Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διπλάσιο το κόστος ρεύματος τον Ιούλιο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με το IOBE - Oι συγκρίσεις

Διπλάσιο το κόστος ρεύματος τον Ιούλιο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με το IOBE - Oι συγκρίσεις

Σε σχέση με τις Βόρειες χώρες  η τιμή αυξήθηκε έως και 472% τον Ιούλιο

 

Από 115% έως και 198% ακριβότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης ήταν τον Ιούλιο η ελληνική χονδρική αγορά του ρεύματος η οποία όπως είναι γνωστό διαμορφώθηκε στα 140 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η σύγκριση γίνεται με τις αγορές Επόμενης Ημέρας του Nordpool στο οποίο συμμετέχουν οι αγορές Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας-Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας. Σε σύγκριση δε με την χονδρική τιμή του συστήματος Nordic που προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας η ελληνική αγορά ήταν τον Ιούλιο 472% ακριβότερη.

Με αυτά τα δεδομένα που καταγράφονται στο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία το Σεπτέμβριο του ΙΟΒΕ, η χθεσινή αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη ότι οι τιμές του ρεύματος θα αποκλιμακωθούν τους επόμενους μήνες και μεσομακροπρόθεσμα θα μειωθούν σημαντικά, κάθε άλλο παρά μπορούν να γίνουν πιστευτές. Η ανησυχία των πολιτών είναι συνεχής ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία της ελληνικής βιομηχανίας η οποία βλέπει καθημερινά να χάνει ανταγωνιστικότητα.


Στα ύψη και σήμερα

Άλλωστε για ποια μείωση της τιμής του ρεύματος μιλάει ο κ. Σκυλακάκης όταν και πάλι σήμερα η ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος είναι μεταξύ των τριών ακριβότερων της Ευρώπης;
Πολύ δε περισσότερο που ενώ στις περισσότερες αγορές σημειώθηκε μείωση στην Ελλάδα για σήμερα έχουμε νέα άνοδο κατά 11,3% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 138,19 ευρώ/MWh.

Η Βουλγαρική και η ρουμανική αγορά είναι χαμηλότερα από την ελληνική στα 132,98 ευρώ/MWh, ενώ ακριβότερο από την Ελλάδα είναι μόνο το Κόσοβο με 168,65 ευρώ/MWh. Και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αιτία της κατάστασης είναι το γεγονός ότι απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας η Ουκρανία ωστόσο αγορές πολύ πιο κοντά στην εμπόλεμη χώρα όπως της Πολωνίας διαμορφώνεται στα 11,17 ευρώ/MWh, της Σλοβακίας στα 108,48 ευρώ/MWh και της Αυστρίας στα 100,31 ευρώ/MWh.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η τιμή στη Γερμανία είναι στα 88,89 ευρώ/MWh και στη Γαλλία η οποία όπως φαίνεται έχει διακόψει πλήρως τις εξαγωγές της στα 21,91 ευρώ/MWh.

Πέραν αυτών για μια ακόμη ημέρα η ανώτατη τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευτεί στα 435,96 ευρώ/MWh με το φυσικό αέριο να κυριαρχεί στο μίγμα με ποσοστό 49,11%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στο 25,47% οι εισαγωγές στο 16,89% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 4%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι μηδενική.


Σε δύσκολη θέση η βιομηχανία

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική βιομηχανία δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τους άλλους Ευρωπαίους παραγωγούς πολύ δε περισσότερο που στις αγορές της Ευρώπης το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων επιδοτείται αδρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βουλγαρία με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο ορίστηκε ότι η βιομηχανία θα πληρώνει μέχρι 90 ευρώ/MWh και ότι παραπάνω διαμορφώνεται στη χονδρική του ρεύματος θα καλύπτεται από κρατική επιδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης