Ενέργεια

Κατάρ: Νέα 15ετή συμφωνία προμήθειας LNG με το Κουβέιτ

Κατάρ: Νέα 15ετή συμφωνία προμήθειας LNG με το Κουβέιτ

Το Κατάρ συμφώνησε τη Δευτέρα να προμηθεύει το Κουβέιτ με 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για 15 χρόνια, τη δεύτερη τέτοιου είδους συμφωνία από το 2020 καθώς το Κουβέιτ εισάγει το καύσιμο για να συμβάλει στην άνοδο της  ζήτησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της κρατικής QatarEnergy και της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) υπέγραψαν τη μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς LNG στο Κουβέιτ. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2025, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της KPC, Sheikh Nawaf al-Sabah.

Το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ και σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, ενισχύει την εξάρτησή του από το εισαγόμενο αέριο για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά το καλοκαίρι, όταν η κατανάλωση από τα συστήματα κλιματισμού αυξάνεται απότομα. Η KPC στοχεύει επίσης να αυξήσει τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου ως μέρος μιας στρατηγικής που στοχεύει επίσης σε υψηλότερη παραγωγική ικανότητα πετρελαίου.

Διακοπές ρεύματος

Την περασμένη εβδομάδα, το Κουβέιτ αντιμετώπισε έναν δεύτερο γύρο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αυτό το καλοκαίρι λόγω διακοπής της τοπικής παροχής φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές μετά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού εκτοξεύονται τακτικά πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου (122 βαθμούς Φαρενάιτ).

Η συμφωνία θα παίξει «κομβικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Κουβέιτ», δήλωσε ο Σεΐχης Ναουάφ.

Το Κατάρ φέτος ανακοίνωσε μια περαιτέρω επέκταση του έργου του στο Βόρειο Πεδίο που θα το εδραιώσει ως έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο. Το έργο θα ενισχύσει την παραγωγή LNG του North Field σε 142 mtpa από 77 mtpa έως το 2030.

Το LNG από τη νέα συμφωνία προμήθειας για το Κουβέιτ θα μπορούσε εν μέρει να προέρχεται από το έργο επέκτασης του North Field και εν μέρει από την υπάρχουσα παραγωγή του Κατάρ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy Saad al-Kaabi, ο οποίος είναι επίσης υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ. 

Το LNG  θα παραδοθεί στο λιμάνι Al Zour του Κουβέιτ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης