Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ θέτει νέους κανόνες LNG ενόψει της απαγόρευσης της ρωσικής μεταφόρτωσης

Η ΕΕ θέτει νέους κανόνες LNG ενόψει της απαγόρευσης της ρωσικής μεταφόρτωσης
Την αρχή έχουν κάνει Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο - Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να καταργήσει σταδιακά έως το 2027 όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία (Montel)
Σχετικά Άρθρα

Η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν νέους κανονισμούς για να εμποδίσουν τις επανεξαγωγές ρωσικού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ενόψει της απαγόρευσης μεταφόρτωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2025, αλλά οι ειδικοί είπαν στη Montel ότι αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει τις τιμές ή την προσφορά βραχυπρόθεσμα.

«Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τα logistics και να δημιουργήσει πονοκεφάλους σε ορισμένες εταιρείες που εισάγουν ρωσικό LNG», δήλωσε ο Jacopo Casadei (αναλυτής της Energy Aspects), αλλά σημείωσε ότι ο κανονισμός είναι απίθανο να προκαλέσει εκτροπή της προσφοράς από την ΕΕ.

Ομοίως, ο επικεφαλής ανάλυσης της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν περίμενε ότι οι κυρώσεις «θα διαταράξουν πολύ τις τιμές της αγοράς όσο η Ρωσία διατηρούσε τους όγκους των εξαγωγών της».

Η ΕΕ θα απαγορεύσει την επαναφόρτωση υπηρεσιών για ρωσικό LNG στην επικράτεια της ΕΕ για αποστολή σε άλλες περιοχές στο πλαίσιο της τελευταίας δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εγκρίθηκε τον Ιούνιο.

Θυμίζουμε ότι πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ προμήθευε το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από 10% εν μέσω αυξημένης προσφοράς από άλλες προελεύσεις, μειωμένης συνολικής ζήτησης και υψηλότερης ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μπλοκ στοχεύει να καταργήσει σταδιακά όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

 

Οι νέοι κανόνες της Ισπανίας

Η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG στην ΕΕ πέρυσι με 6,7 bcm, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 6,6 bcm και τη Γαλλία με 4,7 bcm.

Νέοι κανόνες εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από τον ισπανικό TSO Enagas για να διασφαλιστεί ότι κανένα ρωσικό LNG που φορτώνεται εκ νέου στην Ισπανία δεν θα αποσταλεί εκτός του μπλοκ.

Οι έμποροι που επανεξάγουν LNG σε χώρα εκτός ΕΕ απαιτείται να έχουν εκφορτώσει ένα ισοδύναμο μη ρωσικό φορτίο τις προηγούμενες 15 ημέρες και πρέπει επίσης να έχουν συμβατική χωρητικότητα αποθήκευσης για την ίδια περίοδο.

 

Μέτρα που θα εφαρμόσει η Γαλλία

Στη γειτονική Γαλλία, το υπουργείο Οικονομίας έστειλε πρόσφατα ένα σημείωμα στους συμμετέχοντες στην αγορά LNG της χώρας, εξηγώντας πώς να εφαρμόσουν τις κυρώσεις, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας τερματικού σταθμού LNG Elegy.

Τα μέτρα περιελάμβαναν την εισαγωγή υποχρεωτικής αναφοράς για την παρακολούθηση των ρωσικών παραδόσεων LNG, είπε σημειώνοντας ότι η Elengy (θυγατρική της γαλλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie), είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων.

Η εταιρεία λειτουργεί 3 από τους 5 τερματικούς σταθμούς LNG της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης Montoir-de-Bretagne 10 bcm/έτος στα βορειοδυτικά, η οποία λαμβάνει ρωσικό LNG για μεταφόρτωση.


Βέλγιο

Οι βελγικές Αρχές προετοιμάζονταν επίσης να εφαρμόσουν τις νέες κυρώσεις, αν και τα μέτρα ήταν ακόμη «υπό συζήτηση» μεταξύ των Αρχών, των τελωνείων, των λιμανιών και της Fluxys, που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό Zeebrugge, σύμφωνα με εκπροσώπους της Fluxys και της εθνικής υπηρεσίας εποπτείας ενέργειας, Creg.


Το μήνυμα… από την ΕΕ εστάλη προ 4 μηνών

Τον Μάιο, η ΕΕ ενέκρινε νομοθεσία για τις αγορές φυσικού αερίου και υδρογόνου για να επιτρέψει στις εθνικές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο κανένας από τους κύριους εισαγωγείς (Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο) δεν έχει μέχρι στιγμής περάσει τέτοιο βέτο.

«Τουλάχιστον έχουμε βρει έναν τρόπο να συνεργαστούμε με αυτούς τους κανόνες, και η αγορά φαίνεται να κάνει το ίδιο, έτσι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σχεδόν αναλλοίωτες», δήλωσε ο επικεφαλής της ρύθμισης σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων στο Montel.

Η Τερέζα Ριμπέρα (Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας) ήταν «πάντα κατά των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και υπέρ μιας ενιαίας απάντησης από την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης