Ενέργεια

Ήρθε η ώρα η ΕΕ να απαγορεύσει εντελώς το ρωσικό LNG; (Oil Price)

Ήρθε η ώρα η ΕΕ να απαγορεύσει εντελώς το ρωσικό LNG; (Oil Price)
Ο κομβικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ
Το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο συνεχίζει να μεταφέρεται στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η γηραιά ήπειρος μπορεί να στραφεί για το καύσιμο αυτό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Oil Price, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για την επιβίωση της Ουκρανίας, είναι καιρός να επιταχυνθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, υποσχέθηκε «μια βελτιωμένη και φιλόδοξη σχέση» με τους Ευρωπαίους εταίρους. Καθώς στις εκλογές της Βρετανίας παρατηρήθηκε μια στροφή προς τα αριστερά, ενώ στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρήθηκε μια στροφή προς τα δεξιά, υπάρχει μια κοινή προτεραιότητα στην οποία πρέπει όλοι να επικεντρωθούν, κι αυτή είναι η ενεργειακή ασφάλεια».

Η συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε τρεις από τις σημαντικότερες προκλήσεις, στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης απειλής της Ρωσίας, στην αύξηση της παγκόσμιας υποστήριξης προς την Ουκρανία και στην διατήρηση της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα.

Η Ρωσία

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν εργαστεί σκληρά για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό για το αέριο από αγωγούς, αλλά το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο εξακολουθεί να μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Η πρόσφατη προσπάθεια της ΕΕ να απαγορεύσει τη «μεταφόρτωση» υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια θετική προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Δισεκατομμύρια ευρώ θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται για αυτό το LNG, χρηματοδοτώντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν.  

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, χρειάζεται η πλήρης απαγόρευση, η οποία θα επιβληθεί με νόμο και κυρώσεις τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες.

Για την Ουκρανία

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι απαραίτητη τόσο για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση της Ουκρανίας όσο και για την ανοικοδόμησή της.

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και θα χρειαστούν γενναίες προσπάθειες ώστε να μην ξαναπέσει η χώρα στην ανάγκη της ρωσικής ενέργειας.

Ωστόσο, η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φέρνει στο προσκήνιο ένα μεγάλο ζήτημα, δηλαδή πώς θα αναπληρώσει η Ευρώπη αυτή τη χαμένη προμήθεια και θα συνεχίσει ταυτόχρονα να υποστηρίζει την ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Η ενεργειακή ζήτηση δεν επιβραδύνεται και οι αναπτυσσόμενες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν από μόνες τους ακόμα το ηλεκτρικό δίκτυο της γηραιάς ηπείρου, όπως γράφει το Oil Price.

Η απομάκρυνση ενός τόσο μεγάλου προμηθευτή όπως είναι η Ρωσία, θα σημαίνει ότι ακόμη και μικρές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θα οδηγήσουν τώρα δυνητικά σε αιχμές τιμών στην αγορά όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης.

Αντίβαρο οι ΗΠΑ

Μέσα στα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία.

Τα 2/3 των αμερικανικών εξαγωγών φυσικού αερίου κατευθύνονται τώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο, γεγονός που έχει φέρει μια σταθερότητα στις τιμές τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη και την Ουκρανία

Το ίδιο αμερικανικό LNG είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ουκρανίας.

Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, η Venture Global, υπέγραψε συμφωνία με την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία DTEK για την αποστολή φορτίων ενόψει του χειμώνα, καθώς και για τον μακροπρόθεσμο εφοδιασμό της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Πρόκειται για μια συμφωνία που τονίζει τη σημασία του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.

Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για μακροπρόθεσμο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, για τις επόμενες δεκαετίες, από τον πιο στενό σύμμαχο της Ευρώπης, όπως λένε πολύ ειδικοί του κλάδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης