Ενέργεια

Σκάνδαλο 5 δισ.  δολ. συγκλονίζει την αγορά πιστώσεων άνθρακα της Γερμανίας

Σκάνδαλο 5 δισ.  δολ. συγκλονίζει την αγορά πιστώσεων άνθρακα της Γερμανίας

 Πρόγραμμα πίστωσης άνθρακα επιτρέπει στις εταιρείες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές υποστηρίζοντας έργα μείωσης του άνθρακα στο εξωτερικό μόνο που μερικά από αυτά ήταν ψευτικά ή υπερβολικά

 

 

 Σκάνδαλο που κατακλύζει την αγορά πιστώσεων άνθρακα της Γερμανίας μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος δισεκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις σύμφωνα με το businessinsider.

Το πρόγραμμα της χώρας επιτρέπει στους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα - όπως η Shell και άλλες εταιρείες πετρελαίου - να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις εκπομπές τους υποστηρίζοντας έργα μείωσης του άνθρακα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης φέτος αναφέρουν ότι ορισμένα έργα είναι παραπλανητικά στους ισχυρισμούς τους για μείωση των εκπομπών — και μερικά δεν υπάρχουν καθόλου.

Μια αναφορά στο Semafor την Τετάρτη σημειώνει ότι σε μια περίπτωση, ένας πληροφοριοδότης ενημέρωσε τη Shell ότι ένα έργο μείωσης του άνθρακα στο οποίο συμμετείχε ο γίγαντας του πετρελαίου ήταν, στην πραγματικότητα, μια φάρμα κοτόπουλων.

Σύμφωνα με βιομηχανικό όμιλο, το σκάνδαλο οδήγησε σε απώλεια εσόδων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες που εμπλέκονται σε ανεπαρκώς επαληθευμένα ή δόλια έργα.

Τον Δεκέμβριο, δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι τα μισά από τα έργα στην Κίνα είναι πιθανώς πλαστά ή παραποιούν την αποτελεσματικότητά τους.

Το σκάνδαλο περιλαμβάνει πιστώσεις μείωσης εκπομπών ανάντη, οι οποίες παράγονται από τρίτες εταιρείες ενέργειας και πωλούνται σε παραγωγούς που θέλουν να αντισταθμίσουν το 1,2% των εκπομπών τους, σύμφωνα με εντολή της γερμανικής κυβέρνησης.

 
Έργα σε Κίνα Αζερμπαϊτζάν και Νιγηρία

Τα περισσότερα έργα UER βρίσκονται στην Κίνα καθώς και στο Αζερμπαϊτζάν και τη Νιγηρία. Ωστόσο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν τουλάχιστον 27 έργα που στην πραγματικότητα δεν μειώνουν τις εκπομπές ή υπερβάλλουν τα αποτελέσματά τους.

 «Σε 27 έργα UER από την Κίνα, λάβαμε ενδείξεις για τεράστιες παρατυπίες και ακόμη και ξεκάθαρη απάτη», δήλωσε στην Handelsblatt ένας γνώστης του κλάδου τον Δεκέμβριο.

Ορισμένες αποκαλύψεις για δόλια έργα - όπως η φάρμα με την οποία συμμετείχε η Shell - προέρχονται από καταγγελίες, ενώ άλλες έχουν εμφανιστεί από δορυφορικές φωτογραφίες τοποθεσιών έργων που δείχνουν άδεια γη.

Η Semafor σημειώνει ότι το σκάνδαλο είναι πολύ επιζήμιο για την παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του άνθρακα, η οποία λειτουργεί ήδη με μικρή εμπιστοσύνη στην ικανότητα των μεγαλύτερων ρυπαίνων να αυτορυθμίζονται και να μειώνουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.

Είναι επίσης ένα πλήγμα για τις ρυθμιστικές αρχές που προορίζονται να αστυνομεύουν την προσπάθεια και να επιβλέπουν τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Στην περίπτωση των απατηλών UER, η συμμόρφωση με τη μείωση κατά 1,2% δεν είναι εθελοντική αλλά νομικά επιβεβλημένη από την κυβέρνηση, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι υπηρεσίες δεν είχαν μεγαλύτερη εποπτεία του προγράμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης