον την υψικάμινο C-6 στις εγκαταστάσεις Cleveland Works του Οχάιο.

Λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι η εν λόγω μονάδα φέρεται να λειτουργούσε ήδη κάτω από τη δυναμικότητά της, τότε ο συνολικός αντίκτυπος στις τιμές του χάλυβα μπορεί να αποδειχθεί μέτριος.

3_93.png

Εν τω μεταξύ, τα προθεσμιακά συμβόλαια HRC, τα οποία χρησιμεύουν ως πρόδρομος δείκτης για τις τιμές του χάλυβα και συχνά αντιδρούν πρώτα σε τέτοιου είδους ειδήσεις, παραμένουν αποφασιστικά σε πλάγια τροχιά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια δεν έδειξαν καμία ουσιαστική ανοδική δυναμική τις ημέρες που ακολούθησαν τις αναφορές για την αδρανοποιημένη υψικάμινο, γεγονός που θα προσφέρει λίγη άνεση στα εργοστάσια που ελπίζουν να αντιστρέψουν την τρέχουσα πτωτική τάση των τιμών.

Αφού εντάθηκαν κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι αναφορές για τις διακοπές λειτουργίας, οι χρόνοι παράδοσης των εργοστασίων για HRC, CRC και HDG άρχισαν να μειώνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες μονάδες εκτός λειτουργίας για να πέσει η υπερπροσφορά που συσσωρεύτηκε μετά από μήνες υψηλών επιπέδων παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης