Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΚΤ: Οι διαταραχές του φυσικού αερίου έχουν πλέον ισχυρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Οι διαταραχές του φυσικού αερίου έχουν πλέον ισχυρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό

Μια αύξηση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου οδηγεί σε μετακύλιση περίπου 0,1 ποσοστιαίας μονάδας, με επίμονη πληθωριστική επίδραση πέραν του ενός έτους

 

Οι διαταραχές στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αν και εξακολουθούν να μην είναι τόσο όσο οι διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα σύμφωνα με το Reuters. Το κλείσιμο των συμβολαίων TTF για τον Σεπτέμβριο περιόρισε την πτώση στα 35, 82 ευρώ/MWh την Δευτέρα 5/8.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οδηγώντας τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε διψήφια επίπεδα μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους και ξεκινώντας τον πιο απότομο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι σήμερα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν συνδεδεμένες με το πετρέλαιο, αλλά οι δύο έχουν αποσυνδεθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς οι αγορές απελευθερώθηκαν και το φυσικό αέριο παίζει πλέον έναν μοναδικό, αυτόνομο ρόλο.
«Σε σύγκριση με τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου, τα σοκ στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν περίπου το ένα τρίτο μικρότερη μετάδοση στον μετρούμενο πληθωρισμό», ανέφεραν οικονομολόγοι της Banco de Espana και της ΕΚΤ.
«Το αέριο είναι πιο σημαντικό στην πλευρά της παραγωγής παρά στο καλάθι κατανάλωσης, έτσι ώστε να κυριαρχούν οι έμμεσες επιπτώσεις», αναφέρει το έγγραφο.

Μετακύλιση στον πληθωρισμό

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι μια αύξηση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου οδηγεί σε μετακύλιση περίπου 0,1 ποσοστιαίας μονάδας, με επίμονη πληθωριστική επίδραση πέραν του ενός έτους.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μεταξύ των αρχών του 2022 και της κορύφωσης που έφτασε τον Αύγουστο του 2022 ήταν κοντά στο 200%, αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση του πληθωρισμού κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες», εκτιμά η εφημερίδα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει έκτοτε και οι τιμές της ενέργειας άσκησαν καθοδική πίεση στον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, με τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται σε ένα σχετικά στενό εύρος γύρω από τα επίπεδά τους στα μέσα του 2021.

Οι απροσδόκητοι κλυδωνισμοί στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερο πληθωριστικό αντίκτυπο σε χώρες που τείνουν να είναι πιο εντατικοί χρήστες φυσικού αερίου στην παραγωγή ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι απροσδόκητες αλλαγές στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον γερμανικό, ισπανικό και ιταλικό πληθωρισμό παρά για τον γαλλικό πληθωρισμό», ανέφερε το έγγραφο .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης