Ενέργεια

Δανία: Και νέα καθυστέρηση για το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας λόγω υψηλού κόστους και επιτοκίων  

Δανία: Και νέα καθυστέρηση για το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας λόγω υψηλού κόστους και επιτοκίων   

Η προβλεπόμενη επένδυση ξεπερνά τα 200 δισ. δανικές κορώνες (29,81 δισ. δολάρια) και θα απαιτήσει περίπου 50 δισ. κορώνες σε κρατική στήριξη 

 

 Η Δανία θα καθυστερήσει για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια την κατασκευή ενός σχεδιαζόμενου ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά, δήλωσε την Τετάρτη υπουργός της κυβέρνησης, επικαλούμενος το αυξανόμενο κόστος και τα υψηλά επιτόκια.

Η προβλεπόμενη επένδυση ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (29,81 δισ. δολάρια) και θα απαιτήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια κορώνες σε κρατική στήριξη, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας Lars Aagaard . Αρνήθηκε να πει πόσο αυξήθηκε το κόστος από τις αρχικές προβλέψεις.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Δανία ανακοίνωσε μια προηγούμενη καθυστέρηση, λόγω του κόστους, του τεχνητού νησιού που έχει σχεδιαστεί ως κόμβος συλλογής και διανομής ενέργειας που παράγεται από τις γύρω υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Αρχικά σχεδιάστηκε ως Δανοβελγικό έργο.

Προσθήκη καλωδίων

Ο Aagaard είπε ότι δεν ήταν πλέον βιώσιμο μετά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στα επιτόκια, αλλά θα μπορούσε να επανασχεδιαστεί για να συμπεριλάβει καλώδια ρεύματος που συνδέονται με τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι η παλαιότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης ήταν το 2036 από προηγούμενη εκτίμηση του 2033.

«Η προϋπόθεση ήταν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς επιδοτήσεις και ότι θα υπήρχε θετικό κέρδος τόσο για το Βέλγιο όσο και για τη Δανία, και η πραγματικότητα έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούμε πλέον να δούμε μια τέτοια περίπτωση», είπε ο Aagaard.

Οι προσπάθειες να πειστεί το Βέλγιο να πληρώσει μεγαλύτερο μερίδιο ήταν ανεπιτυχείς, είπε ο Aagaard, προσθέτοντας ότι ελπίζει η Γερμανία να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

Η Δανία, από καιρό πρωταθλήτρια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φιλοξενεί τους ηγέτες του κλάδου Vestas, κατασκευαστή στροβίλων και Orsted χειριστή στροβίλων.

Ο κλάδος έχει δεχθεί πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος και τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης