Ενέργεια

Aurora: Τι σημαίνει το πλαφόν στην Αγορά Εξισορρόπησης της Ρουμανίας για τους επενδυτές

Aurora: Τι σημαίνει το πλαφόν στην Αγορά Εξισορρόπησης της Ρουμανίας για τους επενδυτές
Αντικίνητρα για τις επενδύσεις αποθήκευσης βλέπει η ανάλυση
Οι επερχόμενες θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά εξισορρόπησης της Ρουμανίας μπορεί να αποθαρρύνουν τις αναγκαίες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, παρά το πλεονέκτημα του περιορισμού των ακραίων τιμών, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Montel.

Σε απάντηση των αυξανόμενων τιμών στην αγορά εξισορρόπησης της Ρουμανίας, οι οποίες εκτινάχθηκαν φέτος αγγίζοντας τα 16.000 λέι/MWh, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ρουμανίας (ANRE) εξετάζει την εφαρμογή προσωρινών ανώτατων τιμών και την θέσπιση μιας νέας μεθόδου αμοιβής για τις υπηρεσίες εξισορρόπησης.

Τα προτεινόμενα μέτρα της ρυθμιστικής αρχής της χώρας περιλαμβάνουν την προσωρινή θέσπιση ανώτατης τιμής αγοράς για 3-6 μήνες και την αλλαγή της μεθόδου αμοιβής των παρόχων υπηρεσιών εξισορρόπησης από «pay-as-clear» σε «pay-as-bid», η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2026.

Ο Σταύρος Σκαρλής, Research Associate της Aurora Energy Research, σημειώνει: «Τα μέτρα που προτάθηκαν από την ANRE με στόχο τον περιορισμό των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης της Ρουμανίας θα πρέπει να θεωρούνται προσωρινά και θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα κόστη εξισορρόπησης των ανανεώσιμων πηγών στην χώρα σε λογικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά τα μέτρα αυτά ίσως αποτελέσουν κίνδυνο για επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για τους παίκτες που θα επιχειρήσουν την πρώτη κίνηση σε αυτήν την αγορά, καθώς οι εν λόγω παρεμβάσεις θα εμποδίσουν την μεγιστοποίηση των κερδών των μπαταριών».

Επίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Aurora Energy Research, η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ρευστότητα της ενδοημερήσιας αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας και το γεγονός ότι η ρουμάνικη αγορά εξισορρόπησης απαρτίζεται από λίγους παίκτες, αποτελούν τις κύριες αιτίες που διαμορφώνουν τις παραπάνω υψηλές τιμές.

Για την Aurora, και τα δυο παραπάνω μέτρα αναμένεται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

Μέσο- και Μακροπρόθεσμα, η ανάλυση της Aurora δείχνει ότι η εισαγωγή της ελαστικής ζήτησης και κυρίως των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η ενσωμάτωση των αγορών εξισορρόπησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της πλατφόρμας PICASSO (που είναι σχετική για την αγορά της Ρουμανίας) αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά εξισορρόπησης της χώρας και εν τέλει σε μείωση/συγκράτηση των αντίστοιχων τιμών.

Οι υψηλές τιμές εξισορρόπησης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των ανανεώσιμων πηγών στην Ρουμανία, λέει η Aurora, με τις τιμές αυτές να είναι από τις υψηλότερες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές τιμές στην ρουμάνικη αγορά εξισορρόπησης μπορούν να ευνοήσουν την οικονομική απόδοση επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα τελευταία έχουν την ικανότητα να σωρεύουν έσοδα από τις αγορές χονδρικής, καθώς και από τις αγορές εξισορρόπησης της Ρουμανίας.

Ως εκ τούτου, τα παραπάνω μέτρα/παρεμβάσεις της ANRE θα επηρεάσουν σε κάποιον βαθμό και τις επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα.

Οι νέες προτάσεις της ANRE

Οι νέες προτάσεις που ανακοίνωσε η ANRE την περασμένη εβδομάδα περιορίζουν την υφιστάμενη δοκιμαστική περίοδο και τα επισυναπτόμενα ανώτατα όρια τιμών, καθώς και την εισαγωγή ευέλικτης διαπραγμάτευσης από τον TSO Transelectrica.

Ο Zoltan Nagy-Bege, διευθυντής της ρουμανικής εταιρείας συμβούλων CIGA Energy και πρώην αντιπρόεδρος της Anre, δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή μπορεί να μειώσει τη δοκιμαστική περίοδο των παραγωγών από δύο έτη σε ένα έτος ή λιγότερο για τους παραγωγούς με μικρότερη εγκατεστημένη δυναμικότητα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου τιμολογείται με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο 90 ημερών της αγοράς επόμενης ημέρας, ο οποίος είναι συχνά υψηλός, ιδίως για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η νέα πρόταση περιορίζει την τιμή κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου σε 80 ευρώ/MWh.

Λύση τα έργα BESS

Το κύριο πρόβλημα ήταν η έλλειψη ικανότητας εξισορρόπησης και ενεργειακών αποθεμάτων, δήλωσε ο Zoltan Nagy-Bege. «Ακόμη και η αλλαγή του μηχανισμού τιμών δεν θα τονώσει την εγκατάσταση νέας δυναμικότητας που να επαρκεί για την εξισορρόπηση του συστήματος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι η μακροπρόθεσμη λύση για τις ακραίες τιμές είναι τα έργα BESS.

Η αρχική αναθεώρηση της ANRE προέβλεπε τη μετάβαση από την οριακή τιμή στην αγορά εξισορρόπησης σε τιμή προσφοράς.

Αυτό σήμαινε ότι σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στην εξισορρόπηση του δικτύου, οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν την τιμή στην οποία προσφέρουν την ηλεκτρική τους ενέργεια, αντί για μια υπολογισμένη τιμή.

Αυτό προκάλεσε επικρίσεις, με περιφερειακούς εμπειρογνώμονες από την Ciga και την Aurora να υποδεικνύουν πρόσφατα στο Montel ότι δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα εξισορρόπησης και ότι θα μετακυλίσει την ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών στους παραγωγούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης