Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη; (Oil Price)

Μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη; (Oil Price)

Οι περιορισμοί των αγωγών και η ανάγκη εξασφάλισης δεσμεύσεων από τους ευρωπαίους αγοραστές θέτουν εμπόδια στις εξαγωγικές φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν 

 

 

Σε μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται για το Αζερμπαϊτζάν η υλοποίηση της δέσμευσης του για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2027 αν και η χώρα προχωρεί σε αύξηση της παραγωγής κατά 10% φέτος. Αν και το Τουρκμενιστάν θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει τους στόχους εξαγωγής φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις για μια ρύθμιση προμήθειας διαμετακόμισης ήταν αργές.

Το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο εξαγωγής φυσικού αερίου φέτος. Ωστόσο, το Μπακού έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να μπορέσει η χώρα να εκπληρώσει τις φιλόδοξες εξαγωγικές του δεσμεύσεις για το 2027.

Διαφημίζοντας το Αζερμπαϊτζάν ως «αξιόπιστο προμηθευτή», ο Πρόεδρος Ilham Aliyev ανακοίνωσε σε πολιτικό συνέδριο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο ότι ο ετήσιος όγκος εξαγωγών της χώρας για φέτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά πάνω από 10% του συνόλου του 2022, φτάνοντας σχεδόν τα 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ( bcm) αερίου.

Υπό την προϋπόθεση ότι το Αζερμπαϊτζάν φτάσει σε αυτόν τον αριθμό, θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα στείλει περισσότερες από τις μισές εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Ευρώπη.

 4,6% πάνω η παραγωγή το επτάμηνο

Συνολικά, η παραγωγή φυσικού αερίου κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024 έφτασε τα 29,5 bcm, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με την παραγωγή του προηγούμενου έτους για την ίδια περίοδο. Οι συνολικές εξαγωγές για την περίοδο αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 14,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κάτι περισσότερο από το ήμισυ των οποίων (7,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) κατευθύνθηκε στην Ευρώπη.

Ενώ η αύξηση των εξαγωγών είναι ισχυρή, ο συνολικός όγκος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από το επίπεδο που χρειάζεται  το Αζερμπαϊτζάν για να εκπληρώσει την υπόσχεση που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2022 να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε 20 bcm ετησίως μέχρι το τέλος του 2027. Το Μπακού πρέπει να αυξήσει τον όγκο των εξαγωγών του κατά περισσότερο από 50% σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

Ο Aliyev προσπάθησε να καταργήσει τις εικασίες σχετικά με την εξαγωγική ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες. "Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να προμηθεύουμε 20 bcm μόνο στην ΕΕ έως το 2027. Αυτός είναι ο στόχος μας", είπε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παραγωγή από το κύριο κοίτασμα φυσικού αερίου της Κασπίας Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να αυξάνεται με τον φορέα εκμετάλλευσης του πεδίου BP να πραγματοποιεί νέες γεωτρήσεις παραγωγής. Η BP έχει επίσης δηλώσει ότι ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή από ένα νέο "βαθύ πεδίο φυσικού αερίου" κάτω από το κοίτασμα πετρελαίου ACG αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2025.

Ούτε η BP ούτε το Μπακού επιβεβαίωσαν εάν η αυξημένη παραγωγή θα είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του Μπακού, όχι μόνο προς την ΕΕ, αλλά και την αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση στη γειτονική Τουρκία και Γεωργία.

Τουρκικό ενδιαφέρον

 Το Τουρκμενιστάν μπορεί να έχει το κλειδί για την επίλυση των εξαγωγικών προκλήσεων του Μπακού. Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνίας διαμετακομιστικού εφοδιασμού με την Ασγκαμπάτ για να καλύψουν πιθανώς το διαφαινόμενο χάσμα εφοδιασμού προς την Ευρώπη.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar  επισκέφθηκε το Ασγκαμπάτ για να επιβεβαιώσει μια συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη με το Τουρκμενιστάν την άνοιξη που προβλέπει την παράδοση έως και 2 bcm φυσικού αερίου στην Τουρκία ετησίως για περαιτέρω διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει ανταλλαγές που αφορούν το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Παρά τις διήμερες συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Τουρκμενιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της  χώρας  Serdar Berdimuhamedov και του υπουργού Ενέργειας Annageldi Saparov, ο Bayraktar σημειώθηκε μικρή πρόοδος προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας. Επέστρεψε στην Άγκυρα μόνο με μια υπόσχεση να συνεχίσει να εργάζεται για μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής φυσικού αερίου και μια πιο ασαφή δέσμευση να εξετάσει την ανάπτυξη ενός αγωγού ικανού να μεταφέρει 15 bcm ετησίως φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας στην Τουρκία και στην Ευρώπη.

 Τα σχέδια για έναν τέτοιο αγωγό ήταν υπό συζήτηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω του τεράστιου κόστους.

 
Αύξηση χωρητικότητας αγωγών

Υποθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου επαρκώς για να εκπληρώσει τις εξαγωγικές του δεσμεύσεις, το Μπακού θα πρέπει να αυξήσει τη χωρητικότητα των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, οι τρεις αγωγοί που περιλαμβάνουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου μπορούν να παραδίδουν λίγο περισσότερο από 10 bcm ετησίως. Η μόνη προγραμματισμένη επέκταση που βρίσκεται επί του παρόντος στα έργα θα ανέβαζε το σύνολο σε 11,2 bcm ετησίως.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει δεσμεύσεις για την ενίσχυση της χωρητικότητας είτε του αγωγού φυσικού αερίου South Caucasus (SCP) που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας στην Τουρκία, στον οποίο το Μπακού είναι σημαντικός εταίρος, είτε του αγωγού TANAP που μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα , στην οποία το Μπακού κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο.

 Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν εκτιμούν ότι πριν γίνουν τεράστιες επενδύσεις για την κατασκευή αγωγών, χρειάζονται δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου για την αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές διστάζουν να αναλάβουν τέτοιες δεσμεύσεις προτού το Μπακού αποδείξει ότι έχει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να πουλήσει.

Έχουν επιτευχθεί ορισμένες σταδιακές συμφωνίες. Την 1η Αυγούστου, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar άρχισε να προμηθεύει αέριο στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αερίου της Σλοβενίας Geoplin. Αυτή η συμφωνία ανεβάζει σε έξι τον αριθμό των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που εισάγουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία.

Οι μεγάλες αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχουν ακόμη επιδείξει προθυμία να εισάγουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με ανεπαρκείς δεσμεύσεις για να ανταπεξέλθει η επέκταση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία επιδιώκουν λύσεις.

Τα σχέδια του ΔΕΣΦΑ

 Ο ελληνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι εργαζόταν για να επεκτείνει τη χωρητικότητα της διασυνοριακής του σύνδεσης με την Τουρκία στα 5,5 bcm ετησίως. Και τον Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Bayraktar ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση της χωρητικότητας της διασυνοριακής σύνδεσης της χώρας με τη Βουλγαρία στα 7 Bcm/έτος ή ακόμα και στα 10 Bcm/έτος.

Τέτοιες κινήσεις, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη αχρησιμοποίητη χωρητικότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, μαζί με τις προγραμματισμένες επεκτάσεις αγωγών εντός των βαλκανικών κρατών, θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ στην ικανοποίηση των απαιτήσεων χωρητικότητας του αγωγού για την επίτευξη του στόχου εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν για το 2027 στην ΕΕ.

 

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης