Ενέργεια

Αυξήσεις 19%-40% στις χρεώσεις της Αγορά Εξισορρόπησης για τους ηλεκτροπαραγωγούς από την EnΕxClear

Αυξήσεις 19%-40% στις χρεώσεις της Αγορά Εξισορρόπησης για τους ηλεκτροπαραγωγούς από την EnΕxClear

Σε διαβούλευση ως τις 30 Σεπτεμβρίου από την ΡΑΑΕΥ η εισήγηση

 

Σημαντικά ακριβότερη για τους χρήστες, δηλαδή για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δυνατότητα προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης θα καταστεί η Αγορά Εξισορρόπησης μετά την εφαρμογή πρότασης της EnΕxClear, δηλαδή της εταιρίας εκκαθαρίσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για αύξηση μιας σειράς χρεώσεων στη συγκεκριμένη αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2024 προηγήθηκαν αυξήσεις σε μια σειρά χρεώσεων της EnΕxClear και για τις αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια.

Σύμφωνα με την εισήγηση της EnExClear, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι αυξήσεις αφορούν σε τρεις υπηρεσίες, τις Χρεώσεις για τη Διατήρηση Λογαριασμού Εκκαθάρισης Οντότητας Υπηρεσιών Εξισορρόπησης και της Οντότητας με Ευθύνη Εξισορρόπησης, τη Χρέωση για την εξέταση αίτησης χορήγησης Πιστοποιητικού Εκκαθαριστή Ενέργειας, καθώς και την θέσπιση μίας νέας χρέωσης για τις Κινήσεις Ασφαλειών σε Μετρητά.


Άνοδος τιμών από 19% έως και 40%

Στο πλαίσιο αυτό η μηνιαία χρέωση για τη διατήρηση Λογαριασμού Εκκαθάρισης της οντότητας με ευθύνη εξισορρόπησης αυξάνεται κατά 19% στα 500 ευρώ από 420 ευρώ, η αντίστοιχη μηνιαία χρέωση για τις οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης αυξάνεται κατά 20% στα 1.200 ευρώ από 1.000 ευρώ και η χρέωση για την εξέταση αίτησης χορήγησης πιστοποιητικού εκκαθαριστή ενέργειας αυξάνεται κατά 40% στα 210 ευρώ από 150 ευρώ. Τέλος εισάγεται μία νέα χρέωση 30 ευρώ για τις Κινήσεις Ασφαλειών με Μετρητά. Αντίστοιχη χρέωση έχει εγκριθεί και για τις αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας.

Οι υπόλοιπες χρεώσεις της EnEXClear παραμένουν ως έχουν.
Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις της EnEXClear που αφορούν στην Εκκαθάριση Θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης καθορίζονται με εκτελεστική απόφαση της ίδιας της EnEXClear.


Εφαρμογή χρεώσεων

Αν οι νέες χρεώσεις εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο τότε τα έσοδα της εταιρίας θα αυξηθούν κατά 37,6 χιλ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση τα έσοδα αυξάνονται κατά 113.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εισήγηση της EnEXClear, οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρία στην αύξηση των χρεώσεων είναι η αύξηση του κόστους για το προσωπικό, για τα πληροφοριακά συστήματα, για τη λήψη υποστηρικτικών υπηρεσιών κλπ. Επίσης υπάρχουν αιτήματα από τους συμμετέχοντες για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει νέα ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, ενώ οι αλλαγές που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης θα επηρεάσουν και τη διαδικασία της εκκαθάρισης, αλλά και τη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης