Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Λίθιο: Το μυστικό  της Salton Sea, η  επένδυση  των 40 δισ. ευρώ και το νέο είδος ενέργειας - Εξόρυξη με την χρήση γεωθερμίας  

Λίθιο: Το μυστικό  της Salton Sea, η  επένδυση  των 40 δισ. ευρώ και το νέο είδος ενέργειας - Εξόρυξη με την χρήση γεωθερμίας   

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: άλλο ένα βήμα ενάντια στο μονοπώλιο του λιθίου

 

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το λίθιο, έναν βασικό πόρο για την κατασκευή των μπαταριών που τροφοδοτούν τα αυτοκίνητα με ηλεκτρική ενέργεια. Η εξόρυξη λιθίου καταναλώνει νερό και παράγει ρύπανση καθώς μεταφέρεται στην Κίνα όπου εξευγενίζεται και επεξεργάζεται για την παραγωγή μπαταριών. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να το αλλάξουν αυτό χρησιμοποιώντας γεωθερμική ενέργεια για την εξαγωγή λιθίου σύμφωνα με το ecoticias.com.

Κυβερνήσεις, ιδρύματα και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προωθούν τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τη μείωση της ρύπανσης από τις μεταφορές εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μια πτυχή για την οποία συζητείται όλο και περισσότερο είναι το πρόβλημα της εξόρυξης λιθίου, η οποία δημιουργεί ρύπανση και πρέπει να μεταφερθεί στην Κίνα για διύλιση και επεξεργασία.

 Επί του παρόντος, ο ασιατικός γίγαντας αντιπροσωπεύει το 90% της βιομηχανίας μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε προβλήματα όπως η πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα λιθίου βρίσκονται στην Αργεντινή, τη Χιλή και την Αυστραλία, αλλά η μεταφορά του στις ασιατικές χώρες συνεπάγεται υψηλό κόστος και μεγάλες ποσότητες CO2.

 Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρίβερσαϊντ πραγματοποίησε μια μελέτη στην περιοχή της Θάλασσας Σάλτον στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Αποκάλυψε ότι αυτή η τοποθεσία θα μπορούσε να περιέχει αποθέματα μεταξύ 1 και 5 εκατομμυρίων τόνων λιθίου, τα οποία θα μπορούσαν να μεταποιηθούν σε 5 έως 32 εκατομμύρια τόνους ανθρακικού λιθίου, μια βασική πηγή για την παραγωγή μπαταριών.

 

Οι ΗΠΑ χρειάζονται 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να παράγουν λίθιο χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον

 
Η περιοχή Salton Sea ήταν μια μεγάλη λίμνη που προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Τώρα έχει ξεραθεί σε μια ολοένα και πιο ακατοίκητη έρημο. Ωστόσο, υπάρχουν γεωθερμικοί πόροι εδώ που εκμεταλλεύονται 11 σταθμοί παραγωγής ενέργειας που εξάγουν άλατα από το έδαφος για να παράγουν ενέργεια και να την εγχέουν πίσω στο έδαφος σε συνεχή κύκλο.

 Οι εταιρείες BHE Renewables, EnergySource και Controlled Thermal Resources (CTR) εξετάζουν μια πιθανή λύση εδώ για την εξαγωγή του λιθίου από την άλμη πριν εγχυθεί ξανά στο υπόστρωμα, παρέχοντας μια μέθοδο χωρίς ρύπανση για τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού της μπαταρίας χωρίς την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μεγάλες ποσότητες νερού σε ανοιχτά ορυχεία.

 Για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε να επενδύσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εγκατάσταση, η οποία θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ) για κάθε τόνο λιθίου που εξορύσσεται αρχικά. Θα ήταν πιο ακριβό βραχυπρόθεσμα, αλλά, από την άλλη πλευρά, θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας και το κόστος του θα μειωνόταν μακροπρόθεσμα, απελευθερώνοντας τη διαδικασία εξόρυξης άνθρακα.

Τεράστια ευκαιρία

 
Η εξόρυξη λιθίου μέσω γεωθερμικής ενέργειας είναι μια εντελώς νέα μέθοδος που δεν έχει δοκιμαστεί σε βιομηχανική κλίμακα. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες αναπτύσσουν σχέδια για να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό εργοστάσιο για να αξιολογήσουν τη διαδικασία σε λειτουργία, αλλά η υποδομή για τη διύλιση και την κατασκευή μπαταριών υπάρχει μόνο στην Ασία, επομένως θα πρέπει ακόμα να το φτάσουν εκεί.

 Ενώ οι εταιρείες ανέφεραν ότι το μελλοντικό σχέδιο είναι να βελτιώσουν το λίθιο στο εργοτάξιο μόλις ξεκινήσει η εξόρυξη, δεν έχουν παρουσιάσει σχέδια για να το καταστήσουν δυνατό, επομένως το αρχικό κόστος επιδεινώνεται από τη μεταφορά και την εξάρτηση από την κινεζική αγορά βραχυπρόθεσμα.

Η Κίνα παραμένει ένα βήμα μπροστά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το μονοπώλιο των μπαταριών λιθίου θα παραμείνει στην κατοχή της Κίνας για μερικές ακόμη δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, διεισδύουν στην αγορά των ΗΠΑ με φθηνότερα και πιο αποδοτικά ηλιακά πάνελ, προκαλώντας το κλείσιμο διεθνών εργοστασίων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης