Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Ιράν: Τα μηνύματα από την επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη

Ρωσία - Ιράν: Τα μηνύματα από την επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη

Η ασιατική χώρα διαθέτει ήδη ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 - Σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες στέλνουν Ρωσία και Ιράν μέσω της συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων αμφότερων των χωρών.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Σοϊγκού (πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν στον τομέα της Άμυνας), πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν τη Δευτέρα 5/8, τη στιγμή που κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

 

Η Μόσχα εξοπλίζει το Ιράν

Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν αφού η Τεχεράνη ζήτησε από το Κρεμλίνο τα όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Τα τοπικά ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει τον εξοπλισμό, ενώ μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και ένας ακόμη αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στους Times ότι όχι μόνο είχε υποβληθεί το αίτημα, αλλά και ότι οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Σοϊγκού στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη και η συνάντησή του με το νέο πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν σε αυτή τη συγκυρία, υπογραμμίζει τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να δείξουν ότι οι μεταξύ τους δεσμοί βαθαίνουν.

Το δημοσίευμα των Times δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει το ασιατικό κράτος από τη Ρωσία ούτε τι είχε παραδοθεί.

Το Ιράν διαθέτει ήδη ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300, αν και η Μόσχα διαθέτει τώρα το πιο προηγμένο σύστημα S-400.


Συνάντηση με την ένταση στα ύψη στη Μ. Ανατολή

Η προαναφερόμενη εξέλιξη ήρθε με την ένταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στα ύψη μιας και αναμένεται άμεση ιρανική επίθεση - αντίποινα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια (πολιτικός ηγέτης της Χαμάς) στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρηθεί» για τη δολοφονία του Χανίγια και έχει δεσμευτεί να αναλάβει δράση.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει επίσης απειλήσει να χτυπήσει το Ισραήλ μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Φουάντ Σουκρ σε επίθεση κοντά στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισραήλ.


Ενίσχυση σχέσεων Ιράν - Ρωσίας

Το δημοσίευμα των Times ήρθε καθώς τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν ανέφεραν ότι ο Πεζεσκιάν είπε, απευθυνόμενος στον Σοϊγκού ότι «η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τις σχέσεις με τον στρατηγικό της εταίρο, τη Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στάθηκαν δίπλα στο ιρανικό έθνος σε δύσκολες στιγμές», είπε ο Ιρανός πρόεδρος στον γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν.

Σε σχόλια κατά τη συνάντηση με τον Σοϊγκού, ο Πεζεσκιάν ανέφερε ακόμη ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονία της Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα «είναι σαφή παραδείγματα παραβίασης όλων των διεθνών νόμων και κανονισμών».

Η Ρωσία καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Οι κοινές θέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στην προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου θα οδηγήσουν σίγουρα σε μεγαλύτερη παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη», φέρεται να είπε ο Πεζεσκιάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης