Ενέργεια

ICF: H αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού αλλάζει τα πλάνα των utilities- Δύσκολη η απόσυρση μονάδων ορυκτών καυσίμων

ICF: H αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού αλλάζει τα πλάνα των utilities- Δύσκολη η απόσυρση μονάδων ορυκτών καυσίμων

Καθώς η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, θα απαιτηθούν ηλιακές και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία της ψηφιακής οικονομίας

Οι απότομες αυξήσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πίεση στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης σύμφωνα με νέα έκθεση της συμβουλευτική1 εταιρεία1 ICF που δημοσιεύει το pv-magazine.

Σύμφωνα με την έκθεση του ICF, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8,3% (5,1% peak) έως το 2028, σημαντικά μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 19% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, η ICF προβλέπει ότι η μέση ζήτηση για ηλεκτρισμό θα αυξηθεί κατά 18% έως το 2033 και 37% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2024.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα ο πολλαπλασιασμός των κέντρων δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη, οι πρωτοβουλίες ηλεκτροκίνησης, η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και η επέκταση της εγχώριας κατασκευής.

Ένα από τα βασικά οφέλη της χαμηλής ζήτησης είναι ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπόρεσαν να αποσύρουν τους πιο βρώμικους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, καθώς η ηλιακή και η αιολική έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο. Από πολλές απόψεις, αυτή είναι η ουσία της ενεργειακής μετάβασης.

Η έκθεση του ICF σημειώνει ότι οι συνταξιοδοτήσεις εγκαταστάσεων παλαιού τύπου έχουν ήδη μειωθεί. Επικαλούμενη την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, η έκθεση ανέφερε ότι οι διαχειριστές σταθμών παραγωγής ενέργειας σχεδιάζουν να αποσύρουν 5,4 GW παραγωγικής ικανότητας το 2024, σε σύγκριση με 13,5 GW το 2023 που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από κάθε έτος από το 2008.

Capture_37.JPG


Καθυστερεί η απόσυρση

Ως παράδειγμα των επιπτώσεων αυτής της τάσης στον πραγματικό κόσμο, η έκθεση ανέφερε νωρίτερα φέτος η PJM ζήτησε από την Talen Energy να καθυστερήσει την απόσυρση 844 GW χωρητικότητας με ορυκτά καύσιμα στο Μέριλαντ για τρία χρόνια.

Ο Shankar Chandramowli, διευθυντής αγορών ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας του ICF και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε στο pv magazine ότι η καθυστέρηση της απόσυρσης των παλαιών πηγών παραγωγής είναι μόνο ένα ζήτημα που προκύπτει από την αυξανόμενη ζήτηση. Οι περιφέρειες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση είναι συχνά προβληματικές για την ανάπτυξη πηγών νέας γενιάς, ανανεώσιμες ή άλλες.

«Βρισκόμαστε στη βόρεια Βιρτζίνια, η οποία τυγχάνει να είναι η πρωτεύουσα του κέντρου δεδομένων για ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Chandramowli, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Βόρεια Βιρτζίνια είναι πάντα μια πρόκληση. «Αν κοιτάξετε το έγγραφό μας, έχουμε εντοπίσει περιοχές όπου το πλέγμα έχει δυνατότητα μεγαλύτερης ικανότητας έγχυσης και απόσυρσης. Αυτά δεν συμβαδίζουν πάντα με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλότερη ζήτηση. Παρατηρήσαμε ότι η PJM, για παράδειγμα, αναμένεται να μειώσει το αναμενόμενο αποθεματικό της περιθώριο εν μέρει λόγω της ζήτησης προσφοράς».

Ο Chandramowli είπε ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να προσδιορίσουν προληπτικά αυτές τις προκλήσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τη ζήτηση λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα με την αύξηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ υποστηρίζουν την καθαρή ενέργεια. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη ηλιακών ή αιολικών πόρων, αδειοδοτήσεις και άλλα ρυθμιστικά ζητήματα, προγραμματισμός διασύνδεσης και υποκείμενη χωρητικότητα δικτύου.

Ο Himali Parmar, αντιπρόεδρος συμβουλευτικών υπηρεσιών ενέργειας του ICF για διασύνδεση και μετάδοση και συντάκτης της έκθεσης, είπε στο pv magazine USA ότι ένας από τους σκοπούς της έκθεσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, δεδομένου του τεράστιου όγκου δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

'Ενα από τα μοντέλα στην έκθεση είναι ότι τα αναδυόμενα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση δεδομένων, στην πρόβλεψη της ζήτησης και στον σχεδιασμό για την αύξηση της προσφοράς για την κάλυψη της προτού συμπιεστούν τα περιθώρια αποθεματικών. Έτσι, μία από τις πηγές αυξημένων πιέσεων στη ζήτηση μπορεί να βοηθήσει τους σχεδιαστές να βρουν λύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης