Η αγωνία των τιμών ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων επανέρχεται στη Ευρώπη μετά την νευρικότητα που προκάλεσε στην αγορά φυσικού αερίου η αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, όπου βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την ΕΕ.
Το νέο αυτό επεισόδιο που ήρθε να προστεθεί στις ανησυχίες των αγορών για το επαπειλούμενο στρατιωτικό χτύπημα αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, πυροδότησε ένα νέο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου, επαναφέροντας την αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Την Τετάρτη, ημέρα που εκδηλώθηκε η επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσική περιοχή τα futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στο, TTF, ξεπεράσαν τα επίπεδα των 38 ευρώ/MWh , ενώ χθες συνεχίζοντας την ανοδική πορεία τους ξεπέρασαν τα 40 ευρώ/MWh καταγράφοντας υψηλό 8μήνου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου έκλεισαν χθες στα 42,7 ευρώ/MWh ενώ του Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τα 43 ευρώ/MWh.
Η αύξηση περνά στη χονδρική
Στην Ελλάδα τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF, η οποία με ένα μήνα καθυστέρηση αναμένεται να περάσει στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες διαμορφώνονται ήδη σε υψηλά επίπεδα.
Χθες η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 133,23 ευρώ ενώ σήμερα μετά από υποχώρηση της τάξης του 9,4% διαμορφώθηκε στα 120,66 ευρώ, με το υψηλότερο σημείο στη διάρκεια του 24ωρου στα 234,50 ευρώ και το χαμηλότερο στα 50,24 ευρώ.
Υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα σήμερα βρίσκουμε στην Ιταλία (129,41 ευρώ/μεγαβατώρα) , την παραδοσιακά ακριβότερη αγορά της ΕΕ , το Κόσσοβο και την Αλβανία με τιμή στα 127,21 ευρώ/μεγαβατώρα.
Λίγο πάνω από τα 100 ευρώ (στα 102,32 ευρώ/μεγαβατώρα) διαμορφώνεται σήμερα η τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενώ στη Γαλλία με την φθηνή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας η τιμή διαμορφώνεται στα πολύ χαμηλά των 23,79 ευρώ/μεγαβατώρα.
Οι γαλλικές εξαγωγές τράβηξαν προς τα κάτω και τις τιμές στην αγορά του Βελγίου (38,19 ευρώ/μεγαβατώρα) όπως και στην αγορά της Γερμανίας (53,32 ευρώ/μεγαβατώρα). Το πρώτο 9ήμερο του μήνα η ελληνική αγορά είναι η Τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη (μετά την Αλβανία και ο Κόσσοβο, 130,22 ευρώ/μεγαβατώρα ) με τιμή στα 128,37 ευρώ/μεγαβατώρα) .
Συγκράτηση τιμώ στη λιανική
Ο συνδυασμός άπνοιας και υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές τις επόμενες ημέρες, με τον γεωπολιτικό παράγοντα να ενισχύει αυτή την τάση και σε επίπεδο μήνα , πιθανότατα και διμήνου. Σε αυτό το κλίμα οι κυβερνητικές προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών λιανικής δύσκολα θα αποδώσουν χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Το ζήτημα φαίνεται να απασχολεί ήδη το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο, και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες να δέχεται εισηγήσεις για επαναφορά του "πλαφόν¨" στην τιμή αποζημίωσης της παραγωγής των ΑΠΕ σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η ανοδική τάση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.
Ειδικά για τις παλαιές συμβάσεις τις λεγόμενες Feed-in tariff που διαθέτουν υψηλότατα περιθώρια κέρδους, δεν αποκλείεται εφόσον κριθεί αναγκαίο να αποφασισθούν κουρέματα.
Κύκλοι της αγοράς των ΑΠΕ εκτιμούν ότι τα διψήφια υψηλά IRR του παρελθόντος έχουν προσαρμοστεί από την πορεία της αγοράς αυτής και δεν υφίστανται υπερκέρδη.
Η κρίση είναι άγνωστο αν κλιμακωθεί πόσο μπορεί να κρατήσει καθώς με τα νέα γεωπολιτκά δεδομένα θα έχουμε δύο εστίες, αυτή του ουκρανικού και αυτή της Μέσης Ανατολής.